Reuzenmiereneter struint door afgebrand gebied

Vilde dyr bliver brændt levende for profittens skyld

Nyheder

Brasiliens ikoniske vilde dyr bliver udryddet i enorme skovbrande. Brandene er påsat, for at det industrielle landbrug kan fodre deres dyr.

Topfoto: Luiz Claudio Marigo / naturepl.com

Jaguarer, myreslugere, dovendyr, papegøjer og massevis af andre dyr bliver brændt levende netop nu, mens skovbrandene raser i Brasilien. Det er nogle af verdens mest artsrige områder – hjem for tusindvis af vilde dyr – der er ramt. 

Mange af de dyr, der undslipper flammehavet, har brandsår eller røgforgiftning, og de overlever ikke uden hjælp. Deres hjem er forsvundet, de mangler mad og vand – og skoven brænder stadig.

Næsebjørn reddet fra brandene i Pantanal behandles for skader og dehydrering. Foto: Lucas Ninno

En fugl søger efter føde, efter at skoven er brændt ned. Foto: Lucas Ninno

Der er ikke tale om en naturligt opstået katastrofe. Mange af brandene er bevidst påsat af mennesker for at rydde land, der skal bruges til græsningsarealer til kødkvæg og til at dyrke soja. Soja, som ender i maven på milliarder af svin, kyllinger og køer i det industrielle landbrug.

Regnskoven ryddes for at fodre landbrugsdyr

Danmark er det EU-land med den største sojaimport pr. indbygger. For at dyrke soja nok til de danske dyr er der brug for et område på størrelse med Sjælland, Falster og Langeland. Andre EU-lande importerer ligeledes soja i stor stil, og det samme gør lande som Kina, mens Brasilien også selv er storforbruger.  

Det samme industrielle system, der er skyld i milliarder af landbrugsdyrs lidelser, er altså også med til at fælde ’jordens lunger’– og dermed berøve en lang række truede dyr deres hjem. 

Næsebjørn reddet fra brandene i Pantanal behandles for skader og dehydrering. Foto: Lucas Ninno

Jaguaren er en af de dyrearter, der er truet af brandene. Foto: Nick Garbutt / naturepl.com

Historiske mange brande netop nu

Antallet af brande i Brasilien er historisk højt i år, og den fri natur forsvinder med alarmerende hast. Fra januar til august blev der registreret tæt på 90.000 brande i landets seks store økosystemer.

  • I dag bliver Cerradoen sydøst for Amazonas – verdens ældste og mest biodiverse skovsavanne – ødelagt endnu hurtigere end Amazonas. 50 % af Cerradoens økosystem er allerede blevet udryddet.
  • Alene i 2020 blev 30 % af Pantanal – verdens største tropiske vådområde, der ligger syd for Amazonas – ødelagt, og tæt på 70 mio. vilde dyr mistede deres hjem.
  • 20 % af den brasilianske Amazonasregnskov – hjem for mindst 10 % af verdens vilde dyre- og plantearter – er blevet ryddet.
  • Hvert minut forsvinder der, hvad der svarer til tre fodboldbaner skov i Amazonas.
  • Truede dyrearter som jaguaren, stor myresluger, sumphjorten, toppet eremitørn og hyacintaraen er i fare for at uddø, fordi deres levesteder således forsvinder.

Sådan hjælper vi dyrene i Brasilien

De mange dyr, der bliver fanget i og fordrevet af brandene, har akut brug for hjælp. 

"Vi har set hjorteunger med brændte ben, forkullede aber og jaguarer og dyr med brændte poter, som er dehydrerede og sulter," fortæller Joao Almeida, der er direktør for World Animal Protection Brasilien.

Derfor har vi indgået et samarbejde med to lokale organisationer – Instituto Homem Pantaneiro (IHP) og Pantanal/MS Technical Animal Rescue Group (GRETAP) – der arbejder for at stoppe og forhindre skovbrande og redder de nødstedte dyr. 

IHP og GRETAP sørger for flugtruter til dyrene, så de kan undslippe brandene, og giver dem vand og mad. Hvor det er nødvendigt, bringer de dyrene til redningscentre og behandler deres skader, inden de sætter dem ud i naturområder langt fra brandene.

Næsebjørn reddet fra brandene i Pantanal behandles for skader og dehydrering. Foto: Lucas Ninno

Næsebjørn reddet fra brandene i Pantanal behandles for skader og dehydrering. Foto: Lucas Ninno

Stop den onde cirkel

Men det er ikke nok at træde til med akut hjælp til dyrene. For at stoppe den onde cirkel er vi nødt til helt grundlæggende at ændre den måde, vi driver landbrug på. Denne enorme, globale industri er skyld i ødelæggelserne, og hvis vi ikke gøre noget, vil det snart være for sent – både for dyrene og planeten.

Vi vil beskytte såvel de vilde dyr som de over 50 mia. dyr, der lider under elendige forhold i det industrielle landbrug. Løsningen er at reducere kødproduktionen og omlægge landbruget til i højere grad at dyrke planter til menneskeføde. Det vil nemlig kun optage en sjettedel af det areal, der i dag bruges til at dyrke dyrefoder. For at opnå dette arbejder vi for at påvirke regeringer, virksomheder og forbrugere.

Samtidig kæmper vi for bedre lovmæssig beskyttelse af vilde dyrs levesteder, så det bliver forbudt at rydde unikke naturområder for at skabe plads til græsningsarealer og sojamarker.

Vær med i kampen for en ny retning for landbruget

Vil du vide mere