mink in cage

Snart kan det være slut med minkavl i Sverige

Nyheder

Mens Danmark er gået i modsat retning, vil Sveriges regering afsætte millioner til at lukke landets minkfarme. Et svensk forbud mod pelsdyravl kan være på vej.

Svenske minkavlere skal kompenseres økonomisk, hvis de frivilligt lukker deres farme. I alt vil regeringen og samarbejdspartiet Sverigesdemokraterne de kommende to år bruge 180 mio. svenske kroner på en afvikling landets minkindustri.

”Det er gode nyheder, at der i Sverige igangsættes initiativer til at afvikle minkproduktion,” siger Pernille Fraas Johnsen, seniorrådgiver i World Animal Protection Danmark. Hun fortsætter:

”Samtidig er det både frustrerende og tankevækkende, at vi i Danmark er i gang med det stik modsatte og ligefrem støtter opstart af ny minkproduktion. De danske politikere burde lade sig inspirere af udviklingen i Sverige og gå samme vej, så vi også i Danmark kan få sat en stopper for minkproduktion.”

Også fra vores svenske kontor er der stor glæde over den nye udmelding:

”Pelsfarme er unaturlige miljøer, hvor dyrene udsættes for store lidelser, og vi har længe arbejdet for en afvikling af pelsindustrien. Jeg håber virkelig, at mange minkavlere nu vil gribe chancen for at tage imod kompensation, så den sidste minkfarm i Sverige snart er lukket for altid,” siger Lina Dahl, kampagneansvarlig i World Animal Protection Sverige.

Mink udviser ofte aggressiv adfærd, når de lever tæt sammen i fangenskab. Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

Svensk minkfarm. Foto: Jo-Anne McArthur / Djurrattsalliansen / We Animals Media

Et muligt forbud kan lægge pres på minkavlerne

Den svenske regering vil også evaluere den nuværende dyrebeskyttelseslovgivning for at vurdere, om pelsdyravl helt skal forbydes i Sverige.

”Det er rigtig godt, hvis den svenske minkavl kan blive afviklet på frivillig vis. Men samtidig sætter beskeden om, at et forbud kan være på vej, ekstra pres på avlerne. Sverige bevæger sig dermed i samme retning som mange andre EU-lande, der har forbudt pelsavl. Forhåbentlig går der ikke lang tid, før der ikke er flere pelsfarme tilbage – hverken i Sverige eller i resten af EU,” siger Lina Dahl.

Voksende modstand mod pelsdyravl

Pelsindustrien er på tilbagegang i hele EU – ikke mindst pga. forbrugernes ændrede holdning til pelsprodukter. Af samme grund er hundredvis af modebrands blevet pelsfri for at imødekomme deres kunders krav om dyrevenligt tøj og modetilbehør.

Netop nu behandler EU-Kommissionen borgerinitiativet Fur Free Europe, som vi står bag sammen med over 80 andre europæiske dyreorganisationer. I juni overrakte vi over 1,5 mio. underskrifter fra EU-borgere, der krævede et stop for pelsavl. Underskrifterne blev indsamlet på rekordtid, hvilket understreger den offentlige modstand mod en industri, som bygger på mink, ræve og andre pelsdyrs lidelser.

Læs også: Modeindustrien forlanger stop for pelsavl i EU

Vil du vide mere