Tigermor og unge i naturen

Sejre for dyrene i 2022

Nyheder

Fra mode og sociale medier til bjørnefarme og Brasiliens regnskov. Igen i 2022 hjalp vi sammen med vores støtter udsatte dyr over hele verden. Læs her om nogle af gode resultater, vi opnåede i årets løb.

En makeover til modeindustrien

I 2022 satte vi fokus på modeindustriens udnyttelse af vilde dyrs pels og skind. I starten af året annoncerede ikoniske mærker som Dolce & Gabbana og Moncler, at de vil udfase brugen af pels. I august gik Copenhagen Fashion Week ud med budskabet om, at de fremover vil forbyde pels på catwalken, og modeugen i Melbourne bandlyste alt skind fra vilde dyr, herunder krokodiller.

Efter skarp kritik fra os og andre dyreorganisationer valgte Gucci desuden at stoppe med at vise tigre i fangenskab i deres reklamekampagner.

I maj måned lancerede vi sammen med en lang række andre europæiske organisationer borgerinitiativet Fur Free Europe, der skal få EU til at indføre et forbud mod produktion og import af pels. Det vil betyde en kæmpe forskel for de omkring 32 mio. mink, ræve, mårhunde og chinchillaer, der i dag holdes under helt utilstrækkelige forhold på pelsfarme i Europa. Ved årsskiftet havde vi indsamlet over 1 mio. underskrifter.

En räv tillsammans med sina ungar

Støt dyrene

Til kamp mod underholdning med vilde dyr

Igen i 2022 havde vi fokus på udnyttelsen af vilde dyr i turistindustrien og indgik et samarbejde med Spies, der skal sikre, at dyrevelfærden er i top på alle deres destinationer. 

Sammen med 35 danske og internationale rejsebureauer opfordrede vi desuden Sydafrikas regering til at stoppe trofæjagt på løver og andre vilde dyr i landet.

Lion in the wild

Indsats mod dyrplageri på sociale medier

Som en del af Social Media Animal Cruelty Coalition (SMACC) afslørede vi, at dyr i stor stil bliver pint, drillet og udnyttet i videoer på sociale medier som YouTube, Facebook og TikTok. Klik og likes bliver omsat til annoncepenge til bagmændene. 

Ved udgangen af 2022 havde SMACC indrapporteret over 2.000 videoer med dyremishandling. Det førte til, at omkring 30 % af videoerne blev fjernet. Google, der ejer YouTube, valgte desuden helt at lukke to kanaler, som indeholdt mange af de problematiske videoer.

macaque monkeys in the wild

En bedre tilværelse for reddede elefanter

I løbet af 2022 støttede vi 10 elefantreservater og andre elefantfristeder i Sydøstasien, der fortsat var hårdt ramt af coronakrisen. Med vores hjælp kunne de fortsat give deres elefanter det gode liv, de fortjener efter at være blevet reddet fra en hård tilværelse med elefantridning og -shows.

I august transporterede vi den ensomme elefant Delhi fra den tjekkiske zoo, hvor hun levede uden artsfæller, til det franske elefantreservat Elephant Haven, som vi har været med til at støtte opførelsen af. Her har hun selskab af en anden tidligere zoo-elefant, Gandhi.

Gandhi og Delhis første møde uden hegn imellem. Foto: Elephant Haven

Foto: Elephant Haven

Støt dyrene

Slut med mishandling af bjørne

I årets første måned opnåede vi en historisk sejr, da Sydkorea annoncerede et totalforbud mod udnyttelse af bjørne for deres galdes skyld. Fra 1. januar 2026 vil det være forbudt at tappe galde fra bjørne, og de resterende bjørne i fangenskab skal flyttes til reservater.

Også i Vietnam var der fremskridt i arbejdet for bjørnene. Vi var med til at redde 24 bjørne fra bjørnegaldefarme, så antallet af bjørne i fangenskab nåede ned på 257 – en nedgang på 94 % siden 2005. Bl.a. var vi en del af den hidtil største bjørneredningsaktion.

I 2022 støttede vi fortsat bjørnereservaterne i Pakistan og Rumænien, hvor udsatte bjørne kan leve et trygt liv i naturlige omgivelser. I Pakistan var vi bl.a. med til at befri de tidligere dansebjørne Juhi og Chaman fra deres sølle tilværelse, og vi hjalp med at redde to bjørne og to ulve ud af deres små bure i det krigshærgede Ukraine, herunder bjørnen Bolik og ulven Elza.

Bjørnen Bolik blev reddet ud af Ukraine og har fået et nyt liv i bjørnereservatet i Rumænien

Støt dyrene

Fokus på det industrielle landbrugs ødelæggelser

I Brasilien bliver Amazonas-regnskoven og andre uerstattelige naturområder i stor stil ryddet til fordel for industrielt landbrug. En stor del bliver til græsningsarealer til kødkvæg, mens andet bliver til sojamarker, der skal levere foder til grise og andre landbrugsdyr i bl.a. Europa.

Skoven ryddes med ild, så der opstår omfattende skovbrande, der driver de vilde dyr på flugt. Derfor støttede vi i 2022 lokale organisationer, der arbejder med at redde, rehabilitere og genudsætte dyrene, herunder myreslugere, jaguarer, navlesvin og sumphjorte. En af de reddede dyr er hjorteungen Naurú, som blev fundet på et afbrændt område ved en gård i Brasilien.

Ved FN’s klimatopmøde COP27 fremlagde vi vores omfattende undersøgelser, der beviser, at industrielt landbrug er en af de største klimasyndere. 60 organisationer bakkede op om vores anmodning til regeringerne om at stoppe med at udvide det industrielle landbrug.

A orphaned baby deer standing in grass

Vi gjorde det sammen

Vi opnår kun så mange sejre for dyrene, fordi vi har opbakning fra dyrevenner verden over, der støtter vores arbejde, skriver under på vores kampagner og hjælper os med at dele vores budskaber.

I fællesskab kan vi beskytte endnu flere dyr i 2023.

Støt nu

Vil du vide mere