Civet, Animal Market

Verdens ledere skal gøre mere for at forhindre pandemier

Nyheder

WHO har taget et skridt i den rigtige retning, når de opfordrer til at suspendere salg af levende dyr på vådmarkeder. Men den globale handel med vilde dyr skal stoppes helt, hvis fremtidige pandemier skal bremses.

Handlen med vilde dyr påvirker både folkesundheden, globale og lokale økonomier samt klodens tilstand.

Ikke blot er der tale om dyremishandling, når vilde dyr bliver indfanget, avlet og holdt under sammenklemte og uhumske forhold på farme eller travle markeder. Det skaber også farlige miljøer, hvor nye smitsomme sygdomme kan udklækkes.

En lille sejr for vilde dyr

I starten af 2020 sendte vi sammen med bl.a. Blood Lions og Born Free et åbent brev til Verdenssundhedsorganisationen (WHO), hvor vi anbefalede en øjeblikkelig nedlukning af markeder med vilde dyr. 240 NGO’er skrev under på brevet – et tydeligt bevis på, at organisationer og eksperter over hele verden bakkede op om denne opfordring.

Sammen med Verdensorganisationen for dyresundhed (OIE) og FN’s Miljøorganisation (UNEP) offentliggjorde WHO for nylig en anbefaling om midlertidigt at stoppe salget af vilde pattedyr på markeder for at reducere smitterisiko. Mere end 70 % af alle nye, smitsomme sygdomme, der kan rammer mennesker, stammer nemlig fra dyr – især vilde dyr.

De koning van het dierenrijk heeft onze hulp nodig.

Aber til salg på et indonesisk marked.

WHO’s udmelding er en lille sejr. Men det er kun første skridt på vejen.

G20 skal handle

I 2020, mens pandemien holdt hele verden i sit jerngreb, indsamlede vi over 1 mio. underskrifter fra mennesker over hele verden, der krævede, at verdens ledere greb til handling på G20-topmødet i Saudi-Arabien i november.

Beklageligvis forholdt G20-lederne sig ikke til den store sundhedsmæssige risiko, som den globale handel med vilde dyr udgør. Derfor fortsætter vi med at lægge pres på G20-landene og ikke mindst det nye italienske formandskab.

En fortsat trussel

Handlen med vilde dyr er fortsat en alt for reel global trussel. Fra minkfarme i Europa til løvefarme i Sydafrika bliver vilde dyr behandlet som handelsvarer – ikke som levende, sansende væsner. De bliver ikke kun udnyttet som fødevarer på markeder, men også som eksotiske kæledyr, ingredienser i traditionel medicin og underholdning for turister.

De koning van het dierenrijk heeft onze hulp nodig.

Løver på sydafrikanske løvefarme udnyttes først til turistunderholdning, siden trofæjagter og til sidst som ingredienser i traditionel medicin. Foto: Blood Lions

Hvis vi skal forhindre fremtidige ødelæggende pandemier som COVID-19, der stammer fra vilde dyr, er verdens beslutningstagere nødt til at samarbejde om at få stoppet den globale handel, der er skyld i enorme lidelser hos dyrene, og som udgør en sundhedsfare for mennesker.

Desværre har G20 lige nu større fokus på at håndtere fremtidige pandemier frem for at forhindre dem.

Vi fortsætter med at lægge pres på verdens ledere og stopper ikke vores arbejde, før vilde dyr er fri til at leve trygt i naturen, hvor de hører til.

Vil du vide mere