Skældyr er et af de mest handlede vilde dyr

WHO og FN vil have dyremarkeder forbudt

Nyheder

I kølvandet på COVID-19-pandemien opfordrer talspersoner fra WHO og FN nu hele verden til at forbyde markeder med vilde dyr. Vi vil skubbe på for at sikre et globalt forbud mod al handel med vilde dyr.

Coronakrisen har fået verdenssamfundets øjne op for det problematiske ved handel med vilde dyr på dyremarkeder. Verdenssundhedsorganisationen WHO tilskynder nu lande over hele verden til at lukke markeder med vilde dyr, da COVID-19 menes at stamme fra et sådant marked.

I et interview med BBC Radio 4 udtaler David Nabarro fra WHO, at selv om WHO ikke kan bestemme, hvad verdens regeringer skal gøre, så er deres anbefaling helt klart at lukke markederne. 

Han siger også: “75 % af nye smitsomme sygdomme stammer fra dyr. Det skyldes delvist markederne, men også andre steder, hvor dyr og mennesker er i tæt kontakt.”

Positivt at WHO har reageret på vores åbne brev

For nylig sendte vi sammen med 240 andre dyreorganisationer et åbent brev til WHO, hvor vi netop opfordrede dem til at anbefale alle verdens lande om at stoppe handel med vilde dyr – ikke bare på markeder, men i det hele taget.

”Det er selvfølgelig rigtig positivt, at WHO har reageret på vores henvendelse. Nu skal vi sikre, at de store beslutningstagere ligeledes bakker op om et globalt forbud mod al handel med vilde dyr. Her er vi som global organisation godt rustet til at skubbe på,” mener Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

FN vil også have stoppet markeder med vilde dyr

FN har ligeledes været ude med en opfordring til verdens lande om at sætte en stoppe for dyremarkeder som det i Wuhan, Kina, hvor både levende og døde vilde dyr sælges og er samlet på mindre områder.

FN’s biodiversitetschef, Elizabeth Maruma Mrema, siger til The Guardian, at der er en klar forbindelse mellem ødelæggelse af naturen og nye menneskelige sygdomme. Hun bruger bl.a. Ebola-epidemien i Afrika og Nipah-virussen i Østasien som eksempler og konkluderer:

“Budskabet er klart: Hvis vi ikke passer på naturen, så gør naturen det af med os.”

Gitte Buchhave er enig i disse betragtninger. “Vi kan ikke længere ignorere, at der er en sammenhæng mellem handel med vilde dyr og disse epidemier, som vi har set med SARS og COVID-19. Det står mere klart end nogensinde før, at der er behov for, at der hurtigst muligt kommer et globalt forbud mod handel med vilde dyr, så vi kan undgå risikoen for fremtidige pandemier, som vi oplever lige nu.”

Vi fortsætter kampen for et globalt forbud

Vi arbejder for et globalt forbud mod handel med vilde dyr, så de hverken ender som kæledyr, turistunderholdning, fødevarer eller ingredienser i traditionel asiatisk medicin.

Vil du vide mere