To nye beboere i bjørnereservatet i Rumænien

25/05/2018

En hunbjørn levede i et trist betonbur i en zoo. En kun fire måneder gammel unge blev taget fra naturen. Nu har de begge fået et nyt hjem i det store, frodige reservat, vi finansierer.

Hunbjørnen Pamela

Pamela har tilbragt hele sit 28 år lange liv i Oradea Zoo i det nordvestlige Rumænien. I størstedelen af den tid levede hun i et indelukke sammen med to yngre hanbjørne. 

Med tiden begyndte de to hanbjørne at opfører sig ekstremt aggressivt over for Pamela, og de angreb hende jævnligt. Derfor blev Pamela til sidst flyttet til et lille, nøgent bur med betonbund og metaltremmer. Her levede hun helt alene og så aldrig dagens lys.

Zoo’en var bekymret for Pamelas velfærd, så ledelsen kontaktede vores rumænske partnerorganisation, Asociatia Milioane de Prieteni (AMP). AMP sagde ja til at bringe Pamela til det bjørnereservat, vi finansierer, og kørte de 400 km for at hente hende.

I reservatets karantæneområde kan Pamela vænne sig til sine nye omgivelser, inden hun bliver lukket ud i det store reservatområde.

Da Pamela ankom, gav reservatets dyrlæge hende en grundig helbredsundersøgelse. Heldigvis havde hun ikke nogen fysiske mén efter angrebene fra de to hanbjørne. Nu skal Pamela blive i karantæneområdet, indtil hun er stærk nok til at slutte sig til de andre bjørne i det store reservatområde. 

De første par dage virkede Pamela meget nervøs og vagtsom, men nu er hun langsomt ved at falde til i sine nye omgivelser. Hun får masser af lækker frugt og grøntsager at spise – men hendes yndlingsmad er det søde bagværk, som de ansatte nogle gange giver hende som en særlig lækkerbisken.

Pamela er lige så stille ved at falde til i sit nye hjem.

Bjørneungen Brigitte

Fire måneder gamle Brigitte blev bragt til reservatet af en gruppe lokale beboere. De var på skovtur, da de opdagede en bjørneunge, der tilsyneladende var helt alene. De ventede for at se, om moren var i nærheden, men da hun ikke viste sig, besluttede de til sidst at bringe ungen til reservatet. 

Desværre har disse velmenende mennesker formentlig adskilt den lille unge fra hendes mor. Moren ville højst sandsynligt ikke nærme sig, mens der var mennesker i nærheden, men ville være kommet for at finde sin unge, så snart de var væk.

Nu er Brigitte – som de ansatte har kaldt ungen – nødt til at blive i reservatet. Hvis de genudsatte hende i skoven, er det nemlig meget muligt, at moren ikke ville tage hende til sig igen, fordi hun nu lugter kraftigt af mennesker. Og Brigitte er alt for lille til, at hun kan klare sig selv.

Brigitte går på opdagelse i det lille område, hun lige nu har for sig selv i reservatet.

Fordi Brigitte er så ung, passer de ansatte hende døgnet rundt. De mader hende med sutteflaske, og hun drikker omkring en liter om dagen.

De ansatte fortæller, at Brigitte er en fantastisk livskraftig unge, der elsker at have det sjovt. Og der går ikke så længe, før hun kan blive lukket ud i sit helt eget område af reservatet. Her kan hun lege i græsset, klatre i træerne og gøre alt det andet, en bjørneunge bruger sin tid på. 

Når Brigitte bliver gammel nok, vil hun blive sat sammen med de andre unge bjørne i reservatet.

Bjøneungen Brigitte har heldigvis masser af mod på livet.

Læs mere om vores arbejde for at hjælpe bjørnene i Rumænien >>

Støt og vær med til at hjælpe bjørnene >>