Vi har startet nyt arbejde op i Myanmar for at få bremset galdeindustriens fremdrift og beskytte bjørnene.

Vi udvider arbejdet for at stoppe bjørnegaldeindustrien

Nyheder

I Myanmar er bjørnegaldefabrikker en relativt ny, men voksende trussel mod landets bjørne. Vi har startet nyt arbejde op i landet for at få bremset galdeindustriens fremdrift og beskytte bjørnene.

Efter at vi har oplevet store succeser i vores arbejde for at stoppe bjørnegaldeindustrien i Sydkorea og Vietnam, udvider vi nu arbejdet til Myanmar.

Her vil vi forhindre industrien i at udvikle sig, så vi på den måde kan beskytte kravebjørne og malajbjørne fra at blive udsat for frygtelige lidelser.

Bjørne i naturen er truet

Både kravebjørnen og malajbjørnen lever frit i naturen i Myanmars skove, men i hele Sydøstasien er de truet af efterspørgslen på deres galde. Galden er en ingrediens i traditionel asiatisk medicin, hvor den bliver betragtet som et universalmiddel mod alverdens dårligdomme.

galdefabrikkerne tilbringer bjørnene hele deres liv i små bure. De får jævnligt tappet deres galde, hvilket er ekstremt smertefuldt og kan give dem bylder, betændelse og væskende sår.

1018418

Kravebjørne på en bjørnegaldefabrik i Sydkorea

Der findes ikke nogen officiel vurdering af, hvor mange bjørne der lever i Myanmar. Men meget tyder på, at antallet er mere end halveret de sidste 30 år. I 2016 foretog vi en undersøgelse, der afslørede, at 120 bjørne bliver holdt på små galdefabrikker, og at antallet af fabrikker er stigende.

En relativt ny industri i Myanmar

Bjørnegalde og kropsdele fra bjørne bliver både solgt internt i Myanmar samt eksporteret til Kina og andre lande. Under den centrale regering er det ulovligt at jage bjørne og at holde dem i fangenskab på galdefabrikker – men det er ikke ulovligt under provinsregeringerne i Shan og Wa. Det er her, de fleste galdefabrikker findes, og her bliver den centrale lovgivning ofte ikke håndhævet.

Bjørnegaldeindustrien er dog endnu ikke fast indgroet i Myanmar, sådan som den tidligere har været i Sydkorea og Vietnam, og som den stadig er i Kina. Med vores samarbejde med lokale partnerorganisationer håber vi, at det vil lykkes os at stoppe industrien og dermed beskytte tusindvis af bjørnes liv.

1013941

Fra en bjørnegaldefabrik i Vietnam

Vi vil ændre holdningen til bjørnegalde

Sammen med Istituto OIKOS, en italiensk NGO, har vi opstartet et projekt, der skal udbrede viden om bjørne blandt lokalbefolkningen og ændre deres holdning til bjørnene. Lige nu ser mange bjørnene som en pestilens, og det fører til krybskytteri og mishandling af bjørne på galdefabrikker. Oplysningsarbejdet vil ske på skoler og via workshops.

Arbejdet med at ændre holdningen blandt lokalbefolkningen er kun første skridt på vejen mod at få sat en stopper for bjørnegaldeindustrien i Myanmar, og vi er lige nu i gang med at undersøge, hvilke andre partnerorganisationer der kan hjælpe os med at nå dette mål.

Som en del af dette arbejde finansierer vi The Biodiversity and Nature Conservation Association of Myanmar (BANCA). De kan hjælpe os med at:

  • give os et indgående kendskab til den nuværende lovgivning, politik og håndhævelse, når det gælder jagt på bjørn samt bjørnegaldefabrikker
  • finde frem til de rette interessenter i Myanmar, der kan blive nøglepersoner og partnere i kampen for at sætte en stopper for bjørnegaldeindustrien
  • lave kampagner på de sociale medier, der sætter gang i den offentlige debat.

Vi har et længerevarende stykke arbejde foran os i Myanmar. Men med vores omfattende erfaringer fra Vietnam og Sydkorea i bagagen ved vi, at det er muligt at få bremset den brutale industri.

Vil du vide mere