WAZA bør lytte: Dyreshows hører ikke til i zoos og akvarier

04/11/2019

De skulle være klassens dukse – men flere ”førende” zoos og akvarier overtræder verdensorganisationen WAZAs egne retningslinjer ved at tvinge vilde dyr til at optræde. Vi er netop nu til stede ved WAZAs årlige konference for at tale dyrenes sag.

”Attraktioner og aktiviteter som dem, vi har afdækket i vores rapport, hører ikke til i moderne zoos. Det er på tide, at WAZA udviser ansvarligt lederskab og sætter en stopper for det.”

Store kattedyr i gladiatorshows. Delfiner, der bliver brugt som surfbrætter. Elefanter, der spiller basketball, og orangutanger med ble på, der kører på scootere.

Det er blot et udpluk af optrædener med vilde dyr, som finder sted i nogle af de zoos og akvarier, der har forbindelse til World Association of Zoos and Aquariums (WAZA). 

I juli 2019 udgav vi rapporten The show can’t go on. Den er baseret på research, vi har foretaget sammen med Change for Animals Foundation. 

Af rapporten fremgår det, at 75 % af zoos og akvarier med forbindelse til WAZA – enten direkte medlemmer eller indirekte via regionale eller nationale organisationer – tilbød mindst én form for direkte interaktion mellem dyrene og de besøgende. Disse aktiviteter er kendt for at udsætte dyrene for såvel fysiske som mentale lidelser.

 

En gepard bruges som fotorekvisit

Vi giver dyrene en stemme

WAZAs medlemmer mødes i denne uge til deres årlige konference i Buenos Aires, Argentina.

Vi er til stede som fortalere for de dyr, der lider i zoos og akvarier, som er medlemmer af WAZA.

”WAZA siger, at de fører an og vejleder ’verdens førende zoos og akvarier’. Derfor bør de også proaktivt sikre, at deres medlemmer overholder deres egne retningslinjer for dyrebeskyttelse,” siger Roberto Vieto, kampagnemedarbejder for vilde dyr i World Animal Protection.

Han fortsætter: ”Attraktioner og aktiviteter som dem, vi har afdækket i vores rapport, hører ikke til i moderne zoos. Det er på tide, at WAZA udviser ansvarligt lederskab og sætter en stopper for det.”

 

En elefant optræder ved en afrikansk løvesafari

Det siger WAZAs retningslinjer

WAZA har 282 direkte medlemmer og omkring 1.200 indirekte medlemmer.

I WAZAs nuværende retningslinjer står der, at medlemmerne ikke bør involvere dyr i ”dyreshows, opvisninger eller interaktive oplevelser, hvor dyrene optræder med nedværdigende eller unaturlig adfærd.”

Men som vores rapport viser, følger mange af medlemmerne altså ikke disse retningslinjer.

Læs rapporten