Bjørn bliver reddet fra bjørnegaldefabrik i Vietnam

28 bjørne reddet fra bjørnegaldeindustrien

Nyheder

I løbet af 2020 har vi været med til at sikre, at 28 bjørne er blevet befriet fra galdefabrikker og har fået et nyt liv i beskyttede reservater.

Topfoto: En af de reddede bjørne transporteres væk fra bjørnegaldefabrikken.

Bjørne, der udnyttes på bjørnegaldefabrikker, lider hele livet. De holdes i små bure, får utilstrækkeligt foder og bliver ofte syge. Og de får tappet deres galde med store kanyler, så galden kan bruges i traditionel asiatisk medicin. 

Phuong Le Duy er vores bjørnegaldekonsulent i Vietnam. Han fortæller om det syn, der møder ham, når han besøger galdefabrikker:

”Bjørnene er indespærret i smalle stålbure med tag over. De kan knap bevæge sig, og de bliver fodret med noget, der minder om grisefoder. Det meste af tiden ligger de bare apatiske i burene. Nogle gange står de og ryster ubevidst med hele kroppen. Det er en stressreaktion, fordi de ikke kan opføre sig naturligt.”

Bjørn reddet fra bjørnegaldefabrik på vej mod redningscenter

En af de 28 bjørne, før den blev reddet fra sit lille bur.

Fra 4.300 til under 400 bjørne i fangenskab

I 2005 samarbejdede vi med den vietnamesiske regering om at sikre en væsentlig milepæl: Her blev det ulovligt at tappe galde fra bjørne. På det tidspunkt levede ca. 4.300 bjørne på galdefabrikker i landet.

Siden da har vi sammen med regeringen og vores vietnamesisk partnerorganisation, Education for Nature Vietnam (ENV), mikrochippet og overvåget alle bjørne i fangenskab for at sikre, at de ikke får tappet deres galde, og at nye bjørne ikke indfanges fra naturen. 

Med hjælp fra denne indsats er en lang række bjørne blevet befriet fra bjørnegaldefabrikker. Med de 28 bjørne, vi sammen med regeringen og lokale organisationer har reddet i 2020, er antallet af bjørne i fangenskab faldet til under 400.

Overtaler bjørneejere til at frigive dyrene

Når ENV’s ansatte tager rundt til bjørneejerne, forsøger de at overbevise dem om frivilligt at overgive deres bjørne til reservater. Og når de finder bjørne, der ikke har mikrochips eller de korrekte papirer, sørger de for at få dem konfiskeret.

Bjørnene bliver derefter overført til regeringens redningscentre eller til et af de bjørnereservater, som drives af Four Paws, Free the Bears eller Animals Asia Foundation.

Phuong forklarer, hvordan han overbeviser bjørneejerne om at overgive deres dyr. ”Jeg taler med ejerne om det liv, bjørne har i naturen eller i redningscentre sammenlignet med livet i et lille bur. Jeg fortæller dem også om dyrevelfærd, som er et helt nyt begreb i Vietnam.”

Bjørn reddet fra bjørnegaldefabrik på vej mod redningscenter

Bjørnene på galdefabrikkerne kan intet foretage sig i deres små bure. Denne bjørn er nu blevet reddet.

Normalt tager det mange måneder og mange besøg, før ejerne overgiver deres bjørne. 

I redningscentrene og reservaterne får bjørnene et helt nyt liv. Her kan de leve i naturlige omgivelser, hvor de kan socialisere med andre bjørne og udtrykke deres instinkter. De bliver passet af uddannet personale, der sikrer, at de er trygge, sunde og glade.

Et skridt tættere på at stoppe bjørnemishandlingen

Bjørn reddet fra bjørnegaldefabrik på vej mod redningscenter

En af de reddede bjørne transporteres til Four Paws' reservat.

Phuongs vision for fremtiden er en verden, hvor alle bjørne kan leve naturlige liv fri for mishandling.

”Jeg håber, at alle de bjørne, der i dag holdes indespærret, vil blive flyttet til redningscentre. Der vil de få et bedre liv omgivet af natur, hvor de kan genfinde deres vilde instinkter. Forhåbentlig når vi en dag dertil, hvor ingen bjørne længere lever i fangenskab.”

Hjælp os med at gøre en ende på bjørnegaldeindustrien:

Støt nu

Vil du vide mere