Delfiner optræder i shows i Loro Parque på Tenerife

Spanien topper liste over indespærrede delfiner

Nyheder

Danskernes mest populære feriemål har en pinlig rekord: 10 spanske delfinarier tjener milliarder på deres næsten 100 delfiner i små, klorfyldte betonbassiner.

I anledning af World Ocean Day den 8. juni har vi i World Animal Protection samlet en opgørelse over, hvilke europæiske lande der stadig har delfiner i fangenskab.

I alt 308 delfiner er spærret inde i Europa under forhold, der på ingen måder tilgodeser de intelligente og følsomme dyrs behov og natur. Alene Spanien står for 30 % af de delfiner, der udnyttes til underholdning på det europæiske kontinent, viser vores opgørelse.

Delfiner optræder i shows i Aqualand på Tenerife

Delfinshow i Aqualand på Tenerife.

“Hvis man holder af dyr, er det afgørende at være omhyggelig, når man planlægger sin ferie. Især for de mange danskere, der vælger at tage med familie eller venner til Spanien, hvor der bl.a. er delfinarier i Malaga, Valencia, på Gran Canaria og Tenerife, siger Stephanie Kruuse Klausen, kampagneansvarlig og ekspert i vilde dyr i World Animal Protection. 

Hun fortsætter: ”Selvom det ser ud som om delfiner smiler og har det sjovt, så udfører de kun kunster, fordi de bliver belønnet med mad af trænerne. Helt grundlæggende strider det mod delfiners natur at leve deres liv i små bitte bassiner fyldt med klor, hvor de optræder som showdyr.”

Hjælp delfinerne

Delfinbassin i Aqualand, Tenerife

Stephanie Kruuse Klausen har selv bevidnet de dårlige forhold, delfinerne lever under i Aqualand på Tenerife.

Spies bakker op om advarslen

Danmarks største rejsebureau, Spies, indgik sidste år et tæt samarbejde med os for at forhindre udnyttelse af dyr i underholdningsindustrien. Selskabet arbejder målrettet med at guide deres gæster til at opsøge dyrevenlige rejseoplevelser.

“Vi bakker helt op om advarslen fra World Animal Protection, som vi har et tæt samarbejde med,” siger kommunikationschef Sofie Folden Lund fra Spies:

“Vi kan på ingen måde anbefale rejsende, at man tager sin familie med til shows i delfinarier, når man er på ferie. Hverken i Spanien eller andre lande. Det er noget, vi gør en del ud af at kommunikere til vores gæster. I stedet tilbyder vi alternative udflugter, hvor dyrene kan opleves i deres naturlige omgivelser, for hvis man vil se delfiner og andre hvaler, skal man selvfølgelig opleve dem i naturen ud for Spaniens kyster.”

Se listen over dyrevenlige rejseselskaber

I Aqualand på Tenerife kan de besøgende få taget billeder med delfinerne.

I Aqualand kan de besøgende få taget billeder med delfinerne.

Vælg hvalsafari, ikke delfinshow

På den spanske ø Tenerife har vi i samarbejde med World Cetacean Alliance, lokale beboere og de erhvervsdrivende været med til at etablere et 2000 km2 stort område, der har status som Whale Heritage Site. Her kan man komme på hvalsafari og se delfiner og andre hvaler boltre sig frit i bølgerne.

Mens Spanien stadig tillader delfiner i fangenskab, har en lang række lande gjort det forbudt. Der er dog stadig 14 europæiske lande, der tilbyder shows, hvor de vilde dyr hopper på halen, springer efter badebolde og jonglerer med deres trænere på snuden.

Delfin i Whale Heritage Site, Tenerife

Delfin i havet ud for Tenerife, som er udnævnt til Whale Heritage Site.

“Delfinshows er rigtig dårligt for dyrene, men desværre en indbringende forretning for bagmændene. Vores beregninger viser, at én enkelt delfin kan indbringe op til 14 mio. kr. årligt, alt efter hvad de enkelte steder tilbyder publikum. Mange steder kan man nemlig også blive fotograferet med dyrene, svømme med dem eller betale for at være ‘delfintræner’ for en dag, siger Stephanie Kruuse Klausen.

Hun understreger: ”Det er vigtigt at huske på, at indespærrede vilde dyr kun optræder og interagerer med mennesker for publikums skyld – ikke for deres egen. De er vilde dyr, der hører til i det fri.”

Listen over delfiner i fangenskab i Europa:

Land Antal delfiner Antal delfinarer
Spanien  93 10
Portugal  53 2
Ukraine  33 7
Holland  25 1
Italien  23 3
Frankrig  23 2
Litauen  16 1
Tyskland  15 2
Sverige  12 1
Grækenland  9 1
Belgien  8 1
Rumænien  6 1
Malta  5 1
Bulgarien  5 1

TUI Group er et af de sidste store, globale rejseselskaber, der stadig sælger billetter til delfinarier. Hjælp os med at få dem på bedre tanker:

Skriv under

Vil du vide mere