Orangutangungen George blev holdt som kæledyr hos en familie. Han kom til rehabiliteringscentret 6 måneder gammel.

Et nyt hjem til orangutangerne

Nyheder

Som små unger bliver orangutangerne revet væk fra deres liv i naturen. Vi vil give dem friheden tilbage – også de orangutanger, der ikke kan klare sig selv uden menneskers hjælp.

Orangutanger bliver dagligt mishandlet flere steder i Asien. De får tæsk, de sulter, og de bliver holdt indespærret i små bure. Alt sammen for at knække dem mentalt så man kan tvinge dem til at underholde turister i ”boksekampe” eller andre shows. Andre orangutanger bliver solgt som kæledyr og holdes lænket konstant. Nogle bliver delvist lamme, fordi de ikke kan bevæge sig rundt.

Som små unger bliver orangutangerne fanget af krybskytter. De slår først ungens mor ihjel, mens ungen stadig klamrer sig til hende. Når moren er død, holder ungen ofte stadig så godt fast i hendes pels, at krybskytterne er nødt til at skære den fri, og nogle gange får ungerne skåret deres fingre eller hænder af. Mange orangutanger bliver dybt traumatiserede, og nogle dør simpelthen af sorg.

0715-orangutanger-kurv

Orangutangernes vej mod friheden

Vores indonesiske partnerorganisation Borneo Orangutan Survival Foundation (BOS) redder orangutanger, der har været holdt fanget af mennesker. Når ungerne kommer til et af orangutangcentrene, begynder en lang rehabiliteringsproces. De skal lære alle de færdigheder, som en orangutangunge ville have lært af sin mor i naturen. De skal lære at klatre, finde mad, bygge rede og undgå giftige slanger og rovdyr.

Sidste år besøgte vores medarbejder James Swayer Borneo for at se, hvordan de genudsatte orangutanger klarer sig. På sin blog fortalte han om vores arbejde for at hjælpe orangutangerne og om sit møde med Shelli, en af de orangutanger, der er blevet rehabiliteret og genudsat i naturen.

Hjælp til dem, der aldrig kan klare sig selv

Selvom mange orangutanger kan genudsættes i naturen efter flere år i centrenes ”skovskole”, er det desværre langt fra alle orangutangerne, der kan klare sig selv i den fri natur. De har taget så meget fysisk eller psykisk skade, at de har brug for hjælp resten af deres liv.

0715-orangutanger-kram

Derfor vil vi nu skabe et naturreservat for de orangutanger, der aldrig vil kunne klare sig selv. I naturreservatet kan de leve næsten som vilde orangutanger – men der er ingen rovdyr, der kan jage dem, og vi sørger for, at de får nok at spise og dyrlægebehandling, når de har brug for det.

I naturreservatet kan orangutangerne leve et værdigt liv – men det bedste var, hvis de aldrig var blevet revet væk fra deres frie liv i naturen. 

Vilde dyr skal forblive i naturen

Vi arbejder for at stoppe tilfangetagelsen og udnyttelsen af orangutanger og andre vilde dyr. De skal ikke mishandles for at underholde mennesker eller holdes som kæledyr – hvis vi mennesker skal opleve vilde dyr, skal det være i naturen, hvor de hører til.

Vil du vide mere