Situationen er desperat på Sulawesi

04. Oktober. 2018

Den indonesiske ø Sulawesi har på mindre end en uge oplevet to jordskælv, en tsunami og senest en vulkan i udbrud. Det er naturkatastrofer, som har sendt folk og dyr i døden og på flugt. Vi er på vej med hjælp.

Topfoto: CARL COURT / GETTY IMAGES ASIAPAC / Getty Images/AFP

Vi er nu på Sulawesi for at yde katastrofehjælp. En nærmest ukendt indonesisk ø på størrelse med England, hvor godt 10 procent af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen. Her har de lokale i den grad brug for hjælp - også til deres dyr, som for mange er deres eneste indtjeningskilde. 

Det er endnu helt umuligt at sige noget om ødelæggelsernes omfang. Men vi er til stede for at deltage i redningsarbejdet, sikre nødhjælp og forhåbentlig gøre en forskel for mennesker og dyr i den dybeste nød. 

De første på pletten til at hjælpe dyrene

Vi bliver formentlig den første dyrevelfærdsorganisation, som får adgang til de katastroferamte områder, forklarer vores leder af katastrofeberedskabet, Naritsorn Pholperm:

”Der er tilsyneladende kun få personer, der har været i stand til at rejse til katastrofeområdet. Vi vil nok være den første dyrevelfærdsorganisation, der får adgang. Og vi vil gøre vores bedste for at sikre, at vi hjælper mennesker og deres dyr i tide.”

Hjælp til hunde, geder og køer

I dag begiver vores folk sig ud på den 500 km lange vej fra Sulawesis hovedby, Makassar, til ulykkesområdet i Palu. 

Forud er gået en 24-timers rejse for overhovedet at nå til Sulawesi. Den edderkoppeformede ø appellerer normalt mest til eventyrrejsende og har ikke en infrastruktur, der er nemt forenelig med nødhjælpsarbejde. Men i øjeblikket befinder der sig mere end 30 nødhjælpsorganisationer i Makassar, helt i syd. 

Vores team har mødt Agung Joni Wahyuda, som er præsident for foreningen af dyrlæger på Sulawesi. Og nu vil holdet bringe 20 kg (40 små poser) hundemad, dyrefoder og nogle lægemidler til behandling af mindre skader. 

Teamet forventer at finde berørte hunde, geder og køer. De kommende dage får vi forhåbentlig opdateringer, der giver håb.

Vi kan gøre en forskel

Naritsorn har sendt os sine første indtryk:
 
"Mange mennesker, der bor i Makassar, har familie i Palu, og de venter stadig på at høre nyheder om deres forsvundne familiemedlemmer. De er meget glade for at se, at der ankommer nødhjælp til regionen,” fortæller han og fortsætter: 

”Vores hotel er fuld af redningshold og indsatser, der i første omgang retter sig mod den humanitære nødhjælp. Så selv dyrlægerne på veterinærkontoret hjælper med at pakke nødhjælp til den humanitære assistance.”

Selvom indsatsen i første omgang fokuserer på den humanitære hjælp, fordi mere end 200.000 mennesker har akut brug for hjælp, så er hjælpen til dyrene også kærkommen, fastslår Naritsorn.

”Jeg har allerede mødt Agung, præsidenten for foreningen af dyrlæger på Sulawesi, og han var meget interesseret i vores hjælp til de lokales dyrehold og indsatsen over for såvel produktionsdyr som husdyr. De ser ud til at være meget interesserede i vores tilgang," slutter han.

Fakta:

  • To jordskælv, hvoraf det ene målte 7,5 på Richterskalaen, ramte Palu City midt på Sulawesi fredag den 28. september. Det udløste tsunamibølger på mere end tre meter. 
  • Indtil videre er mere end 1400 mennesker omkommet, og mange flere forventes dræbt eller skadet. Mere end 200.000  mennesker har brug for akut hjælp, og tsunamien ødelagde mere end 66.000 boliger. 
  • Der er udbredt mangel på mad og drikkevand, og myndighederne har fastsat en foreløbig frist fredag (5. oktober) til at finde nogen, der stadig er fanget under ruiner af sten, beton, jord og stål. Herefter er chancerne for at finde nogen i live ”næsten nul”, lyder beskeden fra Indonesiens katastrofeberedskab.

Du kan hjælpe de katastroferamte dyr her:

Støt Sulawesi nu

"Vi vil nok være den første dyrevelfærdsorganisation, der får adgang. Og vi vil gøre vores bedste for at sikre, at vi hjælper mennesker og deres dyr i tide.”

Del i dit netværk:

Pinterest