Dancing bear in Nepal - Bears - World Animal Protection

Reddede dansebjørne flyttet til zoo med dårlige forhold

Nyheder

I december var vi med til at redde de sidste to dansebjørne i Nepal. Desværre har vi nu fået at vide, at myndighederne har flyttet bjørnene til en stærkt kritiseret zoo, hvor den ene af bjørnene er død.

I slutningen af 2017 var vi sammen med Jane Goodall Institute of Nepal og det nepalesiske politi med til at redde Nepals to sidste dansebjørne, Rangila og Sridevi. Bjørnene havde levet under elendige forhold og blev med brutale metoder tvunget til at optræde for publikum.

Nepals myndigheder brød aftale om at sende bjørne til reservat

Både før og efter redningsaktionen var vi i dialog med de nepalesiske og indiske myndigheder. Her blev alle parter enige om, at bjørnereservatet Wildlife SOS Bear Sanctuary i Agra, Indien, var det bedste sted for bjørnene. Her ville de kunne leve trygt og beskyttet resten af deres liv.

I første omgang blev bjørnene bragt til Parsa Nationalpark, hvor de skulle opholde sig midlertidigt, indtil de kunne sendes videre til Indien. Men vi har netop fundet ud af, at de nepalesiske myndigheder i stedet sendte bjørnene til Jawalakhel Zoo, som tidligere er blevet kritiseret for de ekstremt dårlige forhold, som dyrene lever under. Her er Sridevi død.

rangila_at_jawalakhel_zoo._4

Rangila bag tremmer i Jawalakhel Central Zoo

Hverken vi eller Jane Goodall Institute of Nepal blev rådspurgt, da beslutningen om at flytte bjørnene til zooen blev truffet. Det er endnu uklart, hvorfor det er sket, og regeringen har hverken oplyst os om overflytningen eller om, hvorfor Sridevi er død.

”Hun skulle have et liv fri for grusomhed”

”Vi er forfærdede over at høre om Sridevis død. Vi var med til at redde hende, fordi hun skulle have et liv fri for de grusomheder, hun blev udsat for i fangenskab. Vores topprioritet var, at hun skulle have det godt, og vi havde håbet og troet, at hun kunne leve trygt resten af sit liv i beskyttede omgivelser.” Det siger Neil D’Cruze , vores seniorrådgiver for arbejdet med vilde dyr.

Han fortsætter: “Lige nu undersøger vi, hvad der skete med Sridevi. Og vi opfordrer på det kraftigste de relevante myndigheder til at sørge for, at Rangila, den overlevende bjørn, hurtigst muligt bliver overført til reservatet i Indien.”

Uacceptable forhold for Rangila

Lige nu er regeringen i Nepal tilfredse med Rangilas forhold. Men nye videooptagelser af Rangila i Jawalakhel Zoo viser, at han vandrer rastløst frem og tilbage og svajer med hovedet. Det er klare tegn på, hvor dårlig hans mentale tilstand er. 

rangila_at_jawalakhel_zoo._2

Rangila i sit bur i Jawalakhel Central Zoo

Vi er bekymrede for, at zooen ikke kan give Rangila den pleje, han har brug for. Forholdene i zooen er meget langt fra det liv, han burde have fået i bjørnereservatet i Indien.

Manoj Gautam fra Jane Goodall Institute of Nepal siger: “Reservatet i Agra stod parat til at tage imod bjørnene. De har dyrlæger og dyrepassere, og der kan reddede bjørne leve godt resten af deres liv. Zooen er derimod overfyldt, og dyrene lever under dårlige forhold. Vi er rystede over, at dette er sket.”

Nepals regering bør hjælpe Rangila hurtigst muligt

Sammen med Jane Goodall Institute of Nepal er vi i kontakt med Nepals Ministerium for Nationalparker og Artsbevarelse. Vi har fået at vide, at de vil tage kontakt til Ministeriet for Skov- og Jordbevarelse for at få godkendt overflyttelsen af Rangila til reservatet i Indien. 

Vi er dog bekymrede for, at processen vil blive bremset af det nyligt afholdte valg i Nepal. Det har nemlig betydet, at der lige nu mangler afklaring på ansvarsområder og nøgleroller i ministeriet.

Vi tilskynder de relevante myndigheder i Nepal og Indien til hurtigst muligt at underskrive det papirarbejde, der kræves for at sende Rangila over grænsen, hvor han kan få den pleje og omsorg, han har så hårdt brug for. Nepals regering bør handle hurtigt for at undgå, at Rangila lider samme skæbne som Sridevi.

Se videoen fra redningsaktionen for at befri Rangila og Sridevi >>

Vil du vide mere