Elefanterne i Mandalao reddede turen

25/07/2020

Det var ikke meningen, at det unge danske par Mikkel og Patricia skulle bruge over 1.300 kr. på at se på elefanter. Alligevel endte de i elefantreservatet Mandalao i Laos. Og det fortrød de ikke.

”Det er tydeligt, at elefanterne er i bedring, og at de trives. De er rolige, tålmodige, velsoigneret og glade."

Mikkel og Patricias rundrejse i Indokina i Luang Prabang startede i Laos. Og den lille, tidligere kongeby gemte på en oplevelse, som overraskede på den gode måde. 

”Vi havde været lidt uheldige de første dage i Laos med bl.a. dårlig mave. Det varer nok nogle år, før vi igen kan kaste os ud i en fem-ugers rundrejse i et eksotisk hjørne af verden, så vi gik og håbede på, at vi kunne få en sidste optur, inden vi skulle videre til Vietnam,” fortæller Mikkel.

Valget faldt på elefantreservatet Mandalao, selvom turen er dyrere end alle andre besøg i elefantlejre uden for Luang Prabang. 

”Vi kunne købe en tur til under det halve. Problemet var bare, at de andre tilbud lokkede med elefantridning, og det var vi slet ikke interesserede i,” siger Mikkel og Patricia.

Elefanterne før og efter

Der er smukt i elefantreservatet Mandalao

Der er kønt en halv times kørsel uden for Luang Prabang, hvor Mandalao ligger. Bjergene er klædt i grønne varianter af tropisk vegetation. En flod løber sløvt gennem landskabet, som også rummer rismarker i terrasser og små lunde med bambus, teaktræer og andre ædle træsorter. 

I det idylliske reservat fik Mikkel og Patricia ikke bare en smuk naturoplevelse, men også masser af viden om elefanterne. For de ansatte fortalte om dyrene og deres liv før og efter Mandalao.

”Vi lærte, at elefanterne har haft en hård baggrund, da de kommer fra elefantridning og arbejdslejre. Den fysiske mistrivsel viser sig bl.a. ved ødelagte ører, dybe ar i huden og manglende hår for enden af halen,” beretter Mikkel.

Besøget gør en forskel 

Elefanterne har fået et godt liv i Mandalao

Efter en introduktion til elefanter generelt og Mandalaos elefanter i særdeleshed var det tid til at passere den lille flod og halvt kravle, halvt gå op ad en skrænt til en lille udpost. Her var jorden tør og støvet, og teaktræernes blade stak frem som store grønne grydelapper over hovederne på et par elefanter. 

Inden Mikkel og Patricia skulle vandre med elefanterne, blev de takket for deres besøg af en af stifterne af Manadalao, amerikaneren Michael Vogler.

”Mandalao er dybt afhængige af turisternes besøg. For elefanterne kræver meget føde og mange hektar plads. Derudover er mange af elefanterne blot lejet af lokale borgere, som ellers ville benytte elefanterne som arbejds- eller underholdningsdyr, så vi arbejder på at købe elefanterne fri på sigt,” fortalte han dem.

Tæt på, på afstand

Elefant i Mandalao elefantreservat

Besøget på Mandalao var tilrettelagt som en vandretur i skoven, hvor elefanterne ledtes af deres mahoutter, mens den lille gruppe af besøgende gik lidt i forvejen. Stoppede elefanterne op for at spise, klø sig op ad et træ eller pjaske med vand, stoppede gruppen også. På den måde kunne de betragte dyrene i deres rette element.

”Det er tydeligt, at elefanterne er i bedring, og at de trives. De er rolige, tålmodige, velsoigneret og glade, siger Mikkel og Patricia. 

De fastslår, at besøget endte med at redde deres ophold i Laos. Når de skal opsummere oplevelsen, lyder det kort og godt fra det unge danske par: 

”Det bedste ved besøget var at opleve elefanterne på deres egne præmisser i trygge rammer, omgivet af ildsjæle med stor kærlighed til naturen og de smukke dyr.”

Mandalao og mange andre elefantreservater kæmper for at kunne fodre deres dyr under coronakrisen, hvor de besøgende udebliver.

Du kan hjælpe dem:

Støt elefanterne

Patricia og Mikkel
Patricia og Mikkel

Vietnam forbyder handel med vilde dyr

Coronavirus and natural disasters

Forbuddet indføres for at reducere risikoen for nye pandemier som COVID-19. Vi bifalder det nye forbud, men ønsker det udvidet til også at omfatte udnyttelsen...