a red fox in the wild

1,5 million protester mod pelsavl overrakt til EU-Kommissionen

Nyheder

I dag har vi og 83 andre dyreorganisationer overrakt over 1,5 millioner underskrifter til EU-Kommissionen. Beskeden er klar: Pelsavl skal forbydes i hele EU.

De godkendte underskrifter fra det europæiske borgerinitiativ Fur Free Europe er nu afleveret til EU’s kommissærer, der kan konstatere, at der er massiv modstand mod pelsavl blandt EU’s borgere.

Det klare mål for os og de andre organisationer bag Fur Free Europe er et permanent forbud mod avl af mink, ræve, mårhunde og andre pelsdyr i samtlige EU-lande. 

“Det er svært at få armene ned. Vi havde et år til at få samlet den million underskrifter, der skal til, før EU skal tage sagen op. Men efter bare ni måneder var målet nået. Det er rekordhurtigt og understreger, hvor kraftig modstanden er mod pelsdyrproduktion i Europa,” siger Pernille Fraas Johnsen, seniorrådgiver og ekspert i dyrevelfærd i World Animal Protection Danmark. 

Hun fortsætter: Det er samtidig en kæmpe sejr for dyrevelfærd, særligt for de mange vilde dyr, der har lidt under helt uacceptable forhold i bittesmå bure i alt for mange år.” 

Ræve i bur på finsk minkfarm. Foto: FOUR PAWS / Fred Dott

Ræve på finsk pelsfarm. Foto: Four Paws / Fred Dott

EU i overvejelser om burforbud

Når mere end én million EU-borgere har skrevet under på et forslag, bliver det fremlagt for EU-Parlamentet. Derefter er EU-Kommissionen forpligtet til at tage stilling til forslaget og overveje, om det eventuelt skal føre til ændringer i lovgivningen.

“Netop nu er Kommissionen i fuld sving med at revidere lovgivningen omkring dyrevelfærd, og de dokumenter, vi har opsnappet, viser, at Kommissionen blandt andet overvejer at udfase bure og tremmer i landbruget. Om det også vil inkludere mink, er endnu uvist,” siger Pernille Fraas Johnsen.

”Men som det ser ud nu, er vi meget optimistiske. For jeg tror godt, at Kommissionen er klar over, at tiden nu er inde til helt at afskaffe pelsdyrproduktion i EU. Mange lande har allerede forbudt hold af pelsdyr i små bure, og der findes simpelthen ingen kendte systemer, som tilbyder bare nogenlunde acceptable forhold for vilde dyr som mink, ræve og mårhunde,” fastslår Pernille Fraas Johnsen.

Mink i lille trådbur på minkfarm. Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

Mink på svensk minkfarm. Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

Ingen opbakning fra den danske regering

I 2021 skrev næsten 1,4 millioner i EU under på ‘End the Cage Age’, et lignende borgerinitiativ rettet mod afskaffelse af bure og tremmer i landbruget.

Da underskrifterne blev afleveret til Stella Kyriakides, kommissær for sundhed og fødevaresikkerhed i EU, sagde hun, at det ville være slut med tremmer for produktionsdyrene i landbrugsdyrene.

“Tilsammen sidder EU-Kommissionen nu med næsten tre millioner underskrifter, der kræver stop for hold af dyr i små bure – uanset om vi taler om grise, køer, høns eller mink. Der er ingen tvivl om, at de er parate til at give dyrevelfærden i EU et markant løft,” siger Pernille Fraas Johnsen. Hun er dog ærgerlig over, at der ikke er støtte fra den danske regering: 

“Det er desværre sådan, at Danmarks landbrugsminister, Jakob Jensen, ikke bakker op om Fur Free Europe og et forbud mod pelsavl i små bure. Og det på trods af, at regeringen taler om bedre dyrevelfærd.”

Hun afslutter: ”Regeringen har endda tidligere meldt ud, at den støtter udfasningen af bure i landbruget. Så det giver simpelthen ikke mening, at hold af danske mink i små trådbure ikke er omfattet af den udfasning af bure i Danmark, som er på vej for alle andre dyr i landbruget. Vi opfordrer regeringen og ministeren til at besinde sig og lade hensynet til dyrevelfærd gælde også for pelsdyr.”

Hjælp os med at overbevise politikerne om, at der er brug for en ny retning for landbruget:

Skriv under

Vil du vide mere