Vi går undercover for at redde dyrene

11/06/2015

Vores undercover-team afslører nogle af de værste tilfælde af dyremishandling og udnyttelse af dyr over hele verden. Takket være deres hemmelige efterforskning kan vi hjælpe tusindvis af dyr.

”Det er virkelig hårdt at kigge ind i alle disse dyrs øjne og se, hvor megen frygt og smerte der gemmer sig der."

Undercover-teamets arbejde er så hemmeligt, at vi ikke kan afsløre navnene på de seks efterforskere i teamet – det ville bringe både deres arbejde og deres personlige sikkerhed i fare. Men vi har interviewet en af efterforskerne om hendes arbejde – lad os kalde hende ”Sarah”.

Måtte hyggesnakke, mens elefanter fik tæsk

”Vi samler beviser i hverdagssituationer, så vi er nødt til at falde i ét med omgivelserne og lade som om, at det, vi foretager os, er helt normalt,” fortæller Sarah, der for nylig har været i Thailand for at undersøge populære turistmål. Formålet var at afdække de lidelser, som elefanter og tigere udsættes for for at underholde turister. 

I en elefantpark med særligt dårlige forhold skulle Sarah indsamle så mange beviser som muligt på, hvor brutalt dyrene bliver behandlet. Derfor var hun nødt til at hyggesnakke med mahouterne (elefanttrænerne), mens hun lod som om, at hun var glad og upåvirket af situationen.

”Selv når jeg kunne høre de skarpe smæld, når elefanterne blev slået hårdt i hovedet med elefantkroge, var jeg nødt til bare at smile. Ellers ville mahouterne få mistanke om, at jeg ikke brød mig om deres behandling af elefanterne, og så ville de ikke lade mig videofilme det, der foregik.”

”Det er hårdt at se frygten i dyrenes øjne”

Sarah er også dybt involveret i efterforskningen af illegal handel med vilde dyr. ”Det er et kæmpestort og meget presserende problem, som er skyld i, at millioner af dyr lider forfærdeligt,” siger hun.

”Jeg har været undercover på mange kaotiske markeder og dyrskuer for at indsamle beviser for, at en bestemt art bliver solgt der. Den første udfordring er overhovedet at finde den specifikke art, jeg leder efter, for overalt er der tusinder af forskellige dyr og hektisk aktivitet. Derefter skal jeg så prøve at få den information, jeg har brug for, ud af sælgeren – vel at mærke uden at vække mistanke. Samtidig står der 10-20 andre potentielle købere rundt om mig og kæmper for at fange sælgerens opmærksomhed.”

Når Sarah er på denne type opgave, skal hun indsamle beviser om en bestemt dyreart - men overalt omkring sig ser hun også store lidelser blandt andre dyr, der bliver solgt for at underholde eller tjene penge til mennesker.

”Det er virkelig hårdt at kigge ind i alle disse dyrs øjne og se, hvor megen frygt og smerte der gemmer sig der. Men min opgave er ikke at redde de enkelte dyr her og nu. Det er at dokumentere det, jeg finder frem til. Vi bruger beviserne til at overbevise regeringer om, hvor omfattende og alvorligt problemet er.”

Tusindvis af dyr har fået et bedre liv

Indtil nu har undercover-teamet afsluttet over 50 sager med succes. Det har betydet en verden til forskel for de dyr, der har fået hjælp takket være dem. Efterforskerne har blandt andet afsløret den mishandling, som desmerkatte i kaffeindustrien udsættes for, og de har efterforsket den grusomme tradition med bjørne-hundekampe i Pakistan

Vi kan ikke fortælle for meget om teamets igangværende opgaver, men vi kan afsløre, at en vild krybdyrsart forhåbentlig snart kan få lov til at forblive i naturen, hvor den hører til!

En af undercoverteamets opgaver er at afsløre, hvordan vilde dyr lider for at underholde turister – du kan hjælpe os med at sætte en stopper for underholdning med vilde dyr! >>