Dansebjørnen Maya i Pakistan

Bjørne i underholdning

Bjørnenes liv er et levende mareridt

Hjælp dem nu

Problemet

Dansebjørn

 • Bjørneunger i Pakistan indfanges fra naturen og trænes til at danse med brutale metoder.
 • Bjørnene bliver trukket fra landsby til landsby for at optræde. De rejser sig på bagbenene og ”danser” for at undgå smerten, når ejerne hiver i rebet i deres snude.
 • Nogle bjørne bliver også brugt i brutale bjørne-hundekampe, hvor bjørne bindes fast og angribes af kamptrænede hunde.
 • Bjørnene er skadet for livet og kan ikke længere klare sig selv i naturen.

Løsningen

Bjørn smiler

 • Vi arbejder for at opspore og stoppe planlagte bjørne-hundekampe.
 • Når vi i samarbejde med myndighederne får stoppet kampene, giver vi de konfiskerede bjørne et nyt liv i det reservat, vi finansierer.
 • Vi hjælper bjørneejere med en alternativ indtægtskilde til gengæld for, at de overgiver de deres bjørn bjørnereservatet.
 • Vi arbejder for at få ændret lovgivningen, så den beskytter bjørnene mod at blive udnyttet som dansebjørne.
 • Vi samarbejder med myndighederne om at stoppe krybskytter, der vil indfange nye bjørne fra naturen.

Brutal mishandling

Omkring 85 bjørne i Pakistan udnyttes som dansebjørne, og ca. 11 af dem tvinges også til at kæmpe i bjørne-hundekampe.

Som unger bliver bjørnene indfanget fra naturen og får deres hjørnetænder hevet ud eller filet ned uden bedøvelse. Deres snuder bliver gennemboret med en rødglødende jernstang, så der kan blive trukket et reb igennem.

Dansebjørne

En bjørneunge lærer at "danse" ved at stå på en glohed metalplade oven på brændende trækul, mens der bliver spillet musik. Det får den til at rokke fra side til side eller rejse sig på bagben i et forsøg på at undgå smerten.

Resten af bjørnens liv skal den optræde for betalende tilskuere. Hvis den stritter imod, bliver den slået eller rykket hårdt i næseringen i den følsomme snude.

Bjørne-hundekampe

I en bjørne-hundekamp bindes bjørnen fast og angribes af hunde, der er trænet til at gå efter bjørnens mest sårbare områder såsom ører, øjne og snude. Tilskuerne kan vædde om kampens udfald.

Bjørne-hundekampe er ulovlige i Pakistan. Men de finder stadig sted enkelte steder, organiseret af magtfulde landejere, som ejer hundene. De betaler de fattige bjørneejere for at lade deres bjørne deltage i kampene.

Bjørnen Bhoori traver glad gemmen bjørnereservatet Balkasar i Pakistan

Stop bjørne-hundekampe

Giv bjørnene et nyt liv

Støt vores arbejde for at redde bjørnene og andre dyr i nød over hele verden. Dit bidrag bliver brugt, hvor behovet er størst – blandt andet til at gøre en ende på de brutale bjørne-hundekampe.

Støt nu

Et godt bjørneliv i beskyttet reservat

Ikoner af bjørnefamilie

De bjørne, der har været brugt som dansebjørne eller i bjørne-hundekampe, kan ikke længere klare sig selv i naturen. Mange af dem har fået fjernet hjørnetænder og kløer, og dårlig kost og vitaminmangel har givet flere af bjørnene kroniske dårligdomme.

Men når vi har reddet bjørnene, får de et godt liv i det store bjørnereservat, vi finansierer i Pakistan, og som drives af vores lokale partnerorganisation Bioresource Research Centre (BRC). Her lever bjørnene et tæt på naturligt liv.

De ansatte sørger for, at bjørnene får sund og nærende kost, og de giver bjørnene medicin og dyrlægebehandling, når de har brug for det.

Det er utroligt opløftende at se bjørnene i reservatet trives og leve et godt liv uden frygt og smerte – et ægte bjørneliv. Mit mål er, at der ikke længere holdes bjørne i fangenskab i Pakistan – og jeg håber og tror, at vi er tæt på målet.

Fakhar Abbas, leder af bjørnereservatet i Pakistan

Succeser i vores arbejde

 • Vi har været med til helt at få stoppet traditionen med dansebjørne i Indien, Grækenland og Tyrkiet.
 • Vi har reddet ca. 150 bjørne i Pakistan, der er blevet udnyttet til underholdning.
 • Siden vi startede vores arbejde i landet i 1997, har vi nedbragt antallet af bjørne, der bliver udnyttet i bjørne-hundekampe, fra ca. 300 til ca. 11.
 • Det er lykkedes os helt at gøre en ende på de offentlige bjørne-hundekampe, og vi opsporer og stopper mange af de kampe, som arrangeres i det skjulte.
 • Vi har sørget for alternative indtægtskilder til omkring 100 tidligere bjørneejere, der nu er stoppet med at holde bjørne.
 • Efter vores mangeårige lobbyindsats blev det i 2015 ulovligt at bruge bjørne til underholdning i Sindh-provinsen i Pakistan.

Se hvordan vi reddede bjørnen Maya:

Dansebjørn i Indien

Slut med dansebjørne i Indien

18 års kamp

Sådan var vi med til at redde Indiens dansebjørne fra udnyttelse og lidelse.

Læs her
To reddede bjørne leger i Libearty-reservatet i Rumænien.

Få seneste nyt om dyrene

Følg med

Vores nyhedsmail holder dig opdateret om dyrebeskyttelse, vores indsatser og måder, du kan hjælpe dyrene på.

Tilmeld her