African elephants walking together

5 gode grunde til ikke at røre ved vilde dyr på ferien

Nyheder

Læs vores fem gode grunde til ikke at røre ved vilde dyr, før du svømmer med delfiner, rider på en elefant eller tager en selfie med tiger på din ferierejse.

Hvis du kan røre ved, ride på eller håndfodre et vildt dyr, lider dyret sandsynligvis.

1. Vilde dyrs behov kan ikke opfyldes i fangenskab

Tiger in Captivity

Uanset forholdene kan livet i fangenskab aldrig leve op til dyrenes naturlige hjem i det fri. Dyr i fangenskab er ofte tvunget til at leve under unaturlige forhold, hvilket er stressende og frustrerende for dem. 

Delfiner i havet boltrer sig ofte i hjemmeområder på over 100 km2, mens nogle delfinflokke har hjemmeområder på over 400 km2. I fangenskab er et gennemsnitligt delfinbassin ikke større end 444 m2. Det er 200.000 gange mindre plads, end de ville have i naturen.

2. De trænes med brutale metoder

Tiger in Captivity

For at mennesker kan komme helt tæt på vilde dyr, er man nødt til at træne dem. 

Elefanter bliver mentalt nedbrudt for at mennesker kan ride på dem, og træningsprocessen er ekstremt grusom. Ungerne bliver adskilt fra deres mødre og lænket fast med kæder eller reb, så de kun kan bevæge sig, når deres træner beordrer dem til det. De tvinges derefter til at tillade mennesker at sætte sig på deres hals, og de bliver slået med skarpe kroge og kæppe for at få dem til at adlyde. 

3. Kan være sundhedsfarligt for mennesker

Tiger in Captivity

70 % af nye, smitsomme sygdomme, der spreder sig fra dyr til mennesker, stammer fra vilde dyr.Selv hvis et vildt dyr ser sundt ud, kan det bære på skadelige bakterier.

Elefanter i fangenskab lider ofte af tuberkulose, og der er mange eksempler på, at elefanter har videregivet sygdommen til de mennesker, der passer dem. Tuberkulosebakterierne sidder i snablen, så turister, der deltager i elefantvask og -badning, risikerer at blive oversprøjtet med bakteriefyldt vand. 

4. Underholdning med vilde dyr er til fare for ansatte og turister

Tiger in Captivity

Selv når vilde dyr lever i fangenskab, er de stadig vilde. De kan være uforudsigelige og potentielt farlige. Et kendt eksempel er spækhuggeren Tilikum, der i 2010 dræbte sin SeaWorld-træner, Dawn Brancheau, ved at drukne hende.

Det er langt fra det første eller sidste eksempel på vilde dyr, der slår mennesker ihjel. Alene mellem 2010 og 2016 rapporterede medierne om 17 dødsfald og 21 alvorlige skader på mennesker forårsaget af elefanter i fangenskab i Thailand. Og antallet af ulykker, der ikke rapporteres, er langt højere, da medierne typisk kun fortæller om sager, hvor udenlandske turister er involveret.

5. Det opretholder en cyklus af mishandling

Tiger in Captivity

Når mennesker tager et billede med et vildt dyr i fangenskab (og derefter lægger det op på sociale medier), får det andre til at tro, at der er tale om acceptabel adfærd.

Tigre i fangenskab får typisk hevet deres kløer ud og/eller bliver bedøvet, så turister trygt kan tage billeder med dem. Dovendyr og andre vilde dyr indfanges ulovligt fra naturen, for at turister kan kramme dem. Så længe turister vil betale for at komme helt tæt på et vildt dyr, fortsætter mishandlingen, og endnu flere dyr bliver taget fra naturen eller født ind i et liv fyldt med lidelser i fangenskab.

Hvad kan du gøre?

Vælg et dyrevenligt rejseselskab når ferien går sydpå. Hvis turen går til Thailand, kan du støtte elefantvenlige fristeder som ChangChill og Following Giants.

Uanset hvor din næste ferie går til, så husk at undersøge forholdene, før du betaler for en oplevelse med vilde dyr. Se vores gode tips herunder og bliv klogere på, hvad du skal være opmærksom på:

Vil du vide mere