Elefanterne Tarra og Mundi pande mod pande

Et år efter redning: Elefanten Mundi elsker sit nye liv

Nyheder

Før var hun ensom og vanrøgtet. Nu har Mundi fået masser af plads at boltre sig på og nye elefantvenner, som lærer hende at være en del af en elefantflok.

Fotos: Elephant Aid International

For et år siden – i maj 2023 – ankom elefanten Mundi til elefantreservatet Elephant Refuge North America (ERNA) i Georgia, USA. Og der er sket meget med Mundi og hendes forhold til både mennesker og andre elefanter i det år.

Elefanten Mundi i reservatet ERNAMundi i hendes nye hjem.

Første møde med andre elefanter i 35 år

Før hun kom til reservatet, havde Mundi i 35 år levet isoleret fra artsfæller under rædselsfulde forhold i en zoo i Puerto Rico. Men med støtte fra os lykkedes det The Wild Animal Sanctuary og Elephant Aid International at redde hende.

Selvom Mundi ikke havde set en anden elefant i 35 år, tog hun allerede få timer efter ankomsten kontakt til reservatets andre to elefanter, Bo og Tarra, henover karantæneområdets hegn.

Nogle dage senere blev Mundi lukket ud af karantæneområdet. De tre elefanter virkede straks trygge ved hinanden, og Bo og Tarra skiftedes til at holde Mundi med selskab, så hun aldrig skulle være alene.

Bo, Mundi og TarraTarra, Mundi og Bo fandt hurtigt sammen som flok.

Tryggere og mere selvstændig

Til at starte med var Mundi mistroisk over for mennesker, hvilket var fuldt forståeligt med tanke på hendes fortid. Men hun lærte hurtigt, at hun nu selv kan vælge, hvad hun vil foretage sig, og hvordan hun vil tilbringe sin tid.

Det har gjort en stor forskel. Mundi hilser nu på dyrepasserne med en rumlende lyd og tager gladeligt imod sin daglige foderkugle med vitamin- og mineraltilskud uden at udvise hverken frygt eller aggression.

Mundi spiser et stykke gurkemejeMundi nyder de nærende snacks, hun får – her et stykke gurkemeje.

For hver eneste måned, Mundi tilbringer i reservatet, bliver hun mere og mere selvsikker og selvstændig.

Mundi har lært manerer

Mundi blev indfanget i Zimbabwe som lille unge. Hvis hun havde fået lov til at blive hos sin familie i naturen, ville hun have lært god opførsel af sine flokmedlemmer. Men heldigvis er det ikke for sent for hende at lære.

Ved fodringstid i reservatet kommer der en bil med mad, og de første par måneder buldrede Mundi med fuld fart hen mod bilen og trådte ind foran Bo, så han ikke kunne komme til. Bo udviste aldrig nogen form for aggression, men ignorerede i stedet Mundis uønskede adfærd og viste med sin egen adfærd, hvordan man opfører sig.

Der gik ikke længe, før Mundi lærte rutinen at kende: Først får Bo mad, så Mundi, og så Tarra. Hun løber stadig ivrigt hen til bilen, men hun stiller sig bagved Bo og venter roligt på, at det bliver hendes tur.

I starten var der også andre tilfælde, hvor Bo fandt Mundi for anmassende. Men så vendte han blot ryggen til hende og gik sin vej – og så forstod Mundi, at hun skulle beherske sig lidt. Hun gjorde sig umage for at blive gode venner med Bo og Tarra, og derfor blomstrer deres indbyrdes forhold.

Tarra, Mundi og Bo i elefantreservatet ERNADe tre elefanter trives i hinandens selskab.

Legekammeraten og spisemakkeren

Bo har vist Mundi, hvor sjovt det er at lege i vandhullerne. I starten løb Mundi rundt langs kanten, mens Bo tog sig en dukkert. Men til sidst blev Mundi modig nok til at slutte sig til ham, og nu er en af hendes yndlingsaktiviteter at lege og bade i vandet og sprøjte det udover sig selv.

Bo tager en dukkertBo nyder en svalende dukkert.

I det hele taget har de to det rigtig sjovt sammen. For ganske nyligt kunne man i miles omkreds høre dem trompetere, brøle og udstøde skingre hvin, mens de drønede rundt på engen og bragede gennem træerne i ren og skær begejstring over, at det snart var fodringstid. Deres larmende opvisning varede i næsten 30 minutter, mens de overgivent snurrede rundt om hinanden.

Når Bo tager en lur, opsøger Mundi Tarras selskab. Tarra er ekspert i at finde de mest velsmagende planter, og hun tager Mundi med hen for at græsse i nogle af de fjerneste kroge af det 345 hektar store reservat. Hver dag vandrer de mange kilometer, mens de spiser.

Tarra og Mundi spiserTarra og Mundi spiser veltilfredst af den frodige vegetation.

Det har været et godt år for Mundi, og der kan næppe være nogen tvivl om, at hun trives i sit nye hjem.

Kunne du tænke dig at følge med i en reddet elefants liv? Så adoptér en elefant og vær med til at sikre, at den får al den omsorg, mad og dyrlægehjælp, den har brug for.

Adoptér en elefant

Vil du vide mere