Den thailandske elefantlejr ChangChill (tidligere Happy Elephant Care Valley), som vi samarbejder med, blev fuldt ud elefantvenlig i 2019. Senere på året hjalp vi endnu en elefantlejr, Following Giants (tidligere Eco Turism Koh Lanta) til også at blive elefantvenlig.

Mange sejre for dyrene i 2019

Nyheder

Elefanter blev befriet for lænker, bjørne slap ud af små bure. Grise fik mere plads, hunde blev beskyttet mod brutale aflivninger, og katastroferamte dyr fik dyrlægebehandling. Det er bare nogle af de mange gode resultater, vi opnåede for dyrene i 2019.

Se vores videohilsen – alle disse dyr har vores støtter været med til at give et bedre liv i 2019:

Hjælp til elefanter, delfiner og andre dyr i turistindustrien

I 2019 overbeviste vi 15 nye rejseselskaber om at droppe elefantridning og -shows, så der nu i alt er 248 elefantvenlige rejseselskaber. Vi overbeviste desuden 22 af disse selskaber – herunder Virgin Holidays – om også at droppe underholdning med delfiner, tigre og andre vilde dyr. 

Vi påvirkede desuden TripAdvisor til at stoppe deres billetsalg til delfinarier, og vi rådgav Airbnb om at udvikle nye retningslinjer for ansvarlige turistoplevelser med dyr.

Den thailandske elefantlejr ChangChill (tidligere Happy Elephant Care Valley), som vi samarbejder med, blev fuldt ud elefantvenlig i 2019. Senere på året hjalp vi endnu en elefantlejr, Following Giants (tidligere Eco Turism Koh Lanta) til også at blev elefantvenlig. I disse lejre kan elefanterne nu bevæge sig frit omkring og leve et langt mere naturligt liv uden at skulle give rideture eller på anden vis underholde de besøgende.

Ved Amer Fort i Indien bliver 102 syge og stressede elefanter stadig tvunget til at bære rundt på turister og lever under elendige forhold. I 2019 samlede vi underskrifter ind i protest – heraf ca. 14.500 danske – som vi i starten af i år vil overrække til delstatsregeringen for at få dem til at stoppe denne mishandling. 

Succeser i kampen mod handlen med vilde dyr

Tusindvis af vilde dyr bliver udnyttet i den internationale handel med vilde dyr – mange af dem udryddelsestruede arter. 

I starten af 2019 fremlagde vi beviser for, at store partier gråpapegøjer illegalt blev smuglet ud af DR Congo via Turkish Airlines. Ved at indsamle 190.000 underskrifter overbeviste vi flyselskabet om at indføre et globalt forbud mod transport af gråpapegøjer på deres fly.

Vi lobbyede for bedre beskyttelse af en række arter på CITES CoP18-mødet i august 2019. Her lykkedes det os at få blandt andet to odderarter og den indiske stjerneskildpadde ophævet til CITES’ Liste 1, der forbyder al kommerciel handel med arterne. Og vi var med til at sikre, at det nu er ulovligt at fjerne vilde elefanter fra Botswana og Zimbabwe for at sælge den til zoos eller cirkus.

Bjørne befriet fra fangenskab

Omkring 20.000 bjørne lider i Asiens bjørnegaldeindustri. De lever under kummerlige forhold og får tappet deres galde under store smerter. I 2019 var vi med til at sikre, at 25 bjørne blev konfiskeret eller frivilligt overgivet til myndighederne og fik et nyt liv i reservater eller redningscentre – herunder seks bjørne, der havde tilbragt hele deres liv i mikroskopiske bure.

I Pakistan bliver bjørne taget fra naturen som unger og udnyttet som dansebjørne eller i bjørne-hundekampe. I 2019 reddede vi syv bjørne i Pakistan og stoppede samtlige af de planlagte bjørne-hundekampe. Desuden udvidede vi det store bjørnereservat, vi finansierer, så der er plads til de sidste bjørne, vi stadig skal have befriet fra deres fangenskab.

10 bjørne fik i 2019 et nyt liv i bjørnereservatet, vi finansierer i Rumænien, så nu i alt 105 bjørne har et godt liv der. Blandt de nyligt reddede bjørne er de to søstre Masha og Lora fra et rumænsk cirkus, der efter i 24 år at have levet adskilt i bittesmå bure endelig har fået god plads og mulighed for at følge deres naturlige instinkter.

Landbrugsdyrene skal have mere plads

Over 300 mio. grise, kalve, kaniner, høns og andre landbrugsdyr i EU lever buret inde under helt uacceptable forhold. Derfor indsamlede vi fra september 2018-september 2019 over 1,6 mio. underskrifter fra EU-borgere sammen med over 160 andre europæiske organisationer. Underskrifterne var en del af det europæiske borgerinitiativ ’End the Cage Age’ – ’Ud af buret’, som kræver et forbud mod bure til landbrugsdyr. Underskrifterne bliver netop nu valideret, og derefter er EU-Kommissionen forpligtet til at tage spørgsmålet op.

I Thailand opnåede vi flere fremskridt for grisene i 2019. Vi overbeviste landets største supermarkedskæde, Tesco Lotus, om inden 2027 at stoppede med at sælge kød fra svineproducenter, der bruger drægtigheds- og farebokse til deres søer. Det vil komme over 70.000 søer til gavn. Og vi samarbejdede med den store thailandske svineproducent Betagro om at stoppe halekuperinger og give deres grise beskæftigelsesmateriale.

72 mio. slagtekyllinger vil få et bedre liv, efter at vi i 2019 overtalte KFC i Sverige, Tyskland, Storbritannien, Irland, Belgien og Holland til at stoppe med at bruge kyllinger, der er avlet til at vokse unaturligt hurtigt. Samtidig vil kyllingerne få mere plads, mere naturligt lys samt beskæftigelsesmateriale som for eksempel halmballer, som de kan hakke og rode i. Det skal ske inden 2026.

Kampen mod rabies starter med hundene

I 2019 rabiesvaccinerede vi hunde i Thailand, Ghana, Brasilien, Sierra Leone og Kenya. Vaccinationerne beskytter ikke kun hundene mod den dødbringende sygdom, men også mod brutale aflivninger, når mennesker frygter, at de spreder rabies.

I Afrika hjalp vi med at udvikle en helt ny politik for dyresundhed. Den betyder, at inden 2025 skal 54 lande have indført en rabiesstrategi baseret på vores dyrevenlige tilgang med vaccinationer frem for masseaflivninger.

Både akut og langsigtet hjælp til katastroferamte dyr

Tæt på 370.000 dyr fik akut hjælp af vores katastrofeteam i 2019 under og efter katastrofer som oversvømmelser, cykloner og skovbrande hærgede. 

Blandt andet satte vi ind med dyrlægebehandling, medicin og foder til over 350.000 køer, får, geder og andre dyr i Mozambique, Malawi og Zimbabwe, da cyklonen Idai rasede. Og vi rykkede ud med medicin og dyrlægeudstyr for at redde de mange dyr, der blev fanget i de voldsomme skovbrande i Amazonas.

Vores forebyggende katastrofearbejde beskyttede desuden over 280 mio. dyr i 2019. Vi hjalp blandt andet regeringer og myndigheder i lande som Indien, Indonesien, Guatemala og Kenya med at indføre katastrofeberedskabsplaner, der medtænker dyrene. Og vi underviste Røde Kors-ansatte i, hvordan de bedst muligt tager sig af dyrene i katastrofesituationer.

Vil du vide mere