Sådan lever slagtekyllinger

04/10/2016

Hvert år bliver der opdrættet omkring 60 milliarder slagtekyllinger på verdensplan. Cirka to tredjedele af slagtekyllingerne er del af den industrielle produktion, hvor de ofte bliver syge og stressede.

I EU er det ikke tilladt at bruge bure i kyllinge- produktionen. Men mange af de store kyllinge- producenter, der bruger bure, har rent faktisk hovedsæde i EU. De bruger bure i deres produktion i de lande, hvor det er tilladt.

Høns og kyllinger er sociale, nysgerrige og eventyrlystne fugle. Men i den industrielle kyllingeproduktion har de ingen mulighed for at følge deres naturlige instinkter og adfærd.

Ingen plads: En kyllingestald i den industrielle produktion lever tusindvis af kyllinger tæt sammen. I slutningen af kyllingernes korte liv har hver fugl typisk mindre plads, end hvad der svarer til et A4-ark. Pladsmanglen gør det svært for dem at bevæge sig omkring, og de bliver ofte trådt på af de andre kyllinger.

Intet dagslys: Der er intet naturligt lys i staldene, og det elektriske lys er tændt i mange timer for at skabe lange dage og korte nætter. Det gør det svært for dem at hvile sig nok.

Intet at foretage sig: I de store stalde har kyllingerne ingen mulighed for at hvile på siddepinde, rode og skrabe efter mad, undersøge omgivelserne eller tage støvbad. Det er de aktiviteter, der normalt ville holde kyllingerne aktive og sunde, og uden denne mulighed lider de både fysisk og mentalt.

Beskidt strøelse: Strøelsen i staldene er typisk af dårlig kvalitet og fyldt med afføring, så kyllingerne står i deres egne ekskrementer. Afføringen danner ammoniak, og de kan give kyllingerne smertefulde sår på deres fødder, ben og bryst. Ammoniakdampene kan desuden give dem åndedrætsbesvær og øjenproblemer.

For hurtig vækst: Ved hjælp af genetisk udvælgelse har man i dag fremavlet fabrikskyllinger til at nå slagtevægt på kun 5-6 uger mod tidligere 8-12 uger. Den hurtige vækst kan belaste kyllingernes hjerte og lunger, give dem slemme ledsmerter og give dem problemer med at bevæge sig.

Uden for EU: Slagtekyllinger i bur

I nogle lande, som for eksempel Tyrkiet, Rusland og Kina, er der en voksende trend med at opdrætte slagtekyllinger i bure. Her har kyllingerne endnu mindre plads og endnu mindre mulighed for at udføre deres naturlige adfærd.

I EU er det ikke tilladt at bruge bure i kyllingeproduktionen. Men mange af de store kyllingeproducenter, der bruger bure, har rent faktisk hovedsæde i EU. De bruger bure i deres produktion i de lande, hvor det er tilladt.

Samarbejde med virksomheder kan give bedre dyrevelfærd

Kylling er en af de mest populære typer kød i verden, og den store efterspørgsel får mange fødevareproducenter til at prioritere fortjeneste frem for dyrevelfærd. Men sådan behøver det ikke at være. Vi samarbejder med nogle af de største fødevarevirksomheder for at finde økonomisk bæredygtige løsninger, der har fokus på dyrenes velfærd.

Ved at samarbejde med de store producenter, kan vi forbedre livet for flest mulige dyr.

Nestlé

Nestlé er verdens største fødevarevirksomhed. Vi har siden 2014 samarbejdet med Nestlé om at forbedre forholdene for blandt andet slagtekyllinger. De har taget fat på problemerne med brug af bure i kyllingeproduktionen, de hurtige vækstrater samt brugen af antibiotika og vækstfremmere.

Vi samarbejder med Nestlé og deres leverandører over hele verden om at indføre produktionssystemer med højere velfærd, som kan forbedre livet for milliarder af kyllinger.

BRF

Brasilianske BRF er en af verdens største fødevarevirksomheder med en årlig produktion på 1,6 milliarder kyllinger. Vi har siden 2014 samarbejdet med BRF om at skabe bedre forhold for dyrene i deres produktion.

I 2016 indgik Jamie Oliver Group et partnerskab med BRF om co-brandede kyllingeprodukter i Brasilien. Jamie Oliver Group kræver høj dyrevelfærd af deres partnere, så ved at samarbejde med dem og BRF kan vi forbedre livet for 42,5 millioner slagtekyllinger i den pågældende leverandørkæde.

Betagro

Betragro er en af de største fjerkræsproducenter i Thailand med datterselskaber i Laos og Cambodia. De kyllinger, som Betagro producerer, bliver både solgt på det hjemlige marked og eksporteret til EU og Storbritannien.

I Thailand producerer Betagro 150 millioner kyllinger om året, og deres velfærdsstandarder er nu højere end EU’s. Vi har haft et tæt samarbejde med Betagro i over et år, blandt andet med det formål at forbedre forholdene for deres slagtekyllinger. Vi forventer, at dette samarbejde vil være med til at skabe forandringer på en langt større skala i hele regionen.

Skriv under og hjælp slagtekyllingerne >>

Læs mere om landbrugsdyrs forhold i den industrielle produktion >>