Bjørn befriet fra bjørnegaldeindustrien

09/01/2018

Godt nyt fra Vietnam: Bjørnen Holly kan endelig sige farvel til sit kummerlige liv i den brutale bjørnegaldeindustri. Hun har nu fået et nyt liv i et reservat.

Bjørnene i bjørnegaldeindustrien lever i små, beskidte bure uden hverken frisk luft eller dagslys.

I vores arbejde for at stoppe bjørnegaldeindustrien i Vietnam har vi tidligere hjulpet med at få konfiskeret bjørne, der ulovligt blev udnyttet for deres galdes skyld. Men denne gang er det lykkedes os at overtale en ejer til frivilligt at overgive sin bjørn.

Bjørnen Holly skal ikke længere leve et liv i frygt og smerte.

Bjørnene lever i et smertehelvede

Efter at vi i årevis havde lobbyet den vietnamesiske regering, blev det i 2005 forbudt ved lov at tappe galde fra levende bjørne i Vietnam. Tusindvis af bjørne levede dog stadig i fangenskab, og de er fortsat i fare for ulovligt at få tappet deres galde. Bjørnegalde er nemlig en populær ingrediens i traditionel asiatisk medicin.

Bjørnene i bjørnegaldeindustrien lever i små, beskidte bure uden hverken frisk luft eller dagslys. De har typisk knap nok plads til at bevæge sig, og de er tvunget til at ligge direkte på de hårde metaltremmer.  Med få ugers mellemrum får de under store smerter stukket en lang, tyk nål ind i galdeblæren for at få tappet deres galde. Rundt om hullet opstår der ofte sår, betændelse og bylder.

Mikrochips beskytter bjørnene

Vi har samarbejdet med de vietnamesiske myndigheder om at mikrochippe alle bjørnene i fangenskab. Det gør det lettere at overvåge bjørnene og sikre, at ingen nye bjørne fødes i fangenskab eller tages fra naturen.

Fra 2005-2015 nedbragte vores indsats i landet antallet af bjørne i fangenskab med næsten 70 %: Fra 4.300 til 1.350 bjørne. Og antallet falder stadig.

Bjørnen Holly fik den bedste julegave

Lige før jul fik bjørnen Holly den bedste julegave. Mens vi mikrochippede hende og andre bjørne i samme område, lykkedes det os at overtale hendes ejer til at overgive sin bjørn til et reservat. 

Bjørnen Holly på vej til sit nye liv i et trygt reservat.

I 20 år – siden hun blot var en unge – har Holly levet i frygt og smerte i sit usle, lille bur. Men nu er det slut. Hun kan endelig bevæge sig frit omkring og undersøge sine omgivelser, søge efter mad og være sammen med andre bjørne. Hun har endelig fået et liv, der er værd at leve.

Hjælp os med at beskytte bjørne fra bjørnegaldeindustrien >>

Mange sejre for dyrene i 2017

Vi har opstartet et vaccinationsprogram for hundene i Freetown, Sierra Leone

Elefanter, bjørne, dovendyr, grise og hunde fik hjælp. Læs om nogle af de mange gode resultater, vi opnåede for dyrene i løbet af 2017.