Vietnam forbyder handel med vilde dyr

27/07/2020

Forbuddet indføres for at reducere risikoen for nye pandemier som COVID-19. Vi bifalder det nye forbud, men ønsker det udvidet til også at omfatte udnyttelsen af vilde dyr til traditionel medicin.

”Vi ønsker, at den vietnamesiske regering tager skridtet videre og inkluderer alle former for brug af vilde dyr og deres kropsdele i traditionel asiatisk medicin."

Topfoto: Omni Matryx / Pixabay

Vietnam følger i hælene på Kina, der tidligere på året forbød handel med vilde dyr

Over 70 % af nye sygdomme, der smitter fra dyr til mennesker, stammer fra vilde dyr. Bl.a. markeder, hvor der handles med døde og levende vilde dyr, er de rene rugemaskiner for smitsomme sygdomme, som kan udvikle sig til pandemier.

Den nye lov forbyder import af vilde dyr og produkter lavet af vilde dyr samt salg af vilde dyr på markeder. Loven håndhæver desuden forbud mod illegal jagt på og handel med vilde dyr, herunder online-salg.

Desmerkatte indfanget fra naturen. SARS-epidemien menes at være opstået, fordi man har spist desmerkatte.

Ikke kun fødevaremarkeder: Stop handlen nu

04/06/2020

Handlen med vilde dyr rækker langt ud over fødevaremarkeder. Det er en global milliardindustri, der både truer dyrene, vores sundhed og verdensøkonomien. Se...

Godt nye for dyrene – men forbuddet bør udvides

Vietnam er et af de lande i Asien, hvor der foregår omfattende illegal handel med produkter fra vilde dyr såsom skæl fra skældyr og elefantelfenben. Der er også flere gange blevet beslaglagt næsehornshorn, som anses for at have helbredende virkning i traditionel asiatisk medicin.

Beslaglagte horn fra næsehorn

Beslaglagte horn fra næsehorn

”Vi bifalder Vietnams beslutning om at indføre et nationalt forbud mod handel med vilde dyr som svar på den dødbringende coronapandemi. Det vil sætte en stopper for de frygtelige forhold, som vilde dyr udsættes for i fangenskab, og som skaber grobund for udviklingen af sygdomme,” siger Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark.

”Vilde dyr hører til i naturen, og dette nye udspil fra den Vietnamesiske regering vil være med til at beskytte dem der.” Gitte Buchhave mener dog, at forbuddet dog bør være endnu mere vidtgående:

”Vi ønsker, at den vietnamesiske regering tager skridtet videre og inkluderer alle former for brug af vilde dyr og deres kropsdele i traditionel asiatisk medicin. Og at de lukker det smuthold i loven, der tillader bjørne at blive holdt som 'kæledyr' på galdefabrikker - blot for illegalt at få tappet deres galde i det skjulte." 

Hun fortsætter: "De bjørne og andre dyr, der udnyttes til traditionel medicin, gennemgår ekstreme lidelser, og udnyttelsen er en trussel mod flere arters overlevelse i naturen.”

En bjørn på en bjørnegaldefabrik. Galden er en ingrediens i traditionel medicin.

En bjørn på en bjørnegaldefabrik. Galden er en ingrediens i traditionel medicin.

Den globale handel med vilde dyr skal stoppes

Vi kæmper for at få stoppet handlen med vilde dyr på globalt plan. På G20-topmødet til november, hvor en række af verdens mest indflydelsesrige lande mødes, vil vi have et sat et sådant forbud på dagsordenen.

Det arbejder vi på at få til at ske via vores medlemskab i C20, der rådgiver G20-landene. For at lægge ekstra vægt bag vores ord samler vi underskrifter ind, og p.t. nærmer vi os ½ mio. underskrifter. Vores mål er at indsamle 1 mio. underskrifter.

Bak op om et forbud mod den globale handel med vilde dyr:

Skriv under

Elefanterne i Mandalao reddede turen

Glade elefanter i Mandalao

Det var ikke meningen, at det unge danske par Mikkel og Patricia skulle bruge over 1.300 kr. på at se på elefanter. Alligevel endte de i elefantreservatet...

Dyrebare dyr: Tigeren

tigers in mumbai zoo

Tigre kan være blide, har et stort beskytterinstinkt og er dygtige svømmere – og er en af de arter, der er truet af handlen med vilde dyr. Lær mere om tigeren.