Som gæst til elefanternes fest

13/07/2020

Et smugkig ind elefanternes private verden: Sådan kan et besøg i Following Giants opleves. Danske Michelle og Ole besøgte stedet, kort tid efter at dets elefanter fik et langt friere liv.

”At se elefanterne leve naturligt er en helt anden oplevelse, end når de bliver dirigeret til at gøre bestemte ting."

Da Michelle og hendes mand Ole i starten af året tog til Thailand, stod elefantridning ikke på agendaen. ”Vi red på elefanter tilbage i 2006, for dengang vidste vi ikke bedre. Men det ville vi aldrig gøre nu,” fastslår Michelle, der er en af World Animal Protection Danmarks støtter.

”Men på hotellet på Koh Lanta blev mine øjne fanget af en brochure med et elefantfoto på forsiden – for den havde World Animal Protections logo på! Så måtte jeg jo se nærmere på den og kunne læse om Following Giants. Jeg tænkte, at det måtte vi opleve.”

Michelle havde en fantastisk oplevelse i Following Giants

Michelle og Ole var begejstrede for besøget i Following Giants. Foto: Ole Richardsen.

Naturlig adfærd dukker op til overfladen

Michelle og Ole ankom til Following Giants sammen med en mindre gruppe turister. Besøget indledtes med en kort introduktion, hvor de hørte lidt om elefanterne, og hvorfor lejren er blevet elefantvenlig.

”Det var lidt sjovt, for lige da de var færdige med at fortælle, kom en af elefanterne forbi og svingede med snablen – ligesom for at understrege, hvad det hele handlede om,” siger Michelle med smil i stemmen.

Den lille gruppe blev guidet gennem det smukke skovområde – og pludselig kom en hanelefanten drønende efter dem.

”Guiden sagde, at vi skulle træde til side og lade ham passere. Hvis det ikke havde været for de andre i gruppen, ville det have føltes som at gå rundt i den fri natur og tilfældigt støde på en elefant.”

Elefanterne nyder livet i Following Giants

Foto: Ole Richardsen

Kort efter nåede de til et vandløb, hvor en hunelefant boblede rundt ude i vandet, mens en anden spulede sig med vand.

”Guiden fortalte, at elefanterne begynder at udvise mere naturlig adfærd, efterhånden som de vænner sig til deres nye frihed og bliver trygge. F.eks. var den ene hunelefant først lige begyndt at sprøjte vand på sig selv med snablen. Det havde hun ikke gjort før,” fortæller Michelle og fortsætter:

”At se elefanterne leve naturligt er en helt anden oplevelse, end når de bliver dirigeret til at gøre bestemte ting. F.eks. var det sjovt at se hanelefanten Chok, der var ude at bade. Først kunne han næsten ikke få sin store bagdel op af vandhullet, og bagefter gnubbede han ballerne op ad et træ, så det gyngede og næsten var ved at knække. Til sidst kastede han jord på ryggen og så mægtig tilfreds ud.”

Chok gnubber sig op ad et træ

Foto: Ole Richardsen

En skærende kontrast

Fordi Michelle tidligere har prøvet elefantridning, kunne hun tydeligt se kontrasten mellem dét liv og det i Following Giants. ”På rideturen råbte elefantførerne hele tiden af dyrene. Her blev der ikke råbt, og elefanterne var ikke stressede. De skulle ikke gøre noget for os – vi kunne bare nyde at se dem følge deres egen rytme. ”

På turen frem og tilbage til Following Giants kørte Michelles gruppe forbi nogle elefanter med sadler på, der stod og ventede på næste hold turister. ”Man kunne ikke lade være med at håbe, at de også kunne komme over i den gode park,” siger Michelle.

Hun var glad for at se, at Following Giants virkede velbesøgt. ”Thaierne er jo ikke onde mennesker, men de er fattige, og derfor går de for langt i deres udnyttelse af dyrene for at tjene penge. Så elefantejerne skal se, at det kan betale sig at give dyrene bedre forhold,” mener Michelle, der håber, at elefantridning med tiden helt forsvinder.

I Following Giants har elefanterne et godt elefantliv

Foto: Ole Richardson

Alle pengene værd

Turen til Following Giants var lidt dyrere end de andre elefantudflugter på Koh Lanta – men alle pengene værd, ifølge Michelle. ”Det var en vild oplevelse. Og når man er med til at støtte et godt formål, er det fedt med egne øjne at se, at der virkelig sker noget. Jeg har anbefalet udflugten til alle venner og familiemedlemmer, der skal til Thailand.”

Following Giants og mange andre elefantvenlige lejre og reservater kæmper for at kunne fodre deres dyr under coronakrisen, hvor de besøgende udebliver.

Du kan hjælpe dem:

Støt elefanterne

På elefanternes præmisser

Elefanternes mad bliver gemt i hule rør, så de skal arbejde for at få fat på den

Der opstod mange bevægende øjeblikke, da Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark, besøgte to af de elefantfristeder, vi har støttet i Asien...

Sådan stopper vi vilde dyrs lidelser

Turister betaler for at få taget fotos med tiger

Den globale handel med vilde dyr er en milliardindustri, der er skyld i enorme lidelser hos dyrene og til fare for menneskers helbred. Vi opfordrer landene i...