Indian Star tortoise in India

Vores undercover-team på sporet af stjerneskildpadder

Nyheder

Stjerneskildpadder gennemgår store lidelser på grund af illegal handel. De smukke indiske skildpadder er populære som eksotiske kæledyr – og det kan blive deres død. Følg vores undercover-teams hemmelige efterforskning.

Vores undercover-team har afsløret, at der bare et enkelt sted i Sydøstindien hvert år bliver indfanget mere end 55.000 stjerneskildpadder på ulovlig vis. Det er organiserede kriminelle bander, der står bag den illegale handel. Skildpadderne bliver smuglet videre til især Thailand gemt i kasser gemt med fødevarer som for eksempel grøntsager eller fisk. 

manaurpalli_girlol_village_rs

Mange af skildpadderne overlever ikke den lange rejse - og de, der ikke dør, lider tæt sammenstuvet på den trange plads og kan dø alt for tidligt på grund af fejlernæring, kvælning eller den ekstreme stress, de er udsat for under transporten. 

chatuchak_ists_in_tank_7

”En mand går gennem en landsby...”

Det tog undercover-teamet to år at afdække omfanget af handlen med stjerneskildpadderne. En af de anonyme efterforskere i teamet fortæller om skildpaddernes rejse fra Indien til Thailand:

”En mand går gennem en afsides liggende landsby i Indien. På vejen køber han diskret stjerneskildpadder af nogle af landsbyboerne. Han putter dem ned i en anonymt udseende rissæk og drager videre til den næste landsby, hvor han køber flere skildpadder.

Skildpadderne i rissækken kravler rundt oven på hinanden i et desperat forsøg på at undslippe – men uden held. De må forblive i den mørke sæk, indtil de når frem til deres endelige destination.

Det har taget os lang tid og krævet et stort arbejde at komme tæt på denne handelsmand. I de små samfund kender alle hinanden, og der bliver lagt mærke til folk udefra. Vores efterforskere har en dækhistorie, så de kan tilbringe tid sammen med manden, uden at nogen bliver mistænksomme. Men det har taget mange uger at komme tæt på ham – ikke mindst fordi lokalbefolkningen er bange for ham.

Store fortjenester

Efter i ugevis at have skygget forskellige handelsmænd fortæller vores kontakter os, at dyrene vil blive smuglet ud af Indien og sendt til Thailand, Dubai, Malaysia og Singapore. Vi følger allerede nogle spor i Thailand, så der tager vi til.

Jo flere led man følger i kæden, jo større profit er der at tjene. Landsbyboere får kun lige over 1 amerikansk dollar for hver skildpadde. Handelsmændene sælger dem videre til mellemmænd for 5-6 gange så meget. Derefter ryger prisen voldsomt i vejret, finder vi ud af, da vi går rundt på et marked i Thailand og udgiver os for at være turister. Voksne stjerneskildpadder bliver solgt for omkring 260 dollars.

’F*** off, no photo!’

Flere og flere af de handelsfolk, der sælger skildpadder “lovligt” på de offentlige markeder, er klar over, at de risikerer at komme under efterforskning. Mange er åbenlyst fjendtlige. Nogle har skrevet ’F*** off, no photo’ i vinduet på deres butikker. Andre lukker bare deres døre, mens de råber af os, at vi skal forsvinde og stoppe med at tage billeder.

Det er dog ikke alle handelsfolkene, der virker til at være klar over, at de skal passe på. En af dem indrømmer over for os, at hans skildpadder kommer fra Indien - og han giver os endda tips til, hvordan vi ulovligt kan smugle dem til Europa. I Europa bliver skildpadderne solgt på specialiserede kæledyrsmesser for 760 dollars. De samme skildpadder, som blev købt af landsbyboerne for en enkelt dollar.”

Skildpadderne betaler prisen

Der er altså mange penge at tjene på at smugle stjerneskildpadder. I Bangkok blev der konfiskeret en forsendelse på 521 skildpadder, hvoraf mange var stjerneskildpadder; den totale pris var cirka 70.000 dollars, det vil sige omkring 159 dollars pr. skildpadde.

De fleste forsendelser bliver desværre ikke opdaget og konfiskeret – og det er skildpadderne, der må betale prisen. De tages fra deres hjem i naturen, smugles i tusindvis over grænserne under elendige forhold, kun for at blive solgt som en forbrugsartikel til mennesker, der højst sandsynligt ikke aner, hvad de har været igennem.

Indisk stjerneskildpadde

Vi hjælper myndighederne

Den dokumentation og de beviser, vi har indsamlet, skal bruges til at gøre opmærksom på der store problem med illegal handel med stjerneskildpadder. En videnskabelig artikel i Nature Conversation Journal har netop bragt en artikel om problemet baseret på vores efterforskning.

Men det er ikke nok, at vi har afdækket problemets omfang – myndighederne i Thailand og Indien er nødt til at handle, hvis den brutale og farlige handel med skildpadderne skal stoppes. Vi har derfor overbragt vores bevismateriale til politimyndighederne i Thailand og Indien, og de vil nu med vores hjælp  igangsætte deres egne undersøgelser, så der kan blive sat en stopper for den illegale handel.

Læs mere om vores undercover-teams arbejde >>

Læs mere om vores samarbejde med Freeland, der skal stoppe handel med vilde dyr >>

Vil du vide mere