En af de reddede bjørne i Libearty Bjørnereservat i Rumænien. Foto: AMP

Sammen gjorde vi en forskel for dyrene i 2023

Nyheder

Reddede elefanter og bjørne, fokus på dyrevelfærd i modebranchen og landbruget, en tiltrængt håndsrækning til dyr i naturkatastrofer… og meget mere. Læs om nogle af de resultater, vi opnåede for dyrene i 2023.

Topfoto: Bjørn i Libearty-reservatet I Rumænien. AMP

Indsats mod udnyttelse af vilde dyr i turistindustrien

Vi er fortsat en del af akkrediteringsordningen Whale Heritage Sites – hvalvenlige områder – sammen med World Cetacean Alliance. I 2023 fik tre nye områder status som Whale Heritage Sites, nemlig havet omkring AzorernePlettenberg Bay i Sydafrika, og Golfo Dulce i Costa Rica.

I 2023 udvidede vi konceptet til også at indbefatte ansvarlige dyredestinationer på landjorden under navnet Wildlife Heritage Areas. Her kan turister finde unikke natur- og dyreoplevelser – og bagefter rejse hjem med god samvittighed i bagagen.

Vi fortsatte også med at støtte elefantreservater og elefantvenlige lejre i Sydøstasien, hvor elefanter, som er reddet fra turist- eller skovhugstindustrien, får et langt mere naturligt liv. Denne støtte sikrer bl.a., at stederne kan tage imod flere reddede elefanter som Khai Dam, der nu endelig er fri til at følge sine elefantinstinkter.

Elefanten Khai Dam er på vej til sit nye hjem i Following Giants

I Laos har vi desuden støttet en elefantambulance, som tilbyder gratis dyrlægeassistance til elefantlejre og rådgiver om bedre forhold for deres dyr.

En anden elefant, der efter årevis med udnyttelse har fået et godt elefantliv, er Mundi. Efter at vi var med til at rædde fra elendige forhold i en zoo i Puerto Rico, lever hun nu i et reservat i USA.

I Indien har vi protesteret mod elefantridningen ved turistattraktionen Amer Fort. I 2020 var vi med til få pensioneret de 19 elefanter, der var i værst forfatning, men der er stadig 91 syge og stressede elefanter tilbage. I august overrakte vi over 100.000 underskrifter, heraf ca. 25.000 danske, til delstatsregeringen og er nu i kontakt med den ledende minister.

Hjælp til bjørne i nød

I Vietnam nåede vi et stort skridt videre i kampen for at få stoppet bjørnegaldeindustrien. Der er nu 44 bjørnegaldefri provinser ud af 58 og under 220 bjørne tilbage i fangenskab. Det er en nedgang på 95 %, siden vi startede vores arbejde i landet i 2005. Dengang levede ca. 4.300 bjørne under groteske forhold på bjørnefarme. En af de bjørne, vi var med til at redde i 2023, var hunbjørnen Na. Efter 20 år i et lille bur har hun fået et nyt liv i et reservat.

I Kina, verdens største producent af traditionel medicin med bjørnegalde, arbejder vi for at overbevise medicinalfirmaer om at stoppe med at bruge bjørnegalde og andre ingredienser fra vilde dyr. I 2023 nåede vi op på 15 firmaer, der nu er gået over til urtebaserede alternativer. 

I Rumænien og Pakistan støtter vi fortsat bjørnereservater, der giver reddede bjørne et trygt hjem. Balkasar-reservatet i Pakistan havde i 2023 særligt brug for hjælp pga. ekstreme vejrforhold med voldsomme storme og temperaturudsving, mens Libearty-reservatet i Rumænien tog imod adskillige nye beboere – herunder den skadede hunbjørn Daria og hendes tre unger, som var i fare for at sulte ihjel.

Hunbjørnen Daria og hendes unger trives i Libearty Bjørnereservat i Rumænien.

Foto: AMP

Vi finansierede desuden en ny bjørneambulance til Libearty, så reddede bjørne kan blive transporteret til reservatet, og tilskadekomne bjørne kan få hurtig dyrlægebehandling.

I 2023 indsamlede vi også mere end 178.000 underskrifter – heraf over 14.000 danske – for at få befriet bjørnen Baloo, som i 23 år har været spærret inde i et lille bur ved et skisportssted i Rumænien. I december overrakte vi underskrifterne til det rumænske miljøministerium. De tog positivt imod os, og vi samarbejder nu med ministeriet om den videre juridiske proces.

Mishandling af dyr skal gøres umoderne

I juni 2023 overrakte vi over 1,5 mio. underskrifter til EU-Kommissionen – heraf over 52.000 danske – for at få et forbud mod pelsdyravl i hele EU. Det skete i regi af borgerinitiativet Fur Free Europe, som vi står bag sammen med 83 andre organisationer. Kommissionen har behandlet initiativet, men vil have lavet en videnskabelig undersøgelse af dyrenes forhold på pelsfarmene, inden den tager stilling til et eventuelt forbud.

I august måned under Copenhagen Fashion Week afholdt vi en velbesøgt event for at sætte fokus på dyrevenlig mode. Med biolog og naturformidler Alexander Holm, kendt fra podcasten ‘Den Dyriske Time’, som guide, blev der talt og debatteret om forholdet mellem modebranchen, dyrevelfærd og bæredygtighed.

Der var godt gang i debatten på vores event om dyrevenlig mode.

Til kamp for et mere dyrevenligt landbrug

Igen i 2023 satte vi fokus på landbrugsdyrenes leveforhold og den negative indvirkning, som det intensive dyrehold i det industrielle landbrug har på klimaet. 

Det gjorde vi bl.a. gennem en video, hvor de kendte danskere Mathilde Norholt, Jesper Skibby, Maria Erwolther, Simone Lykke og Thomas Rathsack talte dyrenes sag. Videoen blev vist og delt mange gange på de sociale medier, hvor den affødte heftig debat.

I 2023 afslørede vi også, at Danish Crown samarbejder med den korrupte kødgigant JSB, som står bag omfattende ulovlig skovrydning i Amazonas.

Sammen med otte andre organisationer fremsatte vi en alternativ vision for Danmarks landbrugs- og fødevareproduktion, hvor der lægges vægt på bæredygtighed og dyrevelfærd. Det kræver, at vi går væk fra intensiv industriel produktion, hvor dyr presses til det yderste og ikke kan udføre deres naturlige adfærd.

Gris nyder liver på økologisk svinefarm. Foto: Christian Andersen

Foto: Christian Andersen

Nødhjælp til katastroferamte dyr

I februar 2023 blev Tyrkiet ramt af voldsomme jordskælv. Tusindvis af dyr blev alvorligt såret, var fanget under sammenstyrtede bygninger eller overladt til sig selv uden mad eller vand. Vi satte ind med støtte til lokale redningshold og organisationer, der kom dyrene til undsætning.

Hvert år raseres Amazonas-regnskoven af omfattende brande, som opstår, når skoven bliver fældet og afbrændt for at gøre plads til landbrugsjord. Igen i 2023 støttede vi arbejdet for at redde vilde dyr fra ildens hærgen. Nogle af de dyr, der fik hjælp, var myreslugerungerne Cecilia og Darlanabeungen Cigarra og jaguarungen Xamá.

I 2023 blev Malawi ramt af en af de kraftigste orkaner i nyere tid. Et enormt antal dyr mistede livet, og mange andre kæmpede for at overleve i månederne, der fulgte. Vi satte ind med støtte, som sikrede, at omkring 35.000 dyr blev behandlet for deres lidelser og vaccineret mod smitsomme sygdomme.

Hund bliver vaccineret efter orkan i Malawi

En fælles indsats

De sejre, vi opnår for dyrene, er kun mulige takket være de mange dyrevenner, som bakker op om vores arbejde. 

Sammen kan vi beskytte endnu flere dyr i 2024.

Vær med til at hjælpe dyr over hele verden:

Støt nu

Vil du vide mere