Fra elefantridning til elefantglæde

30/04/2019

Vi har hjulpet den thailandske elefantlejr ChangChill med at blive elefantvenlig. Her fortæller ejeren, hvor stor en forskel det har gjort for hans elefanter.

"Elefanterne kommer i første række. Det er de besøgende, der må tilpasse sig.”

Elefantridning er en af turisternes favoritaktiviteter i Thailand. Men i takt med, at flere og flere får øjnene op for de lidelser, elefanterne udsættes for, er efterspørgslen på elefantvenlige oplevelser vokset. Det har gjort nogle af elefantlejrene lydhøre over for vores opfordring til at skabe bedre forhold for deres elefanter.

ChangChill (tidligere Happy Elephant Valley) i Chiang Mai er den første elefantlejr, vi har hjulpet til at blive elefantvenlig. Det har vi gjort med hjælp fra TUI Foundation.

Gladere elefanter

Supakorn Tanaseth, der sammen med sin familie ejer ChangChill, fortæller:

”Vi åbnede vores elefantridningslejr for 10 år siden. De første elefanter kom fra skovhugstindustrien. De var i dårlig forfatning, både fysisk og psykisk. De fik det lidt bedre, da vi stedet brugte dem til elefantridning – men de skulle stadig kontrolleres med lænker og jernkroge, så psykisk havde de det ikke godt. De var ikke fri til at være elefanter.” 

Han fortsætter: ”Efter at vi har droppet først elefantridning og siden andre aktiviteter som elefantbadning, er elefanterne blevet stærkere både fysisk og psykisk. De virker langt gladere. Tidligere så jeg dem bare som dyr. Jeg tænker ikke videre over dem. Men nu har jeg tilbragt meget mere tid med dem og kan se, hvor intelligente de er, og at de har hver deres personlighed.” 

”De har ingen frihed”

Supakorn fortæller om sit syn på elefantturismen i Thailand: ”Jeg ser lejre med elefantridning og -shows overalt. Deres elefanter virker ulykkelige sammenlignet med mine. Når jeg kigger på disse elefanters leveforhold og helbredstilstand synes jeg, at det er tydeligt, at de både fysisk og mentalt har det dårligt. De har ingen frihed.”

Supakorn så gerne, at alle landets elefantlejre blev elefantvenlige. ”Men det er svært at sige til ejerne, at de skal stoppe det, de gør. For de har brug for penge for at forsørge sig selv og deres familier.”

Det er derfor vigtigt, at turister i Thailand fravælger lejre med elefantridning og -shows og i stedet besøger elefantvenlige steder, hvis industrien skal ændre sig.

Turisterne må tilpasse sig – ikke elefanterne

I ChangChill er elefanternes behov blevet den vigtigste prioritet. ”Vi ønsker ikke, at det skal forstyrre elefanterne eller gøre dem urolige, når der kommer turister for at se dem. Elefanterne kommer i første række. Det er de besøgende, der må tilpasse sig.”

Der er kun et begrænset antal besøgende i lejren ad gangen for ikke at stresse elefanterne, som har fået stor frihed til at bevæge sig omkring i dalen for at græsse og socialisere med hinanden.

”Jeg håber på en fremtid, hvor alle Thailands elefanter trives og er glade. Hvor de ikke er tvunget til at arbejde, men er fri til at leve under så naturlige forhold som muligt,” afslutter Supakorn.

Stem for dyrene ved EU-Parlamentsvalget

Din stemme kan gøre en forskel for dyrene i både Danmark og resten af EU-landene. Foto: Johanne Gabel, Hellehuses Haver

Din stemme kan gøre en forskel for dyrene i både Danmark og resten af EU-landene. Nu kan du se, hvilke af de danske kandidater der har forpligtet sig til at...