Elefant bærer turist i snablen: Det er populært at lægge selfies som disse med vilde dyr op på sociale medier.

Instagram dumper kamp mod dyremishandling

Nyheder

Undersøgelse fra Oxford Universitet viser, at Instagrams system, der skulle advare mod og stoppe udnyttelse af dyr på nettet, er slået fejl.

Forskere fra Oxford University har i samarbejde med os gennemgået og analyseret Instagrams system, der skulle forhindre dyremishandling og advare mod selfies med vilde dyr.

“Selfies med vilde dyr er udbredte på Instagram. Men bag de tilsyneladende harmløse opslag, hvor mennesker poserer med vilde dyr, gemmer der sig næsten altid forfærdelige historier om dyremishandling og grov udnyttelse. Dyrene virker måske glade på selfierne – men det er misvisende,” siger Stephanie Kruuse Klausen, ekspert i vilde dyr i World Animal Protection. Hun fortsætter:

“Ofte tages dyrene fra naturen og bliver brutalt behandlet, så de bliver føjelige i fangenskab. De lider både foran og bag kameraerne og bruges kun med det ene formål, at bagmændene kan score kassen på underholdning med dyr.”

En turist får taget et foto med en gepard. Cango Wildlife Ranch, Sydafrika.

Det er populært at lægge selfies op på sociale medier, hvor man poserer med et vildt dyr.

Advarselssystem virker ikke efter hensigten

Efter mange opfordringer fra os og underskrifter fra over 250.000 dyrevenner lancerede Instagram i 2017 et advarselssystem. Det indebærer pop-ups, som skulle advare mod opslag, der kan indeholde dyremishandling. Men her seks år efter konkluderer forskerne, at platformens tiltag er dumpet med et brag:

“Undersøgelsen viser, at ud af de 244 hashtags, som skulle udløse en advarsel til brugerne, virker kun fem som tiltænkt. Det er en succesrate på kun to procent, hvilket taler for sig selv,” siger Neil D’Cruz, der leder vores globale arbejde for forskning i vilde dyr:

“Desuden ses pop-up-alarmsystemet kun af brugere, når de søger efter et hashtag, der udløser det. Det virker ikke, når man lægger et billede op, eller når man ser et opslag på en konto, man følger.”

Det er skæbnens ironi, at det ser ud som om delfinen smiler

Delfinen ser ud som om den smiler, men det skyldes blot formen på dens kæber.

Instagram bør tage ansvar for indhold

På Oxford Universit bekræfter vores samarbejdspartner, Lauren Harrington fra universitetets afdeling for forskning i vilde dyr og artsbevarelse (WildCRU), at Instagrams system ikke virker. Hun understreger medieplatformens ansvar:

“Faktum er, at de fleste brugere ikke engang opdager pop-up-advarslen. Men Instagram og de andre store So-Me-platforme har betydelige ressourcer og teknologisk ekspertise til rådighed, og de kan – og skal – gøre langt mere i forhold til at tage ansvar for det indhold, som de er vært for på deres platforme.”

Et opslag fra et socialt medie: En turist sammen med en chimpanse med tøj på i Mystic Monkeys and Feathers Wildlife Park, Sydafrika.

Selfies med vilde dyr giver ofte mange likes og kommentarer på sociale medier.

Instagram ”prioriterer andre sager og emner”

“Vi har diskuteret et effektivt advarselssystem med Instagram i flere år, vi har fremlagt vores research for dem og har holdt møder med dem om Oxford-undersøgelsen. Men de tøver og siger, at de prioriterer andre sager og emner. Eller også påstår de, at de ikke har den nødvendige kapacitet,” siger Stephanie Kruuse Klausen, som retter en skarp kritik af Instagrams manglende indsats for at stoppe dyremishandling:

“Der hviler et tungt ansvar på skuldrene af Instagram – og alle andre platforme. De tjener styrtende på at vise billeder og videoer, hvor der er stærkt begrundet mistanke om dyremishandling. De har et skærpet ansvar for det indhold, som de er værter for, og er både forpligtet til at advare, men også forhindre, at den slags aldrig bliver lagt op. Hvis Instagram ikke agerer ansvarligt og effektivt fremover, risikerer de ikke bare dyrenes sikkerhed, men også at deres forretning og gode ry lider stor skade.”

Stephanie Kruuse Klausen forklarer, at det kun turisten, der har glæde af selfie-oplevelsen, mens de vilde dyr bliver stressede og utilpasse og enten lokket df eller tvunget til den nære kontakt med mennesker. 

”Kontakten med mange fremmede mennesker er stressende og traumatiserende for dyrene. Vilde dyr hører til i naturen, ikke på armen eller skødet af mennesker. Folk bør i stedet gemme deres kram og nærkontakt til en kær ven, partner eller et familiemedlem,” slutter hun.

Læs også: Sociale medier nøler med at fjerne dyremishandling

Vil du vide mere