Gandhi og Delhis venskab blomstrer i elefantreservatet Elephant Haven

Det bedste otium: Så godt har Gandhi og Delhi i det i dag

Nyheder

I Europas første elefantreservat blomstrer venskabet mellem to tidligere zoo-elefanter. Større frihed og kærlig pleje er med til at læge traumer og skavanker.

Fotos: Elephant Haven

I elefantreservatet Elephant Haven i Frankrig, som vi støtter, lever de to tidligere zoo-elefanter Gandhi og Delhi. De har begge traumer og helbredsproblemer med sig i bagagen fra deres tidligere tilværelse, men siden de flyttede ind i reservatet i 2022, har deres venskab stille og roligt udviklet sig.

De to hunelefanter er for alvor begyndt at forstå, at de kan gøre, hvad de vil, og ikke bliver tvunget til at gøre noget, de ikke ønsker. Fordi de har fået pladsen og friheden til at udfolde og udvikle sig, viser mere og mere af deres unikke personligheder sig.

Gandhi og Delhi udforsker reservatet

Finder tryghed i hinanden

Selvom de to elefanter er meget forskellige, har de fundet en god balance i deres venskab.

Delhi er meget energisk og livlig elefant, mens Gandhi er mere rolig og forsigtig. Gandhi har nogle ar på sjælen, efter at hun tidligere i sit liv er blevet angrebet af andre elefanter. Men både Delhi og Gandhi er blevet meget opmærksomme på hinandens humør og sindstilstand og justerer deres adfærd derefter.

De holder sammen og giver hinanden støtte og trøst – men de giver også hinanden plads, når de har brug for det.

Når Delhi går rundt og græsser eller udforsker området, kalder Gandhi ind imellem på hende, og så skynder Delhi sig derhen. Det er typisk ikke noget galt – Gandhi vil bare gerne have selskab.

Om natten venter Gandhi nogle gange på, at Delhi også kommer ind i stalden, før hun lægger sig til at sove. På det seneste er Delhi begyndt at gøre det samme, og hun virker mere afslappet, så snart Gandhi kommer.

Gandhi og Delhi gnubber numser

Omsorgsfuld behandling af smerter og dårligdomme

Elefanter, der har levet mange år i fangenskab, får ofte forskellige helbredsproblemer. Det skyldes, at de ikke bevæger sig nok, får for meget sukker i kosten, ikke har forskelligt underlag og strøelse at ligge i osv.

Derfor får både Gandhi og Delhi hver morgen et sundhedstjek for at sikre, at de har det godt.

Gandhi har et kronisk sår på den ene fod, så hun får hver dag et fodbad med gurkemeje og epsomsalt og bagefter laser på foden. Hun har også en kronisk øreinfektion i begge ører, som bliver behandlet med naturliglægemidler og laser, hvilket har forbedret hendes tilstand.

Gandhi får fodbad og laser

I starten fik Gandhi store smerter og mistede blod ca. hver tredje måned, så hun måtte behandles med smertestillende medicin. Sandsynligvis skyldes det cyster på hendes livmoder.  Men nu får hun næsten aldrig disse anfald længere.

Delhi havde et sår ved ankomsten, som efter grundig behandling nu er væk. Hun er stiv i sine bevægelser, så hun har sandsynligvis slidgigt. Derfor er det rigtig godt, at hun nu har så meget plads at gå omkring på. Det er nemlig vigtigt, at hun får bevæget sig en masse.

Begge elefanter er blevet trænet med positive metoder til at samarbejde om de forskellige undersøgelser og behandlinger, så de ansatte f.eks. kan undersøge deres snabler og ører, tage blodprøver og foretage ultralydsscanninger.

Et sundt og godt elefantliv

Et andet vigtigt element i Elephant Havens store indsats for at holde elefanterne sunde og raske er kosten, som skal være varieret og velafbalanceret. Udover græs, hø og grene, som Gandhi og Delhi selv finder og spiser hver dag, får de omkring 10 kg frugt og grøntsager, mineraltilskud samt snacks såsom nødder og tørret frugt.

Hver morgen får de desuden en riskugle med moringa, gurkemeje og djævleklorod – en lækker snack med gode sundheds- og næringsmæssige egenskaber.

Riskugle med næringsrige ingredienser

De ansatte har bemærket store forbedringer i både Gandhi og Delhis tilstand fysiske og mentale, mens de har boet i reservatet. De er begge oppe i årene, så der er naturligvis begrænsninger – men der er ingen tvivl om, at de har fået det bedst mulige otium, man kunne ønske sig for dem.

Kunne du tænke dig at følge med i en reddet elefants liv? Så adoptér en elefant og vær med til at sikre, at den får al den omsorg, mad og dyrlægehjælp, den har brug for.

Adoptér en elefant

Vil du vide mere