Vidne til elefantmishandling: Jeg var knust, da jeg så det

06/07/2020

Den grusomme nedbrydning af elefanter blev for nyligt afsløret af en undercover-dokumentarist. Her er førstehåndsfortællingen om de barbariske træningsmetoder.

Blodet fosser ned af hovedet på den lille elefantkalv, der står lænket til en pæl i dagevis med et minimum af mad og et ekstremt afsavn til moderen, alt imens den skiftevis mishandles med spidse jernkroge i timevis og bagefter får omsorg og mad af trænerne.

Nedbrydelsesprocessen af de unge elefanter er barsk kost, som vi for nyligt afslørede i nye optagelser fra Thailand. Træningen gør dem klar til et liv i underholdningsindustrien, hvor deres daglige arbejde består i alt fra at have turister siddende på ryggen til at gå på line eller svinge med hulahopringe.

Elefantkalven tvinges væk fra moderen

Optagelserne er så barske, at det kun har været muligt at dokumentere processen ved at tilbringe lang tid sammen med de lokale trænere, der står for nedbrydningen af elefanter. Derfor er dokumentaristens identitet også hemmelig.

Første skridt, når en elefantkalv skal nedbrydes, er at isolere elefanten fra sin mor, hvilket er meget unaturligt for elefanter, hvor hunnerne går sammen i naturen hele livet.

”Mor-barn tilknytningen er helt speciel. Så når man tvinger en to-årig elefantkalv væk fra sin mor, bliver moderen meget vred. Hun bliver nødt til at blive lænket fast. Jeg kan love dig for, at hun skriger,” fortæller dokumentaristen bag optagelserne.

Lænket til træ og ignoreret

 Undercover footage captured in 2018, 2019 and 2020 detailing the practices involved in training multiple baby elephants for use in the tourist industry. Credit: World Animal Protection

I videoen tvinges en meget forvirret kalv væk fra moderen, mens man hører moderen skrige.

”Kalven lænkes typisk til et træ eller en pæl et sted, hvor den bliver ignoreret i to-tre dage, til den er for træt til at skrige mere. Den får kun meget lidt mad og vand, og den er spændt fast, så den ikke kan ligge ned. Dermed bliver kalven for udmattet til at gøre modstand,” forklarer dokumentaristen.

Efter nogle dage begynder træningen. Hvis kalven stadig gør modstand, bliver den sat ind i en såkaldt ’crush-boks’, som bedst kan betegnes som en afstraffelsesbås. Det er en lille bås, hvor den ikke har mulighed for at bevæge sig eller slippe ud fra.

Skiftevis tortur og omsorg

Elefantkalv i crush box

Nu introduceres jernkrogen, der følger elefanten resten af livet og bruges særdeles hårdt til at knække elefantkalvens psyke de efterfølgende dage. De slår og skraber elefanten med den spidse krog på alle de følsomme steder på kroppen. Især i hovedet og ved ørerne, men også ved elefantens kønsdele.

”Hver morgen står det på i en time. Så stopper det. Der er dog grænser. Så renser de sårene på elefanten. Herefter får elefanten vand og bliver vasket, og de giver dyret en masse omsorg og kærtegn, fordi den gør, som de siger,” siger hun

Resten af dagen står elefanten alene, mens den får lidt mad at spise. Ved solnedgang starter torturen forfra på samme vis som om morgenen. Efter tre dage har elefanten som regel fundet ud af, at jernkrogen er farlig.

”Det er lidt af en rutchebanetur at se dem mishandle elefanten med de skarpe objekter, og så bagefter se dem rense sår og vise elefanten omsorg. Blot for at de seks timer senere starter forfra igen. Det fik mig til at tænke på en vred far, der slår sine børn, hvorefter han giver dem en is og så går hjem og slår dem igen,” siger dokumentaristen.

Respekt for jernkrogen

Elefanttræning

Efter tre dage behøver de ikke engang at røre elefanten med jernkrogen mere.

"Typisk kan de nøjes med at tage krogen frem og sige, at de vil have elefanten til at gå til venstre, og når elefanten så ser jernkrogen går den til venstre, hvis den ser krogen ved det højre ører,” siger dokumentaristen.

Elefanten ved, at jernkrogen påfører dem ekstrem smerte. Det var derfor ubærligt at se, elefanterne blive tvunget til at lære at samle jernkrogen op og give til sin træner, hvis de taber den.

”Det gjorde så ondt at se. Det instrument, som elefanten genkender som smerte, bliver den tvunget til at samle op og give til den mand, som påfører den smerten. Jeg var knust, da jeg så det.

Den globale handel med vilde dyr skal stoppes

Udnyttelsen af elefanter i turistindustrien udgør er en del af den globale handel med vilde dyr, der er skyld i millioner af dyrs lidelser. Samtidig skader handlen økosystemerne og er en fare for folkesundheden, da den tætte omgang med vilde dyr kan føre til spredningen af smitsomme sygdomme og pandemier.

Handlen med vilde dyr skal stoppes – både for dyrenes, naturens og vores egen skyld.

Du kan hjælpe os med at lægge pres på nogle af verdens mest indflydelsesrige lande for at få dem til at indføre et forbud:

Skriv under

På elefanternes præmisser

Elefanternes mad bliver gemt i hule rør, så de skal arbejde for at få fat på den

Der opstod mange bevægende øjeblikke, da Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark, besøgte to af de elefantfristeder, vi har støttet i Asien...