Nyt håb for cirkuselefanter

12/06/2018

Europas første elefantreservat er på vej. Vi har støttet reservatet, hvor der i første omgang bliver plads til tre tidligere cirkuselefanter. Siden skal reservatet udvides, så det kan tage imod flere elefanter.

”Når cirkuselefanter over hele Europa får lov til at gå på pension, vil vi kunne tilbyde dem plads og ro til at nyde deres otium." Tony Verhulst, grundlægger af Elephant Haven.

Topfoto: Elefanter ved en elefantvenlig turistattraktion i Thailand.

Nu bliver det nemmere for politikerne at sende cirkuselefanter på pension. For hvis elefantejerne er villige, tager Europas første elefantreservat snart mod de majestætiske dyr. Som en del af et større naturområde i det sydvestlige Frankrig bliver Elephant Haven i disse måneder gjort klar til at kunne tage imod tidligere cirkuselefanter. 

Vi har netop doneret 1,2 mio. kr. til opførelsen af den stald, der skal sikre pensionerede cirkuselefanter et dyrevenligt otium.

”Det er enormt glædeligt, at Elephant Haven nu kan tage første skridt mod at blive et reelt fristed for elefanter. For flere og flere europæiske lande, her iblandt Danmark, har givet tilsagn til at forbyde elefanter i cirkus,” lyder det fra direktør i World Animal Protection Danmark, Gitte Buchhave.

Elephant Haven ligger i Périgord-Limousin naturpark i det sydvestlige Frankrig. Foto: Elephant Haven

Pres for løsninger til cirkuselefanter

Presset bliver større og større i Europa på at skaffe løsninger for tidligere cirkuselefanter. 13 europæiske lande foruden Danmark – herunder Norge, Skotland, Italien og Rumænien – har allerede forbudt brugen af vilde dyr i cirkus. Og et flertal af de danske politikere meldte sidst i marts ud, at Danmark skal gå samme vej. Det skete efter, at vi og andre organisationer i længere tid havde kæmpet for et forbud.

I første omgang bliver der plads til tre elefanter i reservatet, men inden 2020 skal yderligere fem elefanter have tilbuddet.

”Når cirkuselefanter over hele Europa får lov til at gå på pension, vil vi kunne tilbyde dem plads og ro til at nyde deres otium. Vi ved endnu ikke, præcis hvilke tre elefanter, der først skal have glæde af de dyrevenlige omgivelser i reservatet, men vi er overbeviste om, at der vil være efterspørgsel efter vores tilbud,” forklarer Tony Verhulst, der er en af grundlæggerne af elefantreservatet.

Udsigten mod elefantstalden. Foto: Elephant Haven

Godt sted at leve

Elefantreservatet ligger midt i en stor regional park, hvor der til alle sider er natur. Efter planen flytter tre tidligere cirkuselefanter ind i vinteren 2018/19. Her får de en stald, der skal være opvarmet, isoleret og kunne opfylde alle sikkerhedskrav. 

Desuden vil der være installeret kameraer både ude og inde og være personale og en dyrlæge på kald 24 timer i døgnet. Det fastslår Tony Verhulst, som samtidig vurderer, at det årligt vil koste mellem 50.000 og 100.000 euro at holde en elefant i Elephant Haven.  

”Vi er enormt glade for donationen fra World Animal Protection, fordi der ikke eksisterer et fristed for elefanter i Europa, hvor dyrene kan gå på pension. Pensionerede cirkuselefanter fortjener et godt sted at leve resten af deres liv,” siger Tony Verhulst.

Elefantstaldens ydre struktur. Foto: Elephant Haven

Invitation til danske elefantejere

Vores elefantekspert, Jan Schmidt-Burbach, der er PhD i asiatiske elefanters sundhed, besøgte elefantreservatet i 2017. Og fra vores danske kontor har vi igennem flere måneder været i dialog med Elephant Haven for at få aftalen om donationen på plads. 

Om det tilfældigvis bliver danske cirkuselefanter, der ender i Elephant Haven er usikkert. Men Gitte Buchhave bekræfter, at det er teoretisk muligt. Hun siger:

”Der står meget kyndige mennesker bag Elephant Haven, der har 15 års arbejdserfaring med elefanter. De har også et solidt netværk af specialister tilknyttet, så vi føler os overbevist om, at Elephant Haven er garant for det bedste otium, vi kan tilbyde Europas cirkuselefanter. Derfor formidler vi også gerne kontakt til ejerne af danske cirkuselefanter, for der er ikke sat navn på, hvem de første beboere i Elephant Haven bliver.”

Læs også: Cirkuselefanternes fristed: En drøm der blev til virkelighed