Marsvinet Freja fremvises i Fjord&Bælt

Opråb til ministrene: Befri Saga og Eskild

Nyheder

Det er dybt problematisk, at Fjord&Bælt har fået tilladelse til at tage to unge marsvin fra naturen. Sammen med eksperter fra Dolphinaria-Free Europe og flere politiske partier forsøger vi nu at råbe ministrene op.

Marsvin er en beskyttet art. Alligevel har Fjord&Bælt siden 1995 fået tilladelse af Miljøstyrelsen til at dispensere fra loven og tage marsvin ind, der er endt som bifangst i fiskeres bundgarn.

I det meste af verden – og også i Danmark – skal havpattedyr som marsvin, der bliver viklet ind i fiskegrej, med det samme slippes fri. Eneste undtagelse er dyr, der er så medtagne, at de bør aflives. Derfor er det uhørt, at politikerne har tilladt Fjord&Bælt at dømme de to vilde marsvin Saga og Eskild til et helt liv i fangenskab.

Det protesterer vi sammen med Dolphinaria-Free Europe på det kraftigste imod i et åbent brev til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, og miljøminister Lea Wermelin. Dolphinaria-Free Europe er en sammenslutning af europæiske dyrevelfærdsorganisationer og eksperter i vilde dyr.

SF og Alternativet er nu også gået ind i sagen.

“Miljøministeren og fødevareministeren må sikre, at forbuddet mod at holde hvaler indespærret, respekteres. Også forbuddet mod forsøg med vilde dyr, der kan genudsættes, skal respekteres. Danmark må ikke være det eneste land i Europa, der gang på gang dispenserer fra de internationale regler,” siger Carl Valentin, dyrevelfærdsordfører for SF.

Dyrene bliver ikke reddet, men taget til fange

Fjord&Bælts tilladelse gør Danmark til et af de få lande i verden – måske det eneste – hvor det er lovligt at tilbageholde marsvin, der er blevet viklet ind i fiskegarn, selvom dyrene kan sættes ud i naturen igen.

Ifølge Artsfredningsbekendtgørelsen må bemyndigede personer eller virksomheder redde og rehabilitere havpattedyr. Men tilladelsen fra Miljøstyrelsen giver Fjord&Bælt lov til at beholde marsvinene og forske på dem – ikke til at redde og rehabilitere dem.

Der er altså ikke tale om redningsaktioner, men om bevidst tilfangetagelse af vilde dyr fra en beskyttet bestand. Det er uetisk og sender et uheldigt budskab til den danske offentlighed og resten af verden om vigtigheden af at passe på beskyttede arter.

Slip dem fri fra de unaturlige forhold

Fjord&Bælts lille bassin i Kerteminde Havn er ikke større end et knappenålshoved sammenlignet med det areal, dyrene lever på i naturen. Med andre ord kan Saga og Eskild på ingen måde få opfyldt alle deres naturlige behov. I stedet er de dømt til at svømme rundt og rundt i små cirkler uden mulighed for at undslippe. 

Marsvinet Freja i Fjord&Bælts havnebassin

De to marsvin er begge fravænnede og gamle nok til at klare sig selv. De har endnu ikke været holdt fanget længe nok til at have mistet færdighederne til at overleve i det fri. Og de kan uden problemer genudsættes i samme område, hvor de blev bifanget, da de ikke udgør en trussel mod den vilde bestand af marsvin der. 

Modsat Saga har Eskild behøvet ekstra pleje pga. sygdom. Han skal derfor erklæres rask, inden han kan genudsættes. Når det sker, bør begge marsvin få lov at vende tilbage til deres hjem i havet. 

Men det kræver, at politikerne handler – ellers vil Saga og Eskild lide samme skæbne som marsvinet Freja, der har tilbragt 23 år i fangenskab hos Fjord&Bælt.

Kan ikke retfærdiggøres

Fjord&Bælt retfærdiggør tilfangetagelsen af marsvinene med, at de bruger dem til forskning, der ikke ville kunne foretages på vilde marsvin. Det primære formål med centerets forskning er at kalibrere og udvikle udstyr under kontrollerede forhold.

Men denne forskning kan og bør blive foretaget ved at studere dyr, der pga. skader eller andre forhold ikke kan genudsættes i den fri natur. Vi mener ikke, at dette begrænsede formål kan retfærdiggøre, at man tager raske, vilde dyr fra en beskyttet bestand og indespærrer dem resten af deres liv.

Vores opfordring til ministrene

I det åbne brev opfordrer vi på det kraftigste de to ministre til at sikre, at der ikke vil blive givet flere tilladelser til at tage marsvin eller andre hvaler fra naturen og beholde dem i fangenskab. 

Samtidig vil vi have dem til at igangsætte en uafhængig vurdering af, hvorvidt Saga og Eskild kan sættes fri, og støtte op om en genudsætning af dem.

Læs det åbne brev

Fjord&Bælts tilladelse gør Danmark til et af de få lande i verden – måske det eneste – hvor det er lovligt at tilbageholde marsvin, der er blevet viklet ind i fiskegarn, selvom dyrene kan sættes ud i naturen igen.

Vil du vide mere