Bjørnen Anca reddet fra trist zoo i Rumænien

02/05/2018

Efter at have tilbragt 20 år i et betonbur har Anca nu endelig fået græs under poterne. Vores lokale partnerorganisation har reddet bjørnen og bragt hende til det reservatet, vi finansierer i Zarnesti, Rumænien.

Kort før Anca blev reddet, gravede hun sig ned i et hul i kanten af et af burene, hvor der var en lille stribe med jord og græs. Hun nægtede at komme ud af hullet, fordi hun var så stresset.

I slutningen af 2014 reddede vores partnerorganisation, Asociatia Milioane de Prieteni (AMP), bjørnen Ina. Indtil da havde Ina levet i et trøstesløst bur i en rumænsk zoo. Men AMP måtte efterlade Inas søster Anca i zoo’en. Siden da har AMP kæmpet utrætteligt for også at redde Anca.

Anca i hendes lille bur i zoo'en.

Nu er det endelig lykkedes. Takket være langvarigt lobbyarbejde, pres fra byens borgmester og en underskriftsindsamling gik zoo’en til sidst med til også at overgive Anca. Den 23. april i år kunne AMP hente hende og køre hende til bjørnereservatet.

”Hun er en fantastisk bjørn – smuk og meget rolig og venlig. Vi er meget taknemmelige over, at det vi endelig har kunnet bringe hende til reservatet,” siger Paula Ciotlos, vicedirektør i AMP.

Ancas liv i zoo’en

I zooen levede Anca på skift i tre bittesmå bure. Det midterste bur var det smalleste – et bart indelukke med betongulv, hvor Anca tilbragte det meste af sit liv uden noget at foretage sig. Rastløst og frustreret gik hun frem og tilbage på de få kvadratmeter. I weekenden blev hun overført til et lidt større bur, så de besøgende bedre kunne se hende.

De tre små bure, hvor Anca har tilbragt 20 år af sit liv.

Anca viste tydelige tegn på at have det psykisk dårligt. Kort før hun blev reddet, gravede hun sig ned i et hul i kanten af et af burene, hvor der var en lille stribe med jord og græs. Hun nægtede at komme ud af hullet, fordi hun var så stresset.

Før Ancas søster Ina blev reddet, levede hun sammen med Anca i de små bure. Bjørne er territoriale dyr, så det var stressende for dem ikke at have hvert deres territorium. De var derfor jævnligt oppe at slås om pladsen. 

Det var grunden til, at zoo’ens leder i sin tid besluttede at overgive Ina til AMP. Men han beholdt Anca, så zoo’en stadig at kunne tiltrække besøgende. Først nu er det lykkedes AMP at lægge pres nok på zoo’en til at få dem til at overgive hende.

Redningen af Anca

AMP fik hjælp af de lokale myndigheder til at redde Anca og bringe hende til Zarnesti-reservatet. AMP’s ansatte startede med at bedøve Anca, give hende en helbredsundersøgelse, mikrochippe og vaccinere hende. Det krævede seks mennesker at bære Anca ud til varevognen, der skulle køre hende til reservatet.

Anca blev bedøvet, da hun skulle transporteres til reservatet.

Efter nogle timers køretur ankom de til reservatet. Anca virkede rolig, da hun blev hentet ud af bilen og sluppet ud i karantæneområdet. Hun begyndte nysgerrigt at undersøge sit nye hjem.

Anca bliver kørt til Zarnesti-reservatet.

Heldigvis virker det til, at Anca er sund og rask. I de kommende uger vil de ansatte i reservatet observere hende i karantæneområdet for at sikre, at hun har det godt.

Anca ankommer til reservatets karantæneområde.

Se video af Anca, der bliver reddet fra zoo’en:

Så snart Anca er klar til det, vil hun blive sluppet ud i det store reservatområde. Her vil hun endelig være fri til at leve et rigtigt bjørneliv blandt vandhuller, græs, bærbuske og store træer.

Snart får Anca mange hektar frodig skov at boltre sig i.

Topbillede: I Zarnesti-reservatet får reddede bjørne en ny chance i livet.

Læs mere om vores arbejde for at redde bjørne i Rumænien >>

Sådan skaber vi bedre forhold for grisene

Disse søer lever i gruppebokse på en engelsk svinefarm, hvor de kan udføre mange af deres naturlige adfærd.

Vi viser nogle af verdens førende svineproducenter, hvordan bedre velfærd for grisene og indtjening kan gå hånd i hånd. Tusindvis af søer er allerede sluppet...