Flere danskere tager afstand fra underholdning med vilde dyr

15/06/2018

Fra delfinshows til elefantridning; danskerne afholder sig i stigende grad fra at se og deltage i underholdning med vilde dyr på ferien. Det viser en ny YouGov-undersøgelse. Men vi skal have overbevist endnu flere.

En af danskernes tidligere yndlingsbeskæftigelser på ferierejsen til Thailand er blevet mindre acceptabel.

Andelen af danskere, der tager afstand fra shows med vilde dyr er steget i perioden 2014-2018. Og andelen af danskere, der aldrig har oplevet et show med vilde dyr er steget. Det viser en rundspørge, som YouGov har foretaget for os. 

Oplysning virker

Vi har gennem en årrække har haft fokus på netop underholdning med vilde dyr. En undersøgelse, vi har foretaget i samarbejde med Oxford Universitet, viser, at omkring en halv million vilde dyr lider i turistindustrien.

Direktør i World Animal Protection Danmark, Gitte Buchhave, er overbevist om, at oplysning er nøglen til forandring.

”Vi har i årevis informeret i tv-reklamer og på sociale medier. Vi har krævet af rejsebureauerne, at de tager stilling til de udflugter, de udbyder. Og vi har påvirket Instagram til at skride ind over for selfies med vilde dyr. Så for mig at se er der en klar overensstemmelse mellem vores kampagner og holdningsændringen blandt danskerne,” siger Gitte.

Færre danskere synes, at elefantridning er ok

I dag finder to ud af tre danskere det uacceptabelt at se for eksempel et show med aber på ferierejsen. For fire år siden gjaldt det kun for fire ud af ti danskere.

Også en af danskernes tidligere yndlingsbeskæftigelser på ferierejsen til Thailand er blevet mindre acceptabel. Fire ud af ti danskere fandt elefantridning acceptabelt i 2014. Fire år senere er det hver femte dansker, som ville acceptere en tur på elefantryg.

”Vi kan selvfølgelig glæde os over, at vores dedikerede oplysningsindsats virker. Men der er stadig hver femte dansker, som ikke har indset, at hele industrien omkring elefantridning er baseret på mishandling og disciplinering af dyrene. Det er ikke tilfredsstillende, og derfor skal vi også have overbevist den sidste femtedel,” mener Gitte.

Der er stadig brug for vores indsats

Så selvom tallene viser, at flere danskere kender til mishandlingen af vilde dyr i turistindustrien, fremgår det også, at mange stadig lader sig underholde af vilde dyr, når de rejser på ferie.

  • Halvdelen af voksne danskere, der har været på ferierejse i udlandet, har set shows med vilde dyr mindst én gang.
  • Flest danskere har set shows med henholdsvis delfiner, søløver og papegøjer på deres udenlandsrejser.
  • 22 % af danskerne kunne godt tænke sig at prøve at ride på en elefant, hvis de fik muligheden.
  • 36 % af de voksne danskere vil gerne besøge et delfinshow på udenlandsrejsen.

Kilde: YouGov for World Animal Protection, 2014 & 2018

Læs også: Uhyrlig underholdning på ferieøen Bali >>

Vulkan truer tusindvis af dyr i Guatemala

A resident cradles his dog after rescuing him near the Volcano of Fire in Escuintla, Guatemala

Kvæg, grise, heste og høns er bare nogle af de dyr, der kæmper for at overleve, efter at Volcán de Fuego gik i udbrud den 3. juni. Vi sætter ind med foder,...