Ni bjørne reddet fra tre forskellige bjørnefarme i Vietnam

Hidtil største bjørneredning i Vietnam

Nyheder

I disse dage bliver ni bjørne reddet fra 17 år i helvede bag tremmer og fløjet tværs over Vietnam til et nyt liv i naturlige omgivelser.

De ni bjørne har været holdt fanget under frygtelige forhold på tre forskellige bjørnegaldefabrikker i Vietnam. Her har de været spærret inde i små bure på størrelse med telefonbokse, og flere af bjørnene er tynde og svage pga. underernæring. 

Det er den hidtil største bjørnebefrielsesaktion, nogen dyreorganisation har gennemført.

Bjørn reddet fra bjørnegaldefabrik i Vietnam bliver undersøgt af dyrlæger

En af bjørnene i sit lille bur, før den blev reddet.

Grov udnyttelse af bjørnene

Bjørnegalde er en populær ingrediens i traditionel asiatisk medicin, og bjørnene på fabrikkerne har oprindeligt været brugt som ’medicinmaskiner’, der rutinemæssigt fik tappet deres galde via lange kanyler. 

Siden 2005 har det dog været ulovligt at tappe galde fra levende bjørne i Vietnam, men en del ejere har beholdt deres bjørne i de mikroskopiske bure, hvor de knap nok kan bevæge sig. 

Tre af de bjørne, der nu er blevet reddet, er de sidste overlevende fra en bjørnefarm, hvor 11 bjørne er døde de seneste tre år pga. de elendige leveforhold.

Bjørn reddet fra bjørnegaldefabrik i Vietnam bliver undersøgt af dyrlæger

En af de tre overlevende bjørne på en farm, hvor 10 bjørne er døde siden 2019. Bjørnene blev holdt i små betonbure.

Endelig et godt bjørneliv

Nu er lidelserne slut for de ni befriede bjørne. Gennem stædigt vedholdende arbejde er det lykkedes os sammen med Four Paws at overtale bjørnenes tidligere ejere til at frigive de mishandlede dyr efter mange års brutal udnyttelse. Nu venter der dem et nyt liv i et trygt reservat.

Bjørn reddet fra bjørnegaldefabrik i Vietnam bliver undersøgt af dyrlæger

Bjørnene bliver bedøvet, før de bliver båret ud af de små bure, hvor de været holdt fanget i over 17 år.

“Det er en stor lettelse, at deres ejere endelig har lyttet, og at vi nu kan give bjørnene den ro og det liv, de fortjener efter mere end 17 års fangenskab under forfærdelige forhold,” siger vores bjørneredder på stedet, Phuong Le Duy.

Bjørnene bliver fløjet 1600 kilometer tværs over Vietnam til et reservat i Binh Hinh, der drives af Four Paws.

Bjørn reddet fra bjørnegaldefabrik i Vietnam bliver undersøgt af dyrlæger

Bjørnene får en grundig helbredsundersøgelse, før de bliver fløjet til reservatet.

30 års arbejde for at redde bjørne

De seneste fem år har vi deltaget i 135 redninger af bjørne fra galdefabrikker i Vietnam. Den nye redningsaktion glæder direktør i World Animal Protection Danmark, Gitte Buchhave, af en særlig grund:

“Det er fantastisk, at vi kan foranstalte den største enkeltstående bjørneredning nogensinde netop i 2022, hvor det er 30 år siden, at vi foretog de første redninger af mishandlede bjørne og var med til at grundlægge de første bjørnereservater i Europa,” siger hun.

Vi har beskyttet bjørne i 30 år i 25 lande, og vi har grundlagt eller finansieret 12 bjørnereservater forskellige steder i verden.

Hjælp os med at stoppe bjørnegaldeindustrien og redde de sidste bjørne i fangenskab i Vietnam:

Støt bjørnene

Vil du vide mere