Kenya: Vi bekæmper hundedrab med vaccinationer

24/06/2019

Rabies er en trussel mod både mennesker og dyr i Kibra, et af verdens største slumkvarterer. Vi har nu vaccineret hundredvis af hunde og katte i Kibera, så de ikke bliver dræbt af frygt for, at de har den dødbringende sygdom.

”Mange familier i Kibera har hunde, men de har ikke mulighed for at få deres hunde vaccineret, så vores hjælp var i den grad tiltrængt.”

Midt i Kenyas hovedstad Nairobi ligger Kibera – det største slumkvarter i Afrika. Kibera betyder ”jungle”, og her i by-junglen bor op mod 750.000 mennesker tæt pakket sammen i små huse, som de ofte deler med deres dyr – såvel kæledyr som husdyr. I gader og stræder strejfer et stort antal hunde rundt.

Livet er ikke let for befolkningen i Kibera. Familierne er fattige, og sygdomme spreder sig hurtigt. En af de største trusler kommer fra de dyr, de deler deres hjem med: Nemlig rabies.

 

En dreng kommer for at få sine firbenede venner rabiesvaccineret

Mange ville have deres kæledyr vaccineret

Frygten for rabies er stor i Kibera. I et forsøg på at beskytte sig mod sygdommen, tyer befolkningen eller myndighederne ofte til hundedrab – også selvom hundene ikke nødvendigvis har rabies, og mange af dem er højtelskede kæledyr.

Vi var for nylig i Kibera for at rabiesvaccinere hunde og katte for på den måde at vise, at der er en dyrevenlig og langt mere effektiv måde at forhindre yderligere dødsfald på, både blandt hunde og mennesker.

 

En tålmodig hund venter på at blive vaccineret

”Mange familier i Kibera har hunde, men de har ikke mulighed for at få deres hunde vaccineret, så vores hjælp var i den grad tiltrængt,” siger Emily Mudoga, der leder vores arbejde med hunde i Afrika. Hun fortsætter:

”Vi havde forventet at vaccinere og sterilisere 500 hunde og katte på de to dage, vi var i området. Men der dukkede så mange op med deres kæledyr, at vi endte med at vaccinere 858 hunde og katte og kastrere eller sterilisere yderligere 116. Derudover gav vi ormekur til endnu flere. Vi behandlede også forskellige sygdomme og udførte mindre operationer.”

 

En ung kvinde skal have vaccineret sin kat

Støt hundene

Sporty blev vaccineret – og fik fjernet en tumor

Beatrice, en lokal husmor, bor i Kibera med sin familie og sin hund, Sporty. Mens hun kærligt aer Sporty, fortæller hun:

”Sporty og jeg elsker hinanden meget højt og er altid sammen. Hun fortæller mig, når der er en fremmed ved porten, så hun passer på mig. Det elsker jeg hende for.”

 

Beatrice og Sporty

Beatrice er meget glad for, at Sporty nu er beskyttet mod rabies. ”Vi lever tæt sammen i huset, og hun ville kunne smitte mig og min familie. Og jeg ønsker heller ikke, at hun skulle lide, hvis hun blev syg.”

Udover at vaccinere Sporty fandt dyrlægen også en tumor på hendes bryst, som han fjernede. ”Jeg er så taknemmelig – en operation er ikke billig, og jeg ville ikke have haft råd til den. Men nu er Sporty sund og beskyttet,” siger Beatrice og ser frem til mange gode år endnu sammen med Sporty.

Fælles indsats for at beskytte hundene

 

En hundeejer venter på at få sin hund kastreret

Vi har samarbejdet med Trap, Neuter, Release Trust og den kenyanske sammenslutning af smådyrsdyrlæger om at vaccinere hunde og katte og drive den mobile klinik. Vi har også fået hjælp fra næsten 30 frivillige dyrlægestuderende og lokale mennesker, der har doneret deres tid.

Det er ikke nok blot at vaccinere dyrene. Derfor hjalp Kenya Society for the Preventionof Cruelty to Animals (KSPCA) os samtidig med at sprede oplysning i området om, hvordan man bedst muligt tager sig af sine hunde.

 

A puppy takes a peek beyond a safe shoulder at the vaccination clinic, Nairobi

En hvalp sidder trygt på skulderen af sin ejer foran vaccinationsklinikken

Indsatsen i Kibera er blot et enkelt eksempel på vores indsats i Kenya. Sidste år vaccinerede vi over 70.000 hunde i landet. Vi vaccinerer også hunde i blandt andet Sierra Leone, hvor behovet er meget stort.

Hjælp os med at vaccinere hundene i Sierra Leone:

Støt nu