Besøgende svømmer med delfiner i Sea World, Australien

WAZA: Vilde dyr skal ikke optræde eller være kæledyr

Nyheder

De nye retningslinjer hos verdensorganisationen for zoos og akvarier er en forbedring for dyrevelfærden. Vi opfordrer dog WAZA til at blive klarere i spyttet, når det gælder uønskede aktiviteter med vilde dyr.

World Association of Zoos and Aquariums (WAZA) har i denne måned opdateret deres retningslinjer for interaktioner mellem dyr og besøgende. 

Vi har tidligere kritiseret WAZA for ikke at prioritere hverken dyrenes velfærd eller de besøgendes velfærd højt nok. Det er derfor positivt at se, at de nu tager skridt for at imødekomme denne kritik. 

I de opdaterede retningslinjer står der: ”Vilde dyr i zoos og akvarier bør ikke fremstilles som ’eksotiske kæledyr eller optrædende’ for de besøgende.” Vi mener dog, at retningslinjerne forsat er for vage.

Vilde dyr udnyttes som kæledyr og entertainere 

Hvis man som zoologisk have eller akvarium vil anses for at være førende inden for dyrevelfærd, oplysning og artsbevarelse, er man medlem af WAZA. Men som vi sidste år afslørede, er WAZA desværre ikke nogen garant for, at organisations medlemmer behandler deres dyr bedst muligt. 

Vores undersøgelse viste, at 75 % af zoos og akvarier med forbindelse til WAZA tilbød mindst én form for fysisk interaktion mellem dyrene og de besøgende, f.eks. elefantridning, mulighed for at klappe tigerunger eller få taget billeder med en orangutang.

En turist får taget et foto med en gepard. Cango Wildlife Ranch, Sydafrika.

En turist klapper en gepard. Cango Wildlife Ranch, Sydafrika.

Mange steder tilbød desuden de besøgende at se gladiatorshows med tigre, boldspillende elefanter, orangutanger på scootere og delfiner, der blev brugt som surfbrætter. Alt sammen unaturlige aktiviteter uden noget oplysningsmæssigt formål, og som i mange tilfælde involverer træning med hårde metoder.

Vi savner forbudsliste og klare konsekvenser

WAZA’s nye retningslinjer ser ud til at fordømme disse aktiviteter. Det er uden tvivl et skridt i den rigtige retning, men vi opfordrer WAZA til at gøre retningslinjerne klarere, så de ikke kan mistolkes. Det bør f.eks. utvetydigt fremgå, at ingen moderne zoos eller akvarier skal tillade de besøgende at ride på vilde dyr, klappe dem eller bruge dem som fotorekvisitter.

Endnu vigtigere er det, at WAZA sikrer, at deres retningslinjer rent faktisk bliver overholdt. Derfor opfordrer vi WAZA til at gøre det klart, hvordan og under hvilke omstændigheder de vil samarbejde med de forskellige zoos og akvarier om at få stoppet uacceptable aktiviteter – herunder aktiviteter, der tvinger vilde dyr til at opføre sig på måder, der går imod deres naturlige adfærd.

Besøgende i Avilon, Filippinerne, får taget fotos med orangutanger.

Besøgende i Avilon, Filippinerne, får taget fotos med orangutanger.

Kan også stoppe sygdomsspredning

Vi gentager også vores opfordring til WAZA om at afbryde enhver formel tilknytning til steder, der ikke overholder retningslinjerne og fortsætter aktiviteter, der indebærer mishandling eller lidelse for dyrene.

COVID-19-pandemien viser med al tydelighed, hvor vigtigt det er at sætte en stopper for fysisk kontakt mellem mennesker og vilde dyr. Det vil ikke bare beskytte dyrene mod unødig stress og lidelser, men også forhindre spredningen af sygdomme fra dyr til mennesker.

Vil du vide mere