10 år og 87 bjørne

25/11/2015

87 bjørne har fået et nyt liv i det naturskønne reservat, vi finansierer i Rumænien. I år har reservatet 10 års jubilæum, og vi fejrer de bjørne, der har fået byttet deres små, rustne bure ud med grønt græs og blå himmel.

Forfærdelige træningsteknikker sikrer, at dyrene er underdanige nok til at udføre tricks, tilbringe deres lange liv bundet og kontinuerligt give turer til betalende turister

De bjørne, vi igennem de sidste 10 år har reddet fra elendige forhold i Rumænien, har tidligere siddet i små, nøgne bure dag ud og dag ind. Her har de fungeret som attraktioner ved restauranter eller i zoologiske haver. I 2005 indgik vi et partnerskab med Asociatia Milioane de Prieteni (AMP) for at bygge Europas største bjørnereservat i Zarnesti. I reservatet kan de reddede bjørne frit boltre sig og følge deres naturlige instinkter.

En verden til forskel for bjørne som Graeme

Graeme blev taget fra naturen for over 20 år siden, da han blot var en lille unge. Han voksede op i et lillebitte bur som underholdning for et mineselskabs kunder, og senere blev han givet videre til en zoologisk have. Her var forholdene ikke meget bedre, og han kunne ikke foretage sig andet end at trave rundt i små cirkler. Mad var der ikke nok af, og han måtte slås med de andre bjørne i zooen om den smule, de fik.

 

Graeme hviler sig i reservatet, inden han for første gang går i hi for vinteren.

Fordi Graeme aldrig fik nok at spise, havde han aldrig mad nok i maven til at kunne gå i hi om vinteren. Men nu hvor han bor i reservatet, kan han spise alt det, han vil – og nu kan han endelige følge sine naturlige instinkter og gå i hi.

Terra og Pluto nyder deres nye hjem

I juli sidste år blev Terra og hendes unge Pluto reddet fra usle forhold i en zoologisk have. Det tog AMP et helt år at presse zooen til at overgive bjørnene, men nu lever de et godt bjørneliv i stedet for at sidde i et lille, rustent bur i zooen.

 

Terra og Pluto udforsker reservatet.

Lige nu bor Terra og Pluto i en del af reservatet, hvor de er adskilt fra de andre bjørne. I deres store indhegning er der en stor hule, høje træer, tæt buskads og et dybt vandhul. Her skal de blive, indtil Pluto fylder to år i 2016. Det er den alder, hvor bjørneunger forlader deres mødre, så der vil de to bjørne blive sat sammen med de andre bjørne og lære at leve sammen med dem.

Bjørne andre steder i verden har også brug for hjælp

Vi stopper ikke vores arbejde for at redde Rumæniens bjørne, før der ikke længere er flere bjørne, der lider. I reservatet er der plads til de sidste bjørne, der stadig skal reddes, så de kan få et godt nyt liv ligesom Graeme, Terra og Pluto.

Der er også bjørne, der lider andre steder i verden. I Asien bliver tusindvis af bjørne udnyttet og mishandlet i bjørnegaldeindustrien. Her får de på smertefuldvis tappet deres galde, som er en ingrediens i traditionel medicin. Vi gør gode fremskridt i arbejdet for at få sat en stopper for denne brutale industri i Vietnam og Sydkorea. I Kina står vi over for en endnu større udfordring, men når vi ser på den forskel, vi har gjort for Rumæniens bjørne, inspirerer det os til at fortsætte kampen – for vi ved, at det kan lykkes.

Det er kun takket være vores trofaste støtter, at vi kan fortsætte arbejdet for at redde bjørnene fra et liv med mishandling og lidelse. Hver eneste dyreven, der støtter vores arbejde, er med til at give bjørnene et bedre liv.

Læs mere om vores arbejde for at beskytte bjørne og andre vilde dyr >>