Fakta delfiner

Indonesiske delfiner slippes fri efter mange års fangenskab

Nyheder

Tre delfiner er blevet genudsat i Stillehavet efter mange års fangenskab ved et hotel i Indonesien, hvor de blev udnyttet som underholdning for gæsterne.

Allerede for tre år siden blev de tre delfiner Johnny, Rocky og Rambo reddet fra deres triste tilværelse i et lille bassin, hvor hotellets gæster kunne svømme med dem. Hotellet havde købt de tre delfiner af et cirkus, som brugte dem i deres shows.

I havreservatet Umah Lumba Rehabilitation, Release and Retirement Center ved Bali har Johnny, Rocky og Rambo de seneste år levet et langt mere naturligt liv, mens de ventede på at blive genudsat i den fri natur.

Reservatet blev grundlagt i 2019 og er det første og eneste permanente reservat, hvor delfiner, som er blevet udnyttet til underholdning, bliver rehabiliteret og om muligt genudsat i naturen.

Dolphins in the wild

Delfiner udnyttes til at underholde turister flere steder på Bali

Fra syge og svage til sunde og stærke delfiner

Da de tre delfiner blev reddet, var de undervægtige, fejlernærede og led fra en række alvorlige fysiske skader. Men gradvist begyndte de at komme sig. De tog på i vægt, blev stærkere og fik deres naturlige farve tilbage. 

Den ældste delfin, Johnny, måtte have hjælp fra en tandlæge, for hans tænder var slebet helt ned til tandkødet, da han blev befriet fra hotellet. Nu har han fået nye tænder, da han ellers ikke ville kunne klare sig selv i det fri.

Delfinerne begyndte også at udvise samme adfærd som delfiner i naturen. De fangede selv fisk og brugte deres biosonar til at finde og fange deres bytte. Til sidst tilbragte de 90 % af deres tid nedenunder vandet i modsætning til deres tidligere liv i fangenskab, hvor 90 % af deres tid blev tilbragt i vandoverfladen.

Endelig frihed

Da lågerne fra deres havbassiner og ud til det store hav blev åbnet, tøvede Johnny, Rocky og Rambo til at begynde med. Men efter en time var de alle tre svømmet ud og havde påbegyndt deres nye liv i frihed. 

Det første år bliver de overvåget via GPS-sendere for at sikre, at de kan klare sig selv i havet.

Reservatet ved Bali håber på at kunne befri flere delfiner fra fangenskab. Der er planer om at grundlægge lignende delfinreservater i Nordamerika og Europa, som kan tage imod dyr fra delfinarier og havtemaparker. 

Dolphins in the wild

Delfiner hører til i naturen - ikke i fangenskab

TUI fortsætter udnyttelsen af delfiner

De fleste af verdens største rejseselskaber har indset, at delfiner lider, når de udnyttes til at underholde turister, og er derfor stoppet med at tilbyde udflugter til delfinunderholdning. Det gør sig dog ikke gældende for TUI Group.

”Johnny, Rocky og Rambos ulykkelige historie har heldigvis fået en lykkelig slutning. De kan nu leve et frit liv i naturen – og det burde alle hvaler i verden kunne. Men desværre bliver der stadig avlet delfiner til et unaturligt liv i fangenskab,” siger Stephanie Kruuse Klausen og fortsætter: 

”TUI er med til at opretholde denne tragiske realitet, fordi de ufortrødent fortsætter deres salg af delfinunderholdning til deres gæster. Og det på trods af, at vi gang på gang har gjort dem opmærksom på, at det er en grusom industri, der bygger på dyrs lidelser.”

Skriv under og hjælp os med at lægge pres på TUI:

Skriv under

Vil du vide mere