Tips til, hvad gør du, hvis du gerne vil se elefanter, men ikke vil støtte dyremishandling

7 tips til at finde en elefantvenlig oplevelse på ferien

Nyheder

Som turist ved eksotiske feriedestinationer bliver du ofte mødt med tilbud om at opleve elefanter. Men hvad gør du, hvis du gerne vil se de imponerende dyr, men ikke vil støtte dyremishandling?

Den bedste oplevelse for både dig og elefanterne er at se dem i naturen i en nationalpark. Men hvis der ikke er nogen muligheder for at opleve elefanter i naturen, kan du vælge den næstbedste løsning: At se elefanterne i et reservat eller et andet sted, hvor elefanternes velfærd er i højsædet. 

Men hvordan ved du, om stedet nu rent faktisk også er elefantvenligt? Det kan være svært at gennemskue, så vi har samlet syv tips til dig.

1. Navnet siger desværre ikke det hele

tip_1

Flere og flere turister er opmærksomme på, at elefanter bliver mishandlet, når de bliver brugt til underholdning. Derfor er reservater med elefanter, der er reddet fra turistunderholdning, begyndt at blive populære.

Desværre benytter mange elefantlejre sig af denne trend og er begyndt at kalde sig for ’reservater’, ’redningscentre’ og ’elefant-plejehjem’, på trods af at de ikke har elefanternes bedste interesse for øje. 

Undersøg grundigt, hvad der foregår på stedet – hvilke forhold lever elefanterne under, og hvilke oplevelser med elefanter tilbydes de besøgende?

2. Fravælg steder, der tilbyder fysisk kontakt med elefanterne

tip_2

Tjek hjemmesiden, kig fotos igennem og læs anmeldelserne. Får de besøgende lov til at sidde på elefanterne eller at røre ved dem, mens de bader? Hvis de gør, så fravælg stedet.

Elefanter er vilde dyr og dermed uforudsigelige og farlige. Hvis turister skal i fysisk kontakt med dem uden for eksempel et hegn imellem, er elefanterne nødt til at være under streng kontrol. Og den kontrol opnås ved at nedbryde elefanten mentalt i en ung alder. Mange af elefanterne er blevet holdt fastlænkede og nægtet mad og vand – og ofte er de blevet udsat for store smerter. 

Der er desuden en sundhedsrisiko forbundet med den fysiske kontakt. Mange elefanter i fangenskab har tuberkulose, og de kan smitte mennesker med sygdommen, for eksempel ved at sprøjte vand på dem.

3. Elefanterne skal leve som elefanter

tip_3

I naturen bevæger elefanter sig hver dag over store strækninger. I et rigtigt reservat eller andre elefantvenlige steder bruger elefanterne derfor det meste af dagen på at vandre omkring og græsse, støvebade osv. i naturlige omgivelser.

Elefanter er meget sociale dyr. Derfor er det vigtigt, at de har mulighed for at interagere med andre elefanter – optimalt set i en flok. 

I en nøddeskal: Du bør sikre dig, at elefanterne får lov til at være elefanter!

4. Elefantunger bør ikke være trækplastre

tip_4

Søde elefantunger er vaskeægte turistmagneter. Men rigtige reservat har ofte ikke unge elefanter, da de typisk ikke avler på deres dyr. Ungerne ville optage plads, der kunne være brugt til nogle af de mange elefanter, der stadig skal reddes fra turistunderholdning.

Der er selvfølgelig ingen regel uden undtagelse. I for eksempel Kenya er der elefantbørnehjem for forældreløse unger, der er blevet reddet i naturen. 

Hvis du ser en elefantunge i et reservat, bør du sikre dig, at den stadig er sammen med sin mor, hvis moren er i live. Og selvom ungen er nuttet, bør de besøgende ikke kunne komme i fysisk kontakt med den. Hvis du bliver tilbudt at røre ved en elefantunge, så lad være med at besøge stedet!

5. Elefanterne bør behandles med venlighed og respekt

tip_5

Elefanter i fangenskab er stadig vilde dyr – og derfor kan de være farlige. Der er adskillige tilfælde, hvor turister eller mahoutter (elefantførere) er blevet dræbt eller alvorligt sårede af en elefant i fangenskab. Antallet af dræbte er højere end for noget andet dyr i fangenskab, som kommer i fysisk kontakt med mennesker.

I rigtige reservater ser du ofte en mahout sammen med en elefant, men på respektfuld afstand. Mahoutten sikrer, at elefanten får sine behov opfyldt, at der ikke udvikler sig konflikter mellem elefanterne, og at de besøgendes sikkerhed ikke er i fare.

I sjældne nødstilfælde vil mahoutten måske bruge en stav med en jernkrog til at kontrollere elefanten. Men ved ægte elefantvenlige steder vil mahoutterne aldrig bruge kroge til at ”ledsage” elefanterne og dirigere dem rundt.

6. Oplysning er afgørende

tip_6

Et elefantvenligt sted, som for eksempel et rigtigt reservat, vil altid have et ønske om at oplyse de besøgende om artsbevarelse, og hvad der skal til for at skabe god velfærd for deres dyr. 

De vil sandsynligvis fortælle dig om elefantens komplekse behov, og hvor svært det er at imødekomme disse behov i fangenskab. De vil sandsynligvis også forklare, at den kommercielle handel med elefanter til turistunderholdning ikke blot betyder, at dyrene lider, men også truer deres overlevelse i naturen.

7. Elefanter er vilde dyr, ikke tamdyr

1021892

Kalder stedet deres elefanter for domesticerede dyr / tamdyr? Så er sandsynligvis ikke tale om et rigtigt reservat. 

Det tager mange generationer at domesticere dyr, og det foregår ved bevidst at udvælge avlsdyr med de ønskede egenskaber. Det har man gjort med for eksempel køer, heste og hunde, men ikke med elefanter.

Elefanter ved turistattraktioner kommer ofte fra naturen, eller er første (eller i sjældne tilfælde anden) generation født i fangenskab. Man kan ikke tale om, at et enkelt individ er domesticeret. 

Ord som domesticeret eller tamdyr skaber et billede af, at dyret ikke længere har sine vilde instinkter og har tilpasset sig livet med mennesker. Men realiteten er, at elefanter er vilde dyr. Hvis de er i fysisk kontakt med turister, er de derfor typisk blevet trænet med brutale metoder, for at deres mahoutter kan kontrollere dem og garantere de besøgendes sikkerhed.

Anmeld både de gode og dårlige oplevelser

Hvis du har enten positive eller negative oplevelser fra et besøg i et reservat, så del dem med andre ved at lave en anmeldelse på TripAdvisor eller Facebook. 

Som turist har du mere indflydelse, end du måske tror. Din anmeldelse kan være med til at støtte de ægte elefantvenlige steder og få de dårlige steder til at ændre sig til det bedre.

Læs også: 5 myter om elefanter i underholdning >>

Vil du vide mere