En af de reddede bjørne i Libearty bjørnereservat

På besøg hos de reddede bjørne

Nyheder

De over 100 reddede bjørne trives i den grad i bjørnereservatet, som vi støtter i Rumænien. Det fortæller Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection, som netop har været på besøg.

For 30 år siden – i 1992 – startede vores indsats for at beskytte bjørne over hele verden og befri dem fra elendige forhold i fangenskab. I alle de 30 år har Gitte Buchhave, direktør i World Animal Protection Danmark, været dybt engageret i dette arbejde.

”Mit hjerte har banket for bjørnene, siden jeg som ganske ung rejseleder så den frygtelige mishandling, som dansebjørnene i Grækenland og Tyrkiet blev udsat for. Derfor var det også en helt særlig glæde for mig, da World Animal Protection (dengang hed vi WSPA) begyndte arbejdet for at redde bjørnene, kort tid efter at jeg startede i organisationen,” fortæller Gitte.

Gitte er netop vendt hjem fra et besøg i bjørnereservatet Libearty, som vi støtter i Rumænien. Her lever omkring 120 bjørne. De fleste er reddet fra trange bure, hvor de har skullet agere trækplastre ved hoteller, restauranter eller tankstationer, fra cirkus eller fra nedslidte zoos.

Støt bjørnene

I bjørnereservatet Libearty lever bjørnene et naturligt bjørneliv

Gitte Buchhave glædede sig over at se, hvor godt de reddede bjørne har det i reservatet.

Endelig et naturligt liv til Bolik og Elza

Senest har reservatet taget imod to bjørne og to ulve, der blev reddet ud af det krigshærgede Ukraine, hvor de blev holdt i små bure midt i krigszonen. Den ene af disse bjørne er den kæmpestore Bolik, som Gitte nu med egne øjne har set boltre sig i sit nye hjem.

”Det var en kæmpe glæde at se, hvor godt Bolik er faldet til, og at han nu opfører sig som en helt normal bjørn. Han har fået masser af plads, træer at klatre i og et vandhul at bade i. Det er en kæmpe kontrast til det lillebitte bur, han før levede i. Når man ser ham nu, skulle man næsten tro, at han altid har levet som en konge over sit eget domæne, sådan som han stolt stod og skød brystet frem med forbenene oppe på en træstub, mens han skuede ud over omgivelserne.”

I bjørnereservatet Libearty lever bjørnene et naturligt bjørneliv

Bjørnen Bolik blev reddet fra sit lille bur midt i krigszonen i Ukraine.

Ulven Elza, der blev reddet samtidig med Bolik, viste sig derimod ikke frem under besøget.

”Det er faktisk et rigtig godt tegn, at jeg ikke så Elza. Ulve er af naturen sky, og efter i årevis at have været tvunget til at blive fremvist for gæsterne på et feriested i Ukraine, kan Elza nu endelig følge sine naturlige impulser til at skjule sig, når fremmede mennesker nærmer sig,” siger Gitte.

Her er plads til alle

Mens mange af bjørnene i reservatet opfører sig som deres artsfæller i den fri natur, er der også bjørne, der er så mærkede af de mange kummerlige år i fangenskab, at de stadig udviser tvangspræget adfærd.

”Jeg så f.eks. en hunbjørn, der travede frem og tilbage på nogle få meter i det samme mønster. Det var tydeligt at se, at det svarede til længden på det bur, hun tidligere var spærret inde i. Men heldigvis så jeg hende lidt senere gå rundt i et andet område af reservatet, så hun benytter sig også af muligheden for at bevæge sig frit omkring og udforske omgivelserne,” forklarer Gitte og fortsætter:

”De fantastiske og dedikerede ansatte i reservatet gør alt, hvad de kan, for at alle bjørnene får det bedst mulige liv – også dem, der på den ene eller andet måde er mærket af deres tidligere liv. Der er også bjørne med fysiske handicap, og de ville aldrig kunne klare sig i det fri. Men i reservatet lever de et meget naturligt liv, hvor de kan følge deres instinkter i trygge omgivelser.”

Støt bjørnene

I bjørnereservatet Libearty lever bjørnene et naturligt bjørneliv

En af de reddede bjørne i Libearty.

Spisetid!

Ikke alle bjørnene viste sig under besøget – nogle foretrak at holde sig for sig selv inde i skoven. Men ved fordringstid samlede der sig en stor gruppe bjørne langs hegnet for at få del i et festmåltid bestående af kød, frugt og grøntsager.

”Her i efteråret er bjørnene ved at opbygge et godt lag sul, så de kan holde sig varme gennem den kolde vinter og har nok at tære på, hvis de går i vinterhi. Så der kom mange bjørne og mæskede sig i lækkerierne – godt hjulpet af en stor flok ivrige krager! Men bjørnene finder også selv lækre rødder og bær at spise i skoven. For tiden fylder de sig godt op med agern, som de kan finde i rigelige mængder.”

I bjørnereservatet Libearty lever bjørnene et naturligt bjørneliv

En stor flok bjørne samles for at spise, når der bliver smidt mad ind til dem.

Bjørneungerne har vokset sig store

En af de oplevelser, der gjorde et stort indtryk på Gitte under besøget, var at se flokken af unge bjørne, der har deres eget område af reservatet, indtil de er klar til at slutte sig til de voksne.

”Jeg har jo set billeder og læst de ansattes beretninger om de her unge bamser, der for kort tid siden blot var små unger! To af dem er en bror og søster, der blev reddet fra dårlige forhold i en zoologisk have, mens de andre seks blev fundet moderløse, sultne og forladte i nærheden af menneskelig bebyggelse – alt for små til at kunne klare sig selv.” 

Nu er der ikke længere tale om unger, men om rigtige ’teenage-bjørne’.

”Det var både sjovt og rørende at se dem fjolle rundt og være nysgerrige, glade bjørne, der ikke er mærket af deres hårde start på livet.”

I bjørnereservatet Libearty lever bjørnene et naturligt bjørneliv

En af de unge 'teenage-bjørne' i reservatet.

Stolt og imponeret

”Min helt gennemgående følelse under besøget var STOLTHED. Jeg har besøgt reservatet før, men alligevel blev jeg igen dybt rørt, da jeg så bjørnene bade, rulle sig i græsset og ganske enkelt nyde hvert eneste sekund af deres nye liv,” siger Gitte. 

”Jeg blev igen imponeret over, hvor stort reservatet faktisk er. Det dækker et kæmpe område på 69 hektar egeskov og grønne enge, så bjørnene kan selv vælge, om de vil socialisere og lege med hinanden, eller om de vil holde sig for sig selv.”

I bjørnereservatet Libearty lever bjørnene et naturligt bjørneliv

Gitte Buchhave blev flere gange rørt til tårer under sit besøg.

Tak til de danske støtter

Da Gitte i 1997 startede det danske kontor, tog hun passionen for bjørnene med sig, og hun sendte de danske støtter en særlig tanke under besøget i Libearty.

”De første mange danskere, der sluttede sig til os, ønskede netop at hjælpe bjørnene. Og det samme har rigtig mange af vores danske støtter gjort sidenhen.”

”Jeg er fuld af taknemmelighed over, at så mange trofast hjælper, hver gang vi beder om støtte på bjørnenes vegne – hvad enten det har været til at udvide reservatet, så der blev plads til flere bjørne, ekstra støtte til foder og medicin under coronakrisen, hvor reservatet stod helt uden indtægter, eller ekstraordinære redningsaktioner for at kunne give bjørne som Bolik et godt, nyt liv.”

I bjørnereservatet Libearty lever bjørnene et naturligt bjørneliv

Der er ingen tvivl om, at bjørnene i Libearty nyder livet.

Du kan også være med til at hjælpe bjørnene:

Støt nu

Vil du vide mere