Mere plads til et godt bjørneliv

29/11/2019

Pakistan: For nylig stod tre store, nye områder klar til at tage imod de pelsklædte beboere i Balkasar-reservatet. Det betyder endnu bedre livskvalitet for bjørnene – og håb for de sidste bjørne i fangenskab.

"Nogle bjørne er nysgerrige og kan lide at strejfe omkring. Andre er stille og vil gerne være i fred. Derfor har de brug for masser af plads for hver især at få opfyldt deres behov."

Bhoori, Reech og Kainat er de første tre bjørne, der er flyttet ind i et af de nye, indhegnede områder i Balkasar-reservatet, vi finansierer i Pakistan.

”Bhoori er meget selvsikker, så hun var den første, der vovede sig gennem lågen ind i det nye område. Hun styrede direkte mod vandhullet og tog sig en forfriskende dukkert,” fortæller Madeeha Manzoor fra vores partnerorganisation Bioresource Research Centre (BRC), der driver reservatet.

 

18-årige Bhoori har levet i Balkasar-reservatet siden 2011. I Bhooris tidligere liv blev hun tvunget til at forsvare sig mod kamptrænede hunde i brutale bjørne-hundekampe. Nu er hun fri til at leve et rigtigt bjørneliv.

Reech er 23 år gammel, hvilket gør ham til den ældste bjørn i reservatet. Han var først lidt forsigtig, men til sidst gik han gennem lågen og gav sig til at udforske det nye område. Han blev fulgt af Kainat, og sammen gik de hele vejen rundt langs hegnet for at danne sig et indtryk af området og afmærke deres nye territorium med deres duft.

 

Bhoori var så ivrig efter at komme ind i det nye område, at hu rutchede baglæns ned ad rampen.

Mange spændende indtryk for bjørnene

Der ligger mange tanker om bjørnenes behov bag de nye indhegninger. De er fyldt med frodigt, grønt græs og nye træer, der kan give skygge fra solen og byde på spændende frugt og nødder.

”Bhoori og Reech er to af de bjørne, der har været længst i Balkasar. I næsten alle årene har de boet i samme indhegnede område, så det var en spændende oplevelse for dem at blive flyttet til et nyt sted,” fortæller Madeeha,

Det nye område betyder nye synsindtryk, dufte og lyde. Og de tre bjørne var da også hurtigt i gang med at udforske det hele. Reech og Kainat var især ivrige efter at snuse til alle de nye planter og de genstande rundt omkring i indhegningen, som de kan lege og beskæftige sig med.
Så snart de følte sig trygge i de nye omgivelser, lagde de sig i det lange græs og slappede af.

 

Bhoori udforsker klatrestativerne og de andre genstande til at aktivere bjørnene.

Nu kan alle bjørnene få opfyldt deres behov

Med den nye ekstra plads behøver bjørnene ikke at konkurrere om skyggeområder eller vandhuller, og de kan undgå konflikter med hinanden.

”Nogle bjørne er nysgerrige og kan lide at strejfe omkring. Andre er stille og vil gerne være i fred. Derfor har de brug for masser af plads for hver især at få opfyldt deres behov og kunne opføre sig, som de ville gøre i den fri natur,” forklarer Fakhar Abbas, der leder reservatet.

Med de tre nye indhegninger er der også plads til at redde de sidste bjørne i Pakistan, der stadig bliver udnyttet i bjørne-hundekampe og som dansebjørne.

 

En tegning af reservatet - de nye områder er farvet orange

Hjælp os med at stoppe de blodige bjørne-hundekampe:
 

Red bjørnene nu