Vi vil have CITES til at beskytte truede oddere og skildpadder

21/08/2019

Skal nogle af verdens mest truede dyr leve frit i naturen, eller indfanges og sælges som eksotiske kæledyr? CITES COP18-mødet, der finder sted netop nu, kan være med til at påvirke, hvilken fremtid der venter dyrene.

Den illegale handel med vilde dyr er en af de mest lukrative former for organiseret kriminalitet sammen med narkotika-, våben- og menneskehandel.

Vi er til stede på COP18 (den 17.-28. august 2019). Her arbejder vi på at få den indiske stjerneskildpadde, den glatpelsede odder og den asiatiske dværgodder ophævet til Liste 1, der forbyder al kommerciel handel med arterne på listen.

Oddere og stjerneskildpadder efterspørges som kæledyr

I Sydøstasien er der en massivt voksende efterspørgsel på oddere som kæledyr. Ikke blot lider odderne ofte under helt utilstrækkelige forhold i fangenskab – deres popularitet udgør også en trussel mod deres overlevelse i naturen. Efterspørgslen får nemlig krybskytter til at indfange og sælge udryddelsestruede odderarter.

Der er ligeledes store penge at tjene ved at indfange og sælge indiske stjerneskildpadder. Dyrene smugles i tusindvis over landegrænser, stuvet sammen i sække og kasser under rystende forhold, indtil de ender hos ejere, der ikke aner, hvor deres nye kæledyr kommer fra.

Indbringende som narko og våben

CITES – eller Washingtonkonventionen, som aftalen også kaldes – er en FN-konvention om international handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter.

Og det er mere nødvendigt end nogensinde at beskytte de truede arter. På verdensplan bliver der hvert år handlet med mange millioner vilde dyr og deres kropsdele. Omsætningen løber op i 30-42,8 milliarder dollars, hvoraf omkring 20 milliarder stammer fra illegal handel.

Faktisk er den illegale handel med vilde dyr en af de mest lukrative former for organiseret kriminalitet sammen med narkotika-, våben- og menneskehandel.

Vi tror på succes igen

Vi har tidligere haft succes med at få truede dyrearter bedre beskyttet af CITES – blandt andet i 2016, da vi var med til at sikre bedre beskyttelse af alle otte arter af skældyr, verdens mest handlede dyr.

Udover at vi vil have de to odderarter og de indiske stjerneskildpadder ophævet til Liste 1, arbejder vi også for at sikre bedre beskyttelse af vilde dyr, der bruges i traditionel medicin. Det drejer sig blandt andet om tigre, løver, jaguarer og skældyr.

Katastrofen i Korsør

Tre hunde skulle reddes ud af et brændende højhus, da vores katastrofeteam besøgte Korsør den 23. juli. Der var dog ikke tale om rigtige hunde, men derimod om tøjhunde, og branden var simuleret.

Tre hunde skulle reddes ud af et brændende højhus, da vores katastrofeteam besøgte Korsør den 23. juli. Der var dog ikke tale om rigtige hunde, men derimod om...