Den forældreløse myreslugerunge Cecilia er efter halvandet år på rehabiliteringscenter blevet genudsat i den fri natur.

Reddede myreslugere genudsat i regnskoven

Nyheder

Cecilia og Darlan er to af de forældreløse myreslugerunger, vi har været med til at redde under skovbrandene i Brasilien. Nu – efter halvandet års rehabilitering – er de blevet genudsat i den fri natur.

De to myreslugere reagerede meget forskelligt på at blive sluppet ud i det åbne landskab. 

Darlan, som er sky over for mennesker, var den første af de to til at skynde sig væk og forsvinde ind i bevoksningen. Den nysgerrige Cecilia har hele tiden været langt mere tryg ved dyrepasserne. Hun startede med at undersøge omgivelserne, men vendte hurtigt tilbage. Til sidst søgte hun dog også helt væk ligesom Darlan.

Selvom Cecilia og Darlan levede i samme indhegning på rehabiliteringscenteret, gik de hver deres vej og søgte ikke kontakt med hinanden, efter at de blev lukket ud i den fri natur. Det er sund og naturlig adfærd hos arten stor myresluger, som de tilhører. De er solitære dyr, som holder sig for sig selv.

Stor myresluger er en af de fire nulevende arter af myreslugere og er klassificeret som 'sårbar' på IUCN's rødliste over truede arter.

Den rehabiliterede myresluger Cecilia er genudsat i den fri natur

Cecilia genudsat i den fri natur.

Er faldet til i skoven

Et hold af dyrlæger og biologer holder øje med Cecilia og Darlan via halsbånd med radiosendere for at sikre, at de kan klare sig selv.

Indtil videre går alt godt, og begge myreslugere har bevæget sig nogle kilometer væk fra rehabiliteringsindhegningen. Som de nataktive dyr, de er, lægger de sig til at sove om dagen og søger efter føde i form af myrer og termitter om natten.

Under rehabiliteringsprocessen har de fået sat termitboer ind til sig, så de har kunnet øve sig i at åbne dem med deres kraftige kløer og derefter indfange insekterne med deres lange, klistrede tunger.

En reddet myreslugerunge øver sig i at finde føde på rehabiliteringscenteret

En unge på rehabiliteringscenteret øver sig i at finde føde.

Mistede deres mødre

Darlan blev reddet i juni 2021, da han kun var omkring 20 dage gammel. Han blev fundet på en grusvej helt alene. Sandsynligvis er han og hans mor søgt ud af skoven for at undslippe ilden, og enten er de kommet væk fra hinanden, eller moren har mistet livet i flammerne.

To måneder senere, i august 2021, blev Cecilia fundet på en vej ved siden af sin døde mor, der var blevet kørt over.

De er blot to af en række forældreløse unger, som vi har været med til at sikre en fremtid. Uden hjælp ville de ikke kunne klare sig selv i naturen. Men på rehabiliteringscenteret har de været beskyttet, mens de har vokset sig større og stærkere og har lært de færdigheder, de får brug for i det fri.

Den reddede myresluger Cecilia i maj 2022

Cecilia på rehabiliteringscenteret i maj 2022.

Hjælp til Brasiliens vilde dyr

Arbejdet med at redde og rehabilitere myreslugerunger er en del af den indsats, vi støtter i Brasilien for at hjælpe de mange vilde dyr, der bliver sårede og fordrevet af skovbrandene.

Mange af brandene er bevidst påsat for at rydde land, der skal bruges til græsningsarealer til kødkvæg og til at dyrke soja, der bruges som dyrefoder – bl.a. til dyr i det danske landbrug.

Vi samarbejder med lokale organisationer om at yde dyrlægehjælp til de vilde dyr, rehabilitere og genudsætte sårede dyr og forældreløse unger samt brandbekæmpelse og oprettelse af ’brandheller’, som er åbne linjer i skoven. De forhindrer ilden i at sprede sig yderligere og fungerer som flugtruter for dyrene.

Hjælp os med at råbe politikerne op, så der bliver sat en stopper for afbrændingen af de vilde dyrs levesteder:

Skriv under

Vil du vide mere