Bjørn konfiskeret fra Vietnams bjørnegaldeindustri

14/12/2016

Bjørnen Hien fik i årevis ulovligt tappet sin galde under store smerter. Det afslørede vores vietnamesiske partnerorganisation, og Hien får nu et nyt liv i et reservat.

Takket være det arbejde, vores vietnamesiske partnerorganisation Education for Nature – Vietnam (ENV) laver for at overvåge den ulovlige bjørnegaldeindustri i Vietnam, er bjørnen Hien nu blevet reddet fra sit usle liv i fangenskab.

Det har siden 2005 været ulovligt at tappe galde fra levende bjørne i Vietnam, men mange bjørne får stadig tappet deres galde i det skjulte. Vi har mikrochippet de bjørne, der stadig lever i fangenskab i landet, og kan på den måde overvåge dem.

Når ENV afslører, at en bjørn ulovligt bliver udnyttet for sin galdes skyld, alarmerer de politimyndighederne, der rykker ud og konfiskerer bjørnen.

Bjørne får tappet galde under store smerter

En rig familie uden for Hanoi holdt i årevis Hien indespærret i et lille bur og tappede hendes galde. Bjørnegalde bliver mange steder i Asien betragtet som et universalmiddel mod alverdens dårligdomme.

Det er meget smertefuldt for bjørnene at få tappet deres galde. Bjørnens galdeblære bliver voldsomt betændt, og der danner sig smertefulde bylder og åbne sår rundt om såret. Mange af bjørnene i galdeindustrien dør i en tidlig alder af deres ubehandlede sår og dårligdomme.

Hien skadede sig selv i fangenskab

Hien lå direkte på det beskidte gulv i sit rustne bur. Sådan har hun levet i ni år uden at kunne bevæge sig frit omkring. Hun havde knap nok plads til at strække sig eller vende sig.

Hien havde store sår og nøgne pletter i pelsen, fordi hun havde gnedet sig mod burets tremmer igen og igen. Det er et tydeligt tegn på, hvor stressende livet i fangenskab har været for hende.

Bjørne har behov for at kunne vandre frit omkring og søge efter mad. Når de ikke kan følge deres naturlige instinkter, tager deres psyke skade, og en stor del af bjørne i bjørnegaldeindustrien skader derfor sig selv. Mange af bjørnene har for eksempel knækkede tænder, fordi de konstant gnaver i tremmerne.

Nu venter der Hien et nyt og bedre liv

På grund af de lidelser, Hien har været igennem, kan hun ikke klare sig selv i naturen, men har brug for menneskers hjælp resten af sit liv.

Nu venter der heldigvis Hien en ny og bedre tilværelse. Den dag, billederne her i artiklen blev taget, blev Hien konfiskeret af Soc Son Rescue Centre. Det skete, efter at ENV havde underrettet myndighederne om situationen.

Med frugt og honning lokkede redningsfolkene Hien op i deres lastbil. Hun virkede nervøs og bange, men hun er nu ankommet til sit nye hjem i et reservat, hvor hun får al den pleje, hun har brug for. Resten af sit liv kan hun leve beskyttet her, hvor hun endelig har plads til at bevæge sig omkring og kan klatre og bade – sådan som hendes instinkter fortæller hende, at hun skal.

70 % færre bjørne i fangenskab i Vietnam

Vores arbejde i Vietnam sikrer, at ingen nye bjørne bliver taget fra naturen for at blive udnyttet på galdefabrikker, og at der ikke avles nye bjørne i fangenskab. I samarbejde med ENV finder vi frem til bjørne, der ulovligt får tappet deres galde, så de kan blive reddet og få et nyt liv i et trygt reservat.

Vores indsats gennem de seneste 10 år har nedbragt antallet af bjørne i fangenskab i Vietnam med næsten 70 % fra 4.300 i 2005 til 1.350 i dag.

Støt vores arbejde for at redde bjørnene i Vietnam >>

Læs mere om vores arbejde mod bjørnefabrikkerne >>

Det er slut med Mayas smertefulde dans

Det er slut med Mayas smertefulde dans

Gode nyheder fra Pakistan: Det er lykkedes at redde dansebjørnen Maya, der i årevis er blevet tvunget til at optræde for publikum. Nu venter der hende et nyt...