Cirkus-søstrenes lange rejse mod friheden

29/10/2019

Det tog 43 timer og mange udfordringer at køre de to bjørnesøstre, Masha og Lora, fra Ukraine til reservatet, vi finansierer i Rumænien. Efter mange elendige år i cirkus får de nu endelig et godt bjørneliv.

”Da bjørnene endelig blev lukket over grænsen, græd jeg næsten af lettelse." Paula Ciotlos, vicedirektør for AMP

Følg bjørnenes rejse mod friheden:

I 24 år blev de to brune bjørne, søstrene Masha og Lora, udnyttet i et ukrainsk cirkus. De levede i bittesmå, beskidte bure og blev med brutale metoder trænet til at udføre unaturlige tricks som at køre på motorcykel og balancere på bolde.

Når de to bjørne ikke optrådte, var de fanget i hvert sit bur. De kunne lugte og høre hinanden, men fik aldrig lov til at socialisere eller lege. Kedsomheden og isolationen fik de dem til at gnave i metaltremmerne på deres bure – andet kunne de ikke foretage sig.

Masha i hendes lille bur, før hun blev reddet. Foto: LAEO Ukraine

Til sidst lykkedes det Lawrence Anthony Earth Organization (LAEO) og SOS Zoo and Bear Rescue Group at redde bjørnene. Og nu er de langt om længe ankommet til reservatet Libearty, som finansieres af os og drives af vores rumænske partnerorganisation Asociația Milioane de Prieteni (AMP).

Deres første møde med græs og træer

Da de søstrene blev genforenet i reservatets fredfyldte skov, begyndte de straks at puffe til hinanden med snuderne og gnubbe sig op ad hinanden. Det øjeblik havde de ventet 24 år på.

”Det var et helt særligt og meget følelsesladet øjeblik, da de mødte hinanden,” fortæller Paula Ciotlos, vicedirektør for AMP. 

Det var søstrenes første møde med naturen. De vidste ikke engang, hvad græs eller træer var. Til at starte med var de lidt foruroligede over de nye indtryk. Men snart plaskede de rundt i vandhullet og rullede sig i mudderet. 

Bjørnesøstrenes første møde med græs. Foto: AMP

For at markere starten på deres nye liv blev Masha og Lora omdøbt til Dasha og Katia – opkaldt efter Tolstoys roman ’Søstrene’.

En rejse med mange udfordringer

Det har krævet flere måneder og mange udfordringer for de ansatte i AMP og LAEO at få bjørnene til reservatet.

”Det tog os seks måneder at få de rette dokumenter af myndighederne. Det var svært, fordi Ukraine ikke er en del af EU, så de har en anden lovgivning end os,” fortæller Paula.

På turen til Rumænien var der også problemer. De ansatte fra LAEO blev tilbageholdt i tolden i mere end seks timer, og derefter tvang en voldsom storm dem til at holde stille. Da de endelig kunne sætte i gang igen, ramte de myldretiden ved Kiev og holdt lang tid i kø. 

Bjørrnene blev transporteret i denne ambulance. Foto: LAEO Ukraine

Alt blev gjort, for at bjørnene ikke skulle lide under de mange timers transport. De fik beroligende medicin, inden turen startede, og de fik jævnligt mad og vand.

Ved grænsen til Rumænien ventede de ansatte fra reservatet på bjørnene – en ventetid, der blev syv timer længere end forventet – og ledsagede dem det sidste stykke af turen.

”Da bjørnene endelig blev lukket over grænsen, græd jeg næsten af lettelse,” fortæller Paula.

En ny begyndelse

Da Dasha og Katia nåede helt frem efter deres 43 timers tur, gav reservatets dyrlæge dem et helbredstjek. Deres vægt og pels var fine, men en af søstrene er blind på det ene øjne, og begges tænder har skader. Det skyldes sandsynligvis, at de har bidt i tremmerne på deres bure i over 20 år pga. den ulidelige kedsomhed og frustration, de følte i fangenskab.

Dyrlægen vil undersøge dem igen, når de er faldet til, for at se, om de har brug for behandling.

Den ene bjørnesøster i karantæneområdets indhegning. Foto: AMP

Bjørnesøstrene forbliver i karantæneområdet henover vinteren. Til foråret vil de blive lukket ud i det store reservatområde, hvor de kan slutte sig til de over 100 andre reddede bjørne i den 50 hektar store skov. Her kan de tilbringe resten af deres liv med at leve, som bjørne skal – med at udforske omgivelserne, lede efter bær og andre spiselige lækkerier og lege med hinanden.

Læs mere om vores arbejde for at redde bjørne i Rumænien >>

Topfoto: To andre bjørne i reservatet, der også er reddet fra et usselt liv i cirkus. AMP.