Alternativ levevej til bjørneejer reddede Sanam

22/10/2020

Tvunget til at forsvare sig mod kamptrænede hunde. Dækket af ubehandlede bidsår. Fodret med rådne madrester. Sådan levede bjørnen Sanam, indtil der blev vendt op og ned på hendes liv.

Aftalen forhindrer også, at næste generation ender som bjørneejere, da det ofte er en levevej, der går i arv fra far til søn.

Efter to lange år med lidelser overgav Sanams ejer hende til vores pakistanske partnerorganisation Bioresource Research Centre’s (BRC). I december 2018 flyttede Sanam ind i Balkasar-reservatet, vi finansierer i Pakistan. Her slap hun endelig fri fra sin mareridtsagtige tilværelse – takket være en alternativ levevej til hendes ejer.

Hjælp bjørnene

Et nyt liv for både bjørn og ejer

Langt de fleste bjørne i Pakistan bliver reddet på samme måde som Sanam: Ved at give ejerne en alternativ levevej.

BRC forhandlede med Sanams ejer i flere måneder, før han endelig overgav hende til reservatet. Forhandlingsteamet besøgte ham adskillige gange, og to gange fik han endda besøg af BRC’s direktør, Fakhar Abbas.

Til sidst gav ejeren sig. Han lod BRC køre Sanam til reservatet – og til gengæld hjalp BRC ham med en alternativ levevej. Nogle tidligere bjørneejere har fået hjælp til at starte en lille butik. Sanams ejer har fået et nyt arbejde som fragtmand, så han kan forsørge sig selv og sin familie ad den vej.

Når en bjørneejer accepterer en alternativ levevej, forpligter han sig samtidig til aldrig at få en ny bjørn. Uden den nye indtægtskilde ville mange tidligere bjørneejere være fristede til vende tilbage til den levevej, de har kende hele deres liv.

Aftalen forhindrer også, at næste generation ender som bjørneejere, da det ofte er en levevej, der går i arv fra far til søn.

Her næsten to år senere er Sanams tidligere ejer faldet godt til i sit nye erhverv. Han føler, at han har truffet den rigtige beslutning for sig selv og sin familie.

Sanams lidelser

Bjørnen Sanam lige da hun var blevet reddet

Her ses Sanam, lige da hun var blevet reddet

Ligesom de fleste andre af de reddede bjørne havde Sanam gennemgået voldsomme lidelser, inden hun ankom til Balkasar-reservatet. Hun havde været brugt i bjørne-hundekampe, hvor hun igen og igen måtte kæmpe mod angribende hunde i underholdningens navn. 

Bjørne-hundekampe er ulovlige i Pakistan, men finder stadig sted i nogle landområder. Sanam blev ofte brugt i kampe, og hun fik aldrig behandlet sine mange sår. Hun havde fået et reb syet gennem snuden, hvilket gav hende store smerter, hver gang ejeren trak i det. Det eneste, hun fik at spise og drikke, var rådden frugt og brød, skrald og spildevand.

Da Sanam ankom til reservatet i slutningen af 2018 undersøgte dyrlægerne hende grundigt. Hun havde mange sår i hovedet, og de opdagede, at hun led af blodmangel pga. den elendige kost, hun havde levet af. Hendes pels var desuden mat og filtret, fordi hun led af fejlernæring.

Red bjørnene

Vejen til helbredelse

Bjørnen Sanam nyder livet i Balkasar-reservatet

Sanam i dag

Før Sanam kunne slutte sig til de andre bjørne, havde hun brug for tid til at komme sig, både mentalt og fysisk. Hun tilbragte derfor næsten et helt år i karantæneområdet.

I starten var Sanam reserveret og stresset, men lidt efter lidt begyndte hun at føle sig tryg i sine nye omgivelser og socialisere med andre bjørne.

Madeeha Manzoor fra BRC forklarer, hvordan det fredfyldte nye liv hjalp Sanam med at få det bedre:

”Hun var forundret og betaget over duften af bevoksningen, de andre bjørne og den lækre mad, hun nu fik… selv af følelsen af regnvejr. Alt sammen var det med til at hjælpe hende til at komme ud af sin stressede tilstand – godt hjulpet på vej af de ansattes omsorgsfulde pleje. Hun har fået det langt bedre mentalt og virker nu som en glad bjørn.”

Flyttedag

Pictured: Two rescued bears in our partner sanctuary.

Sanam og en af hendes bjørnevenner i reservatet

I januar 2019 var Sanam endelig rask nok til at kunne blive lukket ud i det store reservatområde. Her er hun blevet venner med bjørnene Jugno og Robin, som hun leger med dagen lang – når hun da ikke ligger i græsset og slikker sol.

”Nu løber hun glad rundt og nyder tydeligvis at mærke solen og brisen i ansigtet. Hun småskændes, leger og hviler sig sammen med de andre bjørne Hun elsker at bade i vandhullet og at finde vilde bær at spise. Nu skinner hendes blanke pels, så man kan se, at hun er en sund og rask bjørn,” slutter Madeeha.

Hjælp os med at redde bjørne som Sanam fra bjørne-hundekampe:

Støt nu