Regeringen svigter dyrene i nyt landbrugsudspil

Regeringen svigter dyrene i nyt landbrugsudspil

Nyheder

Regeringen skubber endnu engang hensynet til de mange millioner landbrugsdyr til side og underprioriterer samtidig klima og dansk natur i deres udspil til de næste mange års landbrugspolitik.

Regeringen lader stadig industriens landmænd udstikke linjen for dansk landbrug uden at bekymre sig særligt om dyrevelfærd. Det er konklusionen efter regeringens landbrugsudspil, der svigter hensynet til dyrevelfærd samt klima og miljø.

“Landbrugsministeren forspilder en oplagt mulighed for at samtænke dyrevelfærd med klimamålet om 70 procents reduktion af C02. Faktisk er dyrevelfærd ikke nævnt med ét eneste ord i regeringens udspil,” siger Esben Sloth, kampagnechef i World Animal Protection.

“Det er både uambitiøst og fortvivlende, at regeringen først og fremmest lytter til industriens landmænd, når de samtidig har lovet vælgerne en dansk C02-reduktion på 70 procent inden 2030. Hvis det mål skal nås, betyder det, at landbruget skal op i et helt andet tempo, og yde væsentligt mere til en bæredygtig omstilling, hvilket blandt andet betyder, at antallet af landbrugsdyr skal reduceres markant. Og lad os starte med at ulovliggøre den mest inhumane praksis – fiksering af søer,” fortsætter Esben Sloth.

Bør leve op til dyrevelfærdsloven

Landbrugsudspillet, blev præsenteret af landbrugsminister Rasmus Prehn, miljøminister Lea Wermelin, erhvervsminister Simon Kollerup og klimaminister Dan Jørgensen, men ved præsentationen d. 28. april, nævnte ingen dyrevelfærd, på trods af at Folketinget lige har vedtaget en ny dyrevelfærdslov, der trådte i kraft fra 1. januar.

Her står, at dyr fremover skal betragtes som levende sansende væsener, og både Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti har tidligere kritiseret Rasmus Prehn i skarpe vendinger, for ikke at sætte foden ned, og implementere det politikerne har vedtaget i folketinget.

I World Animal Protection er vi helt enige i kritikken. Lovens intentioner bør gennemføres, men det ser svært ud i regeringens udspil til det nye forlig. Her stilles ikke nogen nye krav, og tidshorisonten er alt for lang:

“Landbruget har flere gange haft chancen for frivilligt at stoppe den uværdige indespærring af grise, og fødevareministeren burde have stillet langt skrappere krav om at stoppe fiksering én gang for alle. Det er allerede helt forbudt eller under afvikling i vores nabolande Norge, Sverige, Schweiz og Tyskland, samt under afvikling blandt andet i Østrig og New Zealand. Det viser en eklatant mangel på handlekraft, at det ikke er mejslet ud i deres udspil,” siger Esben Sloth, der også havde håbet, at regeringen havde langt større ambitioner om at omstille landbruget til mere plantebaseret produktion.

En aktuel EU-støttet undersøgelse, (Smart Protein - Plant-based Food Sector Report’ 2021 Nielsen), dokumenterer, at netop efterspørgslen på plantebaseret mad er steget eksplosivt med hele 49 procent i EU bare de sidste to år.

“Der er ingen tvivl om, at fremtiden er plantebaseret, og regeringen burde i langt højere grad motivere landmændene til at omstille i den retning," siger Esben Sloth.

For at hjælpe de landmænd, der skal omlægge, bør den danske regering lade sig inspirere af det hollandske program Pig Farming Closure Scheme.

Her arbejder den hollandske regering aktivt på at nedbringe antallet af svin, og betaler for permanent at standse svineproduktionen. Denne ordning bør tilbydes de producenter, der bliver ramt af et forbud mod fiksering.

“Udviklingen går kun i én retning, og landbruget må for alvor ind i det nye årtusinde. Med den stigende efterspørgsel på plantebaseret kost, kan det blive en lukrativ fremtidssikret model for det danske landbrug, der igen kan komme i front - til fordel for både dyr og mennesker,” afslutter Esben Sloth.

Sådan vil vi skabe en ny retning for landbruget

  • Den industrielle produktion, hvor dyr behandles som produktionsenheder i stedet for levende, sansende væsner, skal udfases.
  • Vi skal omlægge til et landbrug, hvor dyr har mulighed for at udfolde deres naturlige instinkter.
  • Import af foder skal udfases, så vilde dyr ikke mister deres levesteder, blot for at industridyr kan proppes med proteinrigt foder.
  • Landbruget skal omlægges til en mere plantebaseret produktion til gavn for både klima, sundhed og dyrevelfærd.

Læs mere om regeringens landbrugsudspil

Vil du vide mere