Gandhi er den første elefant, der er flyttet ind i Europas første elefantreservat, Elephant Haven

Første elefant flytter ind i Elephant Haven

Nyheder

Europas første elefantreservat har fået en ny beboer: Gandhi. Hun kommer fra en zoo i Frankrig og får nu den bedst mulige pensionisttilværelse.

Fotos: Elephant Haven

Gandhi er den første elefant, der er flyttet ind i elefantreservatet Elephant Haven European Elephant Sanctuary (EHEES) i Frankrig, som vi har støttet. 

Den 52 år gamle asiatiske elefant er født i naturen i 1969. Men som unge blev hun indfanget – sandsynligvis i Thailand – og har sidenhen været i forskellige zoos, senest i den franske Les Terres de Nataé.

Traumatisk fortid

Gandhi har tidligere i sit liv været ude for nogle traumatiske hændelser, hvor hun bl.a. har haft meget dårlige oplevelser med artsfæller. Disse negative minder har hun taget med sig, og af den grund var zooen desværre nødt til at holde hende isoleret fra andre elefanter i mange år. 

Da elefanter er sociale dyr, følte den nye ledelse i Les Terres de Nataé ikke, at de kunne opfylde hendes behov. De søgte derfor efter et nyt hjem til hende, hvor man kunne tage hensyn til hendes individuelle behov og unikke personlighed, og hvor hun måske kunne komme sig over sine traumatiske minder. 

Pga. Gandhis alder og gigt skulle hendes nye hjem helst ligge relativt tæt på, så hun ikke skulle transporteres over lange afstande.

Elefanten Gandhi i stalden med berigelsesgenstand

Gandhi i hendes nye hjem i Elephant Haven.

”Hun stjal vores hjerter”

Elephant Haven mødte alle kriterierne for et godt hjem til Gandhi. Tony Verhulst og Sofie Goetghebeur, der har grundlagt reservatet, har begge mange års erfaring som dyrepassere af elefanter. De har nu dedikeret deres liv til at give elefanter fra cirkus og zoos det bedst mulige pensionistliv i det store, naturskønne reservat.

Tony og Sofie begyndte at besøge Gandhi i Les Terres de Nataé de sidste tre måneder før flytningen. De hjalp med at tage sig af hende, så hun kunne blive tryg ved dem. De begyndte også med positiv træning at vænne hende til helbredsundersøgelser, så de fremover helt stressfrit kan give hende den hjælp, hun har behov for.

”I løbet af de måneder viste hun flere og flere sider af sin personlighed for hver dag, der gik. Hun stjal med det samme vores hjerter, og hun reagerede meget positivt på de nye oplevelser, vi tilbød hende. Alle begyndte at kunne se, hvordan hun kom ud af sin skal,” fortæller de.

Et nyt liv begynder

Den 14. oktober 2021 flyttede Gandhi ind i Elephant Haven efter en 10-timers køretur. Her har hun mange hektar med varieret natur, som hun kan boltre sig på, og en stor, varm stald. Hun kan selv vælge, hvad hun vil foretage sig i løbet af dagen, og hendes særlige behov bliver imødekommet.

Elefanten Gandhi i stalden med berigelsesgenstand

I stalden er der berigelsesgenstande til at aktivere Gandhi mentalt og fysisk og sandkasser, hun kan tage støvbad i.

De første dage var Gandhi træt oven på rejsen, men nu er hun gået i gang med at udforske sine nye omgivelser. Hun er stadig forsigtig, men hun er meget begejstret for de lækkerier, hun får at spise – særligt vandmelon, afskårne nælder, blommer, persille og citroner.

Vil du vide mere