Bjørn i Balkasar-reservatet i Pakistan

Reddet fra mishandling: Mød bjørnene Juhi og Chaman

Nyheder

De to nyeste beboere til bjørnereservatet i Pakistan kommer fra et hårdt liv som dansebjørne. Den ene af bjørnene har også måttet forsvare sig mod angribende hunde i bjørne-hundekampe.

Der er stadig en håndfuld bjørne, der udnyttes til bjørne-hundekampe i Pakistan, og der er omkring 85 bjørne tilbage i landet, som fortsat trænes med barske metoder, så de kan optræde som dansebjørne.

Vi kommer dog hele tiden lidt tættere målet om helt at få stoppet mishandlingen. I 2021 lykkedes det vores pakistanske partnerorganisation Bioresource Research Centre (BRC) at redde seks bjørne til gengæld for at hjælpe deres ejere med en alternativ levevej.

De seneste to reddede bjørne, Juhi og Chaman, ankom i slutningen af 2021 til Balkasar-reservatet, som vi finansierer. 

Juhi

Bjørnen Chaman blev udnyttet som dansebjørn og i bjørne-hundekampe i Pakistan

Juhi på vej til reservatet

Juhi er er den første læbebjørn, der er blevet reddet i Pakistan. Hendes ejer tjente penge ved at lade hende ”danse” for betalende tilskuere. Hun mangler en del tænder, som hun sandsynligvis har fået trukket ud uden bedøvelse, for at hun ikke skulle kunne skade sin ejer.

Selvom Juhi heldigvis ikke fejlede noget alvorligt ved ankomsten til reservatet, var hun svag og led af blodmangel, og hendes pels var filtret. 

Forståeligt nok var Juhu sky overfor mennesker, og hun virkede bange og udviste aggressive signaler. Men efter at dyrlægerne havde bedøvet hende og fjernet den hårde næsering og rebet om hendes hals, begyndte hun at slappe mere af. Hun følte sig tydeligvis bedre tilpas, efter at de konstante smerter fra næseringen, som hun har levet med i årevis, forsvandt.

Chaman

Bjørnen Chaman blev udnyttet som dansebjørn og i bjørne-hundekampe i Pakistan

Chaman på vej til reservatet

Kravebjørnen Chaman er 5-6 år gammel og blev brugt både som dansebjørn og i bjørne-hundekampe. BRC besøgte hendes ejer mange gange, inden det lykkedes dem at overbevise ham om at overgive sin bjørn til reservatet.

Ligesom Juhi mangler Chaman også en del tænder, men hendes generelle helbredstilstand var bedre. Udover det smertefulde sår fra næseringen fejlede hun ikke noget, og selvom hun var sky og forsigtig, virkede hun hverken decideret bange eller aggressiv.

Chaman og Juhi befinder sig stadig i reservatets karantæneområde, hvor de ansatte passer godt på dem. Her bliver de, indtil de er klar til at møde de andre reddede bjørne og blive lukket ud i det store reservatområde. Når den dag kommer, vil de resten af deres liv kunne boltre sig frit på de mange hektar fredelig natur.

Alle bjørnene skal reddes

Vi fortsætter vores arbejde i Pakistan, indtil der ikke længere er nogen bjørne tilbage i fangenskab, som bliver misbrugt til forældede former for publikumsunderholdning.

Støt bjørnene

Vil du vide mere